Heb je ook al opgemerkt dat sterren, planeten en ruimtetuigen zo goed te zien zijn vanaf Tenerife? Dit heeft uiteraard te maken met de wolkeloze nachten maar ook met de puurheid van de lucht. Het ontbreken van storende en vervuilende partikels in het luchtruim zijn niet alleen een zegen voor de gezondheid, maar ook voor het zicht – zonder stofdeeltjes in de lucht zien we beter en verder in de ruimte.
De Canarische Eilanden, en dus ook Tenerife, zijn vanwege de geografische ligging, het klimaat, de hoogte en de transparantie van de hemel een ideale plek om te genieten van de astronomische zichten. Deze criteria hebben geleid tot de bouw van twee belangrijke observatoria, niet alleen de belangrijkste van Europa, maar van de hele wereld: het observatorium in Izaña en de sterrenwacht Roque de los Muchachosdit op zustereiland La Palma. Beide maken deel uit van het Instituut voor Astrofysica van de Canarische Eilanden en worden geleid door het openbaar consortium waarin de regering van de Canarische Eilanden, de Universiteit van La Laguna en de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek zetelen.
Om deze idyllische omstandigheden voor astronomische observatie te behouden heeft de regering de wet Ley de Cielo goedgekeurd ter bescherming van de luchtkwaliteit op en rond de eilanden. Deze wet beperkt de licht- en luchtverontreiniging, de hoeveelheid radiogolven en de nadelen die kunnen ontstaan door het luchtverkeer.
Sterrenwacht
Het Teide-observatorium heeft een aantal telescopen met een wereldwijd aanzien. In Izaña, op bijna 2.400 meter hoogte, is een observatorium gebouwd dat erg belangrijk is geworden. De hoogte is niet alleen bevorderlijk voor waarnemingen omhoog, men kijkt er ook naar beneden om het gedrag van de karakteristieke zeewolken te bestuderen. De specialiteit van het sterrencentrum is het bestuderen van de zon en alles wat zich daarrond afspeelt. Uiteraard kijkt men ook naar andere interstellaire locaties en valt de analyse van de samenstelling van de atmosfeer en het bestuderen van magnetische velden ook binnen het werkgebied van de talrijke wetenschappers die vooral ‘s nachts hun ding doen.
Ontmoeting met het heelal
Het observatorium is geen afgesloten burcht en daardoor niet alleen toegankelijk voor eminente geleerden. Neen, de wetenschappelijke site is ook toegankelijk voor het publiek. Je kunt het bezoeken in groepen van 40 personen om 80 minuten lang van de ene verbazing in de andere te vallen. Uiteraard zijn deze visites afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit is voor ‘Jan met de pet’ de ideale gelegenheid om de werking en het gebruik van telescopen en astronomische hulpmiddelen voor ruimte-observatie van dichtbij te bekijken. De minimumleeftijd voor de bezoekers bedraagt 12 jaar en minderjarigen moeten een volwassen begeleider bij zich hebben. Men waarschuwt mensen met een zwakkere gezondheid om het centrum niet te bezoeken omwille van de ijle lucht en omdat daar geen medische hulppost aanwezig is. Bij acute aandoeningen op deze hoogte moet je een uur naar beneden rijden om bij de dichtstbijzijnde hulppost aan te komen.
Observatorium
Het paradepaardje van het observatorium is de zonnetelescoop ‘Gregor’ die in 2012 in gebruik werd genomen. Deze grootste van Europa heeft bijna € 13 miljoen gekost en bezit een primaire spiegel van anderhalve meter. Daarmee kunnen met grote nauwkeurigheid metingen gedaan worden van het magnetische veld en de beweging van gassen in de fotosfeer en chromosfeer van de zon. Tevens maakt de gigantische spiegel het mogelijk om de fysische processen van sterren op te volgen en de effecten van de zonnestraling op andere planetaire stelsels te bestuderen.
Om het luchtruim en alles wat zich daarin beweegt te bekijken moet je uiteraard niet naar Izaña. Je kunt perfect genieten van dit spektakel als je een locatie opzoekt die geen lichtpollutie over zich heen krijgt. Deze liggen evenwel buiten de bebouwde en fel verlichte agglomeraties. Het is zeker de moeite om eens naar boven te kijken en even stil te staan bij het feit dat wij op deze blauwe knikker zo klein en breekbaar zijn.
Een bezoek aanvragen doe je HIER (in het Nederlands). De taal van de gidsen zijn Spaans, Duits of Engels. Je kunt er naartoe op eigen kracht of je neemt het georganiseerd vervoer.
Turen en genieten is hier de boodschap.

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.