zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsHERNIEUWBARE ENERGIE OP TENERIFE
spot_img

HERNIEUWBARE ENERGIE OP TENERIFE

Hernieuwbare energie op Tenerife staat nog ver van van het nationaal gemiddelde en daarom moet er een tandje worden bijgestoken. In ons artikel CONCRETE MAATREGELEN OM ENERGIEPROBLEMEN AAN TE PAKKEN hadden wij het over de planning om een einde te maken aan de energiecrisis in de Canarische archipel. Daarin konden we concluderen dat aardgas op korte termijn de oplossing is voor het energieprobleem op Tenerife en bij uitbreiding op alle eilanden.  

De Canarische archipel haalt slechts een vijfde van het elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare bronnen. Dat ligt ver van het nationale gemiddelde, dat op 50% afklokt. De Canarische archipel sloot 2023 af met 19% groene energieproductie ten opzichte van het totale verbruik van vorig jaar.

Te traag

Er wordt meer en meer hernieuwbare energie geproduceerd en gebruikt, dat wel, maar de cijfers liggen nog ver van het nationale gemiddelde. Volgens de meest recente jaarlijkse gegevens over elektriciteitsopwekking en dito capaciteit per gemeenschap en per autonome steden in Spanje, verstrekt door Red Eléctrica de España (REE) voor 2023, vordert het genereren en het gebruik van hernieuwbare energieën op de Canarische Eilanden gestaag, maar traag. De snelheid waarbij deze middelen worden geïmplementeerd (geïnstalleerd vermogen) en de uiteindelijke beschikbaarheid op het net (elektriciteitsproductie), tonen nog steeds niveaus die enorm ver verwijderd zijn van het Spaanse gemiddelde in 2023.

Te weinig

De Canarische Eilanden hebben hun geïnstalleerde capaciteit van hernieuwbare energie (vooral wind en zonne-energie) in een jaar tijd verbeterd, van 25% van het totale elektrische systeem van de eilandengroep in 2022 (802 megawatt) tot 27% (899 MW), gemeten aan het einde van 2023. Dit is een toename slechts van twee procent.

In 2023 bereikte het elektriciteitsverbruik op de eilanden afkomstig van groene energiebronnen slechts 19% (1.697 gigawattuur-GWh), een relatieve waarde die ver onder het nationale gemiddelde van 50,3% ligt en ook een historisch record is voor Spanje.

Afhankelijkheid

De Canarische Eilanden hebben nog een lange weg te gaan, wat ongetwijfeld wordt beïnvloed (en het proces moeilijker maakt). Dat komt omdat het een geïsoleerd systeem betreft, met slechts twee onderling verbonden eilanden, Fuerteventura en Lanzarote. Daarbij komt het project, dat momenteel in uitvoering is, om La Gomera en het zuiden van Tenerife met een onderzeese stroomkabel te verbinden, onder leiding van REE.

Volgens het Elektrisch Systeem Rapport (2023) van Red Eléctrica Española (REE), is de opwekking met hernieuwbare energiebronnen per autonome gemeenschap sterk afhankelijk van de verdeling van het geïnstalleerde vermogen en van de weersomstandigheden die elk jaar heersen. Dit is ook het geval voor de hernieuwbare energie op Tenerife, waar zonnepanelen niet renderen gedurende de nacht en de windmolens niet draaien wanneer er geen wind is.

In Spanje

De energiesector in Spanje in 2023 is blijven groeien met een toename van 8,8% in geïnstalleerde hernieuwbare capaciteit ten opzichte van het voorgaande jaar, wat neerkomt op een stijging van 6.261 MW. Hernieuwbare energie-installaties (geïnstalleerde capaciteit) vertegenwoordigen 61,3% van het elektriciteitspark in Spanje.

De hernieuwbare productie (opwekking) in het Spaanse elektrische systeem in 2023 steeg met 15,1% ten opzichte van het voorgaande jaar, waardoor het historische productierecord kon worden bereikt, met 134.321 GWh. De bijdrage van hernieuwbare energieën aan de nationale elektriciteitsopwekking in 2023 bereikte ook een historisch record in het aandeel van elektriciteitsopwekking, met 50,3% of 8,1 procent hoger dan vorig jaar, toen hernieuwbare energiebronnen een gewicht van 42,2% in de nationale energiemix noteerden.

Bron: Rapport Hernieuwbare Energie (2023), Red Eléctrica de España (REE).

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

5 REACTIES

  1. Raar dat een land als Nederland kampioen zonne-energie is terwijl op Tenerife dit sporadisch is. Wij komen al meer dan 30 jaar op Tenerife vanweg familie en verbazen ons over de laksheid vwb zonne enegie, is toch gauw verdiend zou je denken? Enne niet alleen zon, waaien doet het er altijd in overvloed en wat zou je denken…….. zet een fabriek neer voor waterstof……. goed voor busvervoer en als er geen wind en zon is of als energie voor omzetting zeewater naar drinkwater wat erg energie vraagt. Maar ja, als is morgen, morgen en anders maar morgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

WOLKEN BOVEN DE TEIDE

TENERIFE VOOR KINDEREN

KOOLSTOFVRIJ TEGEN 2040

spot_img