zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsHET BLIJFT BRANDEN
spot_img

HET BLIJFT BRANDEN

De brand op Tenerife heeft reeds meer dan 8.500 hectare natuur verwoest terwijl er 21.000 inwoners bedreigd worden door de oprukkende vuurhaard. Zeventig kilometer bedraagt de omtrek van de perimeter en 12.279 mensen werden reeds uit hun huizen gezet. De brand woedt in 11 gemeenten. Gelukkig is er nog niemand omgekomen door dit afgrijselijk natuurgeweld. Dit is de ergste brand op de Canarische Eilanden van de afgelopen veertig jaar.
Wat voorafging kan gelezen worden in ons nieuwsartikel GIGANTISCHE BOSBRAND.

Los Realejos en La Victoria zijn toegevoegd aan lijst van locaties van gemeenten waardoor het vuur raast. In Tacoronte en het is niet uitgesloten dat er nog meer mensen hun huizen moeten verlaten uit voorzorg. De vuurhaard is uitgebreid en situeert zich nu ook in het noordwesten van het Parque Natural del Teide op het grondgebied van La Orotava.

Toxische rook

De president van de Canarische regering, Fernando Clavijo, bevestigt dat er reeds 12.279 mensen uit 11 gemeenten werden geëvacueerd. Het is niet uitgesloten dat er nog evacuaties volgen, omdat er heropflakkeringen zijn gemeld in Arafo, Candelaria, Güímar, El Rosario en Tacoronte in de omgeving van Montaña del Cerro, meer bepaald in La Hornaca, Los Laureles, Hoya de Manzaneros, Lomo la Jara, Monte Verde en het gebied rond het Casa Forestal.

Het wordt niet uitgesloten dat er nog meer mensen de komende uren uit voorzorg hun huizen moeten verlaten, niet door het vuur maar door de rook. Rook bestaat uit assen en gassen die toxisch zijn en beter niet worden ingeademd. 

Op alle locaties werden gemeentelijke middelen ingezet om de geëvacueerde personen op te vangen en werden er telefoonlijnen ingelegd waarop de burgers informatie kunnen krijgen.

Dierenwelzijn

De kracht van de vlammen dwong tot de evacuatie van de volledige wijken Aguamansa en Pinolere, het bovenste deel van Chasna en Benijos van de TF-326 tot boven op de berg. Daardoor worden er 1.800 mensen toegevoegd aan het contingent getroffen personen dat reeds op 2.600 stond.

Het gaat van kwaad naar erger, ook voor de huisdieren. Zaterdag werden er 121 honden, 40 katten, 16 konijnen, 7 konijnen, 7 hamsters, 200 duiven en evenveel pluimvee ter adoptie of ter verzorging aangeboden. Wie huisdieren wil opvangen kan zich aanbieden via het telefoonnummer 0034 649 363 131.
De paarden, schapen en geiten gaan naar het Casa del Ganadero in La Laguna, waar de hulpacties worden gecoördineerd door de Canarische paardenfederatie en het gemeentebestuur.

Stroomvoorziening

Endesa is overgegaan tot het afsluiten van de stroomtoevoer naar La Abejera-Hacienda in La Villa als gevolg van de oprukkende brand. Deze beslissing treft 1.136 huisgezinnen. Het bedrijf benadrukt dat deze middenspanningslijn is beschadigd door het vuur en niet meer functioneert. Endesa blijft stand-by en monitort de situatie. Ze blijven beschikbaar voor dringende interventies, indien dit nodig zou blijken.

In La Victoria de Acentejo werden er 2.200 van de 9.238 inwoners geëvacueerd. In Santa Ursula waren dit er gisteren reeds 4.000 en in La Matanza zijn de wijken San Antonio en La Resbala geëvacueerd.  Mensen die geen onderkomen vinden kunnen terecht in het gemeentepaviljoen van het sportcomplex van La Matanza.

Noordflank

De vuurhaard op de noordelijke flank blijft de moeilijkste om te bestrijden vanwege het steile en moeilijk te bereiken terrein. De kracht van het vuur bereikte er zijn hoogtepunt in de vroege uren van zaterdagochtend tot rond het middaguur. Daarna trok de rookwolk boven Aguamansa en Pinolere, in La Orotava, een beetje weg en stelde dit de luchtcomponent in staat om het bluswerk tot laat in de avond te hervatten. Een Brifor-patrouille was op dat moment bezig met bluswerken aan de rand van de perimeter. De gezamenlijke aanpak was lonend en gaf opnieuw moreel aan de brandweermensen die een ongelijke strijd aan het voeren zijn met een gigantische vuurhaard.

Foto © bombLPAenlucha
 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -spot_img

WEETJES

CARNAVAL LOS CRISTIANOS 2024

CANARISCHE EMOJI

spot_img