We hebben eerder bericht over de aankomst van bootvluchtelingen die vanuit West-Afrikaanse landen de oversteek maken naar Canarias en de archipel gebruiken als toegangspoort tot Europa. Dat kan u alvast lezen in ons artikel EEN RECORD BOOTVLUCHTELINGEN waarin wij ons afvragen of de Canarische overheid en de diverse hulporganisaties deze toeloop wel aankunnen.
Het antwoord is eensluidend neen. Het is al zover gekomen dat de president van de Canarische Eilanden, Fernado Clavijo, de Spaanse premier, Pedro Sanchéz, uitnodigt om de toestand ter plaatse te komen bekijken. Hij vraagt meer betrokkenheid en steun van Spanje bij de aanpak van de migratiecrisis die de Canarische archipel treft.
Europa
In zijn brief aan premier Sanchéz legt Clavijo uit dat de beschikbare middelen op de eilanden beperkt zijn voor de aanzienlijke toename van het aantal migranten die de afgelopen weken zijn aangekomen op verschillende eilanden. Daarnaast heeft de president van de Canarische Eilanden ook om ontmoetingen verzocht met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en met de Europese commissaris voor Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, om aan te dringen op een grotere betrokkenheid van de Europese Unie.
Hij pleit er ook voor dat de Spaanse regering vraagt aan de Europese Unie om de doorgangsrol te garanderen die de Canarische Eilanden als zuidgrens van de EU toekomt. Omdat de Canarische Eilanden de migratiedruk niet alleen aankunnen, hebben ze deze steun nodig, evenals een gedeelde solidariteit van alle lidstaten. Hij vroeg ook de hulp voor een adequate opvang van niet-begeleide minderjarige migranten die erin slagen de kusten van de Canarische Eilanden te bereiken.
Te veel ministeries
In zijn brief aan de waarnemend president van de Spaanse regering vraagt Clavijo aan Pedro Sánchez om zo snel mogelijk naar de Canarische Eilanden te reizen zodat hij vanaf de eerste rij kan zien en hoe moeilijk het is om het migratiebeheer te beheersen met de beschikbare middelen, vooral in de zomermaanden wanneer er duizenden migranten de oversteek wagen.
Fernando Clavijo benadrukte de noodzaak van één enkel commando voor de coördinatie van alle acties van de overheidsdiensten met betrekking tot de komst van migranten naar de Canarische Eilanden. Hij herinnerde eraan dat in 2006 één enkel coördinatiecommando het mogelijk maakte om met passende en effectieve acties adequaat te reageren op de komst van migranten. Nu zijn wij afhankelijk van zes ministeries (Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Migratie, Minderjarigen, Defensie en Openbare Werken), en bovendien heeft de Canarische archipel niet één gesprekspartner om een gecoördineerde strategie te ontwikkelen.
Specifieke vragen
Wat de Canarische overheid vraagt is een gecoördineerd, humanitair, effectief en veilig EU-migratiebeleid dat rekening houdt met de specifieke noden van de perifere regio’s. Dit zijn de locaties die te maken krijgen met de grote gevolgen van een grote en constante migratietoestroom. Bovendien wil de regionale regering de directe betrekkingen met de Spaanse ambassades in Mauritanië en Senegal en met de autoriteiten van beide landen versterken om de betrekkingen en de samenwerking met deze gebieden te vergroten.
Direct contact
In de komende weken reist een delegatie van de Canarische regering naar Senegal en Mauritanië om de institutionele agenda en de samenwerkingsakkoorden bij te werken en ook om, vooral in Senegal, te leren over de huidige sociale en economische crisis en de deactivering van de gammele vaartuigen die al maanden worden ingezet om de Canarische Eilanden te bereiken.
Met deze reis wil de regering van de Canarische Eilanden de huidige samenwerkingsprojecten versterken in een geografisch gebied waar Canarias van plan is de steun uit te breiden en doelgericht te werken aan de aanpak van de huidige migratiecrisis.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.