zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesHERDER EN KAASMAKER OP TENERIFE
spot_img

HERDER EN KAASMAKER OP TENERIFE

Herder en kaasmaker op Tenerife. Hij is 34 jaar en de jongste herder van Teno Alto en bovendien is hij de jongste herder op Tenerife. Alexander López Rodríguez vreest dat hij deze titel nog lang zal dragen want opvolging, in de veehouderij en in de geitensector in het bijzonder, lijkt geen succes te zijn. Hij is pessimistisch over het voortbestaan van de herders op het eiland omdat het een zware job is, maar hij is tevreden doet het graag. Tweehonderd geiten hoeden, dagelijks melken en kaas maken geeft hem een voldaan gevoel.

Alexander volgde een landbouwopleiding in Tacoronte, waar hij woonde en voor het eerst werk vond in de wereld van snijbloemen. Op 22-jarige leeftijd besloot hij een leven te beginnen als schaapherder op de hoogvlakte van het Tenogebergte, waar zijn grootmoeder een huisje had. Vijf jaar lang runde hij de boerderij La Mulata en daarna werd hij eigenaar van de boerderij Naturteno, die hij reeds zeven jaar beheert.

Naturteno wordt erkend als een van de beste kaasmakerijen van de Canarische Eilanden. Hij produceert een traditionele zachte kaas, een halfgerijpte rauwmelkse kaas – die de gouden medaille won in de wedstrijd van AgroCanarias – en een gerijpte kaas, die enkel op bestelling te krijgen is. De kazen kunnen aangeschaft worden op de boerderij zelf, op de zaterdagmarkt in Buenavista – in het kraam van Juana, Alexanders moeder – en in verschillende winkels in de gemeente. 

Prijzen

Less is more, dacht Alexander en verkleinde de geitenkudde en daarmee ook de kaasproductie om de kwaliteit te verhogen met gedifferentieerde producten. De ontwikkeling van extensieve veeteelt met traditionele begrazingsmethoden op het grote plateau van Teno Alto is een endogene hulpbron die als economische activiteit in deze regio in stand wordt gehouden door nauwelijks een paar geitenhoeders. 

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Alexander, nauwelijks 25 jaar oud, in 2013 de Agrojovenprijs van de regering in ontvangst mocht nemen. Dit jaar werd hij uitgenodigd door de overheid om deel te nemen aan beurs Gastronomika in Donosti, waar hij samen met chef Juan Carlos Clemente een halfgerookte geroosterde kaas presenteerde en daarmee ook werd bekroond.

Innovatie

Alexander López herinnert zich met enthousiasme de redenen waarom hij de gerookte halfzure kaas heeft gekozen om zijn kaasmakerij op de Gastronomika te presenteren. Dit is een van de kazen die ons het meest vertegenwoordigt. De kaas wordt ongeveer 35 dagen gerookt en daarbij wordt gelet op de gaartijd en de vochtigheid om het gewenste resultaat te verkrijgen.
Alexander innoveert graag en verraste twee jaar geleden iedereen door een kaas in een grot te laten rijpen. De Inquieto, zo noemde de kaas, heeft ruim twee maanden gerijpt en heeft een beschimmelde korst en is uiterst romig vanbinnen. Hij is niet alleen handelaar, hij is vooral herder en kaasmaker op Tenerife.

Dag en nacht vee laten grazen op de gronden van de boerderij is een luxe die moet worden gewaardeerd omwille van de uitstekende kwaliteit van het eindproduct en omdat het bijdraagt tot de instandhouding van de cultuur en de traditie in deze regio.

Kudde schapen

In tegenstelling tot andere economische sectoren heeft de coronapandemie zich in Teno Alto nauwelijks laten voelen. Tot grote voldoening wordt alle geproduceerde kaas vlot verkocht en geeft het coronavirus geen negatieve invoed. Minder content is hij met het uitblijven van neerslag. Het is voorbij half december en de regen blijft uit. Daardoor blijft de groene bloei uit en moet er bijgevoederd worden. Dat kost geld en daardoor wordt het product duurder. 

Hij is nu ook in het bezit van een kudde Canarische schapen, om een pure kaas zonder mengsel te produceren, en deze op de markt te brengen onder de naam Cabra Norte.

Hard labeur

Alexander betreurt het dat hij niet meer tijd kan doorbrengen met zijn vele vrienden in het dorp. Schapen en geiten kennen geen vakantiedagen en weten niet wanneer het weekend is. Elke dag rijdt hij van Tacoronto naar Teno Alto – een rit die twintig minuten duurt – om elke dag opnieuw de geiten naar de weide te brengen, ze te melken en kaas te maken. ‘Dat doet hij met de glimlach, er gaat niets boven een eigen bedrijf en werken voor jezelf en dat elke dag op zo’n idyllische plek als Teno Alto’, dixit Alexander.

Alexander is herder en handelaar. De boerderij kan worden bezocht op een locatie waar de tijd bleef stilstaan en waar je de mooiste uitzichten hebt over zowel het zuiden als het noorden van Tenerife en op de eilanden La Gomera en La Palma. De lucht is puur en gezond, het klimaat soms kil en koud, maar vooral winderig. Daar hoedt Alexander eenzaam zijn kudde en produceert hij doordacht zijn kazen. Hij is een slimme herder en kaasmaker op Tenerife.

Vrij vertaald naar het verhaal van Norberto Chiheb voor Diario de Aviso
Fotoheader: screenshot video © diariodeavisos.elespanol.com

Naturteno is te bezoeken. Adresgegevens


 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie

Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GEMEENTEN EN GEHUCHTEN

STRAND ZONDER ZAND

spot_img