zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatHET KLIMAAT VERANDERT
spot_img

HET KLIMAAT VERANDERT

Wie al 20 jaar of meer naar het eiland afreist of er al zolang woont kan het weten. Het weer op Tenerife is niet meer gelijk aan dat van twee decennia en meer geleden. Vroeger had je meer een constante in het weerbeeld. Van april tot november viel er geen druppel regen, dat was een vast gegeven en zo gebeurde ook.

Wij geloven dat de klimaatverandering ook hier heeft toegeslagen. Niet zo lang geleden en midden in de zomer heeft het noorden dagelijks zware bewolking met neerslag over zich heen gekregen. Natuurlijk goed voor de land- en tuinbouw en voor de waterreserves, maar dit is geen normale weersituatie. Dat voorbeeld alleen toont aan dat er een en ander is veranderd binnen het meteorologische huishouden.

El Niño

Ook op Tenerife voelen wij de schommelingen van de weerfenomenen die worden beïnvloed door onder andere El Niño, maar er zijn ook trends waarneembaar die te wijten zijn aan de klimaatverandering op zich. Felle regenbuien met overstromingen tot gevolg, hittegolven, extreem droge periodes, calimas en subtropische stormen zijn daarvan het gevolg.
In de periode 1901-2010 werd een gemiddelde stijging van het zeeniveau met 19 cm vastgesteld. Volgens de meest optimistische hypothese verwacht men tegen het jaar 2100 een gemiddelde stijging van het zeeniveau met nog eens 40 cm. Als dat doorgaat dan staat de oceaan aan mijn voordeur en moet ik zandzakjes leggen.

Strategie

De effecten van de klimaatverandering resulteren in een toename van schade aan de natuurlijke omgeving en om deze situatie het hoofd te bieden heeft de eilandregering een plan uitgewerkt dat het probleem op middellange termijn aanpakt. De overheid start met een aantal actiepunten die zijn omvat in het plan Marco Estratégico de Desarrollo Insular, afgekort tot MEDI.
De strategie ter bestrijding van klimaatverandering bestaat uit het herstel van de bebossing, bosbouwkundige ingrepen, het verbeteren en onderhouden van boswegen, het beheer van de biodiversiteit en de bestrijding van invasieve flora en fauna. Daarom wordt een investering gepland van ruim € 36.000.000 in de komende 10 jaar.

Tenerife is te klein

Wat hebben deze actiepunten met klimaatbeheer te maken, vraag je je onomwonden af? Wel, de klimaatverandering wordt veroorzaakt door een toename van broeikasgassen in de atmosfeer, en vergeet niet dat deze in de vorige eeuw zijn toegenomen met 30%. Deze schadelijke gassen komen in onze atmosfeer als gevolg van activiteiten in het dagelijks leven, voornamelijk door het gebruik van fossiele brandstoffen, door industriële processen en door transportmiddelen. Maar ook uit de landbouwproductie en de ontbossing.
Enerzijds wil men de CO²-uitstoot verminderen door over te schakelen naar gas- en hydrocentrales, het aanleggen van zonneparken en het plaatsen van een nieuwe generatie windmolens. Anderzijds is het algemeen geweten dat bomen het schadelijke koolstofdioxide uit de lucht halen.
De vraag is enkel of dit actieplan een rendement op wereldvlak zal creëren? Hoogstwaarschijnlijk niet: Tenerife is piepklein en speelt als dusdanig niet mee met de wereldleiding. Het principe ‘veeg eerst voor je eigen deur’ is dan wel erg lovenswaardig.

Natuurgebieden

Momenteel is er op Tenerife 10.671 hectare dennenbos aanwezig dat onder handen moet worden genomen. Bosbouwspecialisten willen de bossen terug optimaal gezond maken door zieke en dode bomen te hakken en door afgestorven wortels te verwijderen. Daarnaast zal flora met nefaste invloeden uit deze areas verwijderd worden. Op deze manier ontstaat er een geleidelijke naturalisatie met een daaruit voortvloeiende revitalisering van de bosgebieden. Om deze werken uit te voeren zal het 3.000 kilometer lange boswegennetwerk toegankelijk moeten worden gemaakt voor mens en machine. We spreken hier voornamelijk over de bosgebieden Parque Natural de la Corona Forestal, het beschermd gebied van Las Lagunetas en de natuurreservaten van Pinoleris, Chinyero en dat van Las Palomas.

Weg met de moeflon

Een ander actiepunt in het project ter bestrijding van klimaatverandering is de herbebossing. Tegen 2025 moet er 480 hectare bos bijkomen, zowel in het noorden als in het zuiden. Ook moet invasieve fauna en flora worden verwijderd. In Tenerife zijn er ongeveer 18.000 exotische florasoorten waarvan er een zestigtal een negatieve impact hebben op het natuurbehoud. De meest bekende is de kattenstaart of Sideritis hirsuta.
Ook de allesvretende moeflon of Ovis orientalis moet de bossen uit. Dit kleine wilde schaap eet voornamelijk grassen, twijgen, knoppen, jonge bladeren en in de winter ook boomschors. Vandaar …

Wij vinden dit klimatologisch plan een goed idee. Trouwens, alles wat in het werk gesteld wordt om de natuur te revitaliseren vinden wij goed.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img