vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsHERGEBRUIK GEZUIVERD AFVALWATER 
spot_img

HERGEBRUIK GEZUIVERD AFVALWATER 

Voormalig landbouwminister Wladimiro Rodríguez Brito herinnert zich met trots de opening van het Canal del Sur 30 jaar geleden, maar betreurt dat vandaag de dag zoveel drinkwater wordt verspild. Dit hebben wij reeds onder aandacht gebracht in het artikel DRINKWATER GAAT VERLOREN, gepubliceerd op 18 december 2019. 

Uit een controle is gebleken dat er gemeenten zijn op Tenerife die tot 67% van het leidingwater verliezen door lekkages, door diefstal en door ongecontroleerde situaties waarbij bijvoorbeeld geen waterteller is geplaatst. De situatie was bijzonder ernstig in Vilaflor, Fasnia, El Rosario, El Tanque, Los Silos, Garachico, San Juan de la Rambla, Buenavista del Norte, La Guancha, La Matanza, La Victoria, La Matanza en Santa Úrsula.

Pijpleiding

De afvalwaterleiding tussen de hoofdstad Tenerife en Arona, bijna 70 kilometer lang, was het eerste systeem voor de recyclage van afvalwater dat in 1993 op Tenerife in gebruik werd genomen. Tot op vandaag is deze nog van fundamenteel belang voor de watervoorziening van de landbouwbedrijven in het zuiden. De pijpleiding tussen Santa Cruz en Valle San Lorenzo (Arona) markeerde de geschiedenis waarin gewassen werden bevloeid in het zuiden van Tenerife. Dit systeem was een unicum in Spanje want de debieten en het gebied dat werd bevloeid met (mechanisch) gezuiverd water op Tenerife waren groter dan deze in Murcia.

Oorzaken

Voordat het zuidelijk afvalwaterkanaal werd gebouwd bestonden er in het zuiden van Tenerife enkele kleine oases die lokaal zorgden voor de bevloeiing van gewassen, zoals in de Barranco del Infierno (Adeje) en in de Barranco del Río (Granadilla). 
Door de pijpleiding aan te leggen werd er een belangrijke sprong gemaakt om waterarme gebieden te bevoorraden in een tijd waarin er meer vraag was naar water door de aanzienlijke afname van water uit de galerijen en door de verstedelijking die gepaard ging met een toeristische expansie. 

Rodríguez Brito verwees naar het werk van professor Sebastián Delgado van de Universiteit van La Laguna (ULL) en zijn team, waarin het gebruik van gezuiverd rioolwater voor het platteland in het begin van de jaren negentig tot maatschappelijke afkeuring leidde. In een studie stond te lezen dat ‘er werd geadviseerd om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor bananenplantages en golfbanen, maar niet voor het bewateren van groenten of aardappelen’.

Uitbreiding

Met de realisatie van de leiding konden lagergelegen gebieden van Arona, Arico, Granadilla en Fasnia bevoorraad worden. Initieel werd de leiding aangelegd om een gebied van 1.000 hectare bananenplantages in het gebied van Las Galletas te irrigeren.

Rodríguez Brito betreurde dat het niveau van hergebruik ver onder de twintig procent ligt en noemde het zeer verontrustend dat Tenerife, met een miljoen inwoners, het afvalwater nauwelijks hergebruikt. Het probleem is ernstig en acuut. Stedelijk gezuiverd afvalwater kan niet blijvend in de oceaan worden gedumpt, maar moet snel worden aangewend voor nieuwe doeleinden. Hij bekritiseerde ook de vertraging van de realisatie van de zuiveringsinstallatie van Valle de Güímar en zei dat hij voorstander is van de aanleg van een tweede pijpleiding naar het zuiden.

Met minder water uit de galerijen in de Teide – sommige watergalerijen hebben meer dan de helft van het debiet van een paar jaar geleden verloren – blijft de vraag ‘hoe het mogelijk is dat er zoveel drinkwater wordt verspild op het eiland’. Er zijn stedelijke netwerken die tot vijftig procent drinkwater verliezen door lekkages van het leidingennet.

Opsmuk

In februari 2023 is de eilandregering, Cabildo de Tenerife, via het overheidsbedrijf Balten, begonnen met herstellingswerken aan deze belangrijke leiding, die de laatste jaren sporen van erosie vertoonde. Het prijskaartje bedraagt 1,4 miljoen euro en de werken zullen naar verluid begin 2024 voltooid zijn.

De werkzaamheden omvatten herstellingswerken en de verbetering van de pijpleiding tussen het pompstation Buenos Aires in Santa Cruz en het reservoir in Valle San Lorenzo. Momenteel wordt een eerste sector van de pijpleiding van 6,63 kilometer onder handen genomen, tot aan het reservoir in El Tablero, die een capaciteit van 15.000 kubieke meter bevat. 
Van daaruit wordt het water getransporteerd via de 62,22 kilometer lange pijpleiding – die vrijwel parallel loopt aan en zichtbaar is vanaf de Autopista del Sur – naar het reservoir in Valle de San Lorenzo, die een capaciteit heeft van 250.000 kubieke meter.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

KOELTE ONDER DE ZON

MEER DAN 26.000 LEDEN

spot_img