donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogWeetjesHEILIGVERKLARING VAN HERMANO PEDRO
spot_img

HEILIGVERKLARING VAN HERMANO PEDRO

Hermano Pedro is de eerste en enige Canariër die werd heiligverklaard. In een ceremonie op 30 juli 2002 om 16.42 uur clarificeerde paus Johannes Paulus II in Guatemala de Tenerfiaanse herder tot heilige in aanwezigheid van een miljoen gelovigen. De plechtigheid vond plaats in het Hipódromo del Sur in Guatemala-Stad.

De heiligverklaring voltrok zich met de retorische sleutelzin: “Na lang te hebben nagedacht, vele malen de goddelijke hulp te hebben ingeroepen en de mening van de broeders van het episcopaat te hebben geraadpleegd, verklaren en definiëren wij de zalige broeder Pedro de San José de Betancurt als heilige en nemen wij hem op in de catalogus van heiligen”.

Op datzelfde moment begonnen op Tenerife de klokken van alle kerken te luiden, te beginnen met de kerk van San Pedro Apóstol, in Vilaflor de Chasna, de geboorteplaats van de herdersjongen. Ruim duizend mensen volgden de heiligverklaring op televisie vanaf het bedevaartsoord in El Médano. Een eindeloos applaus steeg op vanaf de plaats waar Hermano Pedro met zijn kudde geiten was neergestreken. In Guatemala, het land waar broeder Pedro veel van zijn werk verrichtte en waar hij de Bethlehemitische Orde stichtte, gewijd aan de zorg voor de zieke armen, ontstond een waar volksfeest.

Wonderlijke genezing

In zijn homilie, het hoogtepunt van een 350 jaar durend proces van heiligverklaring, verwees Johannes Paulus II, zichtbaar vermoeid door zijn hoge leeftijd, naar de Chasnero als een man van diep geloof, zowel in zijn geboorteland Tenerife als in alle latere fasen van zijn leven. 
Een van de meest verwachte momenten van de eucharistieviering was de communie van de 22-jarige Adalberto González, wiens genezing in 1985 als document diende voor het wonder dat nodig is om heilig verklaard te worden. Toen Bertito vijf jaar oud was, overwon hij een ernstige darmziekte dat werd toegeschreven aan gebeden met een relikwie van broeder Pedro.

6.000 witte rozen

De plechtigheid, die werd bijgewoond door zeven staatshoofden en 700 priesters uit de Canarische archipel en de Midden-Amerikaanse landen, duurde tweeëneenhalf uur en werd bijgewoond door een grote delegatie van eilandbewoners. Vierhonderd Tenerifianen, onder de leiding van Canarische president Román Rodríguez, de bisschop van Tenerife, Felipe Fernández; de voorzitter van het Cabildo, Ricardo Melchior en de burgemeester van Vilaflor de Chasna, José Luis Fumero. De vlaggen van Spanje, Tenerife en de Canarische Eilanden wapperden naast die van het Vaticaan en Guatemala op de immense esplanade die werd overkoepeld door een groot altaar bestaande uit 6.000 witte rozen en 200 bloemstukken, waaronder typisch Canarische bloemen.

Zaligverklaard in 1980

Broeder Pedro werd geboren in Vilaflor op 19 maart 1626. Op 23-jarige leeftijd verliet hij Tenerife en kwam twee jaar later aan in Antigua de Guatemala. Daar gaf hij zich met lichaam en ziel aan kansarmen. Hij bezocht ziekenhuizen, gevangenissen, tehuizen voor armen en werkloze emigranten, en stichtte de Bethlehemitische Orde, die vandaag de dag haar apostolische en charitatieve zending nog steeds uitoefent in Amerika, Italië, India en Spanje. Hij is overleden op 25 april 1667, 41 jaar oud. Hij werd zalig verklaard in Rome, eveneens door paus Johannes Paulus II, op 22 juni 1980, samen met de missionaris uit Laguna José de Anchieta, apostel van Brazilië, die op 3 april 2014 de tweede Canarische heilige werd tijdens een plechtigheid die werd uitgesproken door paus Franciscus. Meer over het leven van Hermano Pedro staat HIER.

Hermano Pedro en de mensenrechten

Voor Nelson Díaz Frías, magistraat, historicus en officieel kroniekschrijver van Vilaflor de Chasna, kan broeder Pedro beschouwd worden als de meest relevante en universele figuur van alle Canariërs, die kan beschouwd worden als een ware voorloper van de Rechten van de Mens in de 17de eeuw, ver vóór de Universele Verklaring werd neergepend.

Díaz Frías merkt op dat de religieuze Chasnero “zijn hulp en troost aanbood aan allen die daaraan behoefte hadden in de gelaagde Guatemalteekse samenleving van de 17de eeuw, zonder onderscheid te maken op grond van ras, geslacht, leeftijd, sociale of etnische afkomst. Hij benadrukt dat hij dé voorloper was op het gebied van alfabetisering van kinderen, vooral voor Indiaanse en zwarte kinderen. Hij was zijn tijd ver vooruit, want hij was de eerste die in Amerika sociale bijstand bevorderde na de oprichting van het eerste Convalescent Hospital. Veel zwaar zieke mensen stierven zonder dat er iemand was om voor hen te zorgen.

Onderwijs voor iedereen

Miguel Torres, numeriek lid van de Academie voor Geografie en Geschiedenis van Guatemala en een van de grote deskundigen op het gebied van het leven en het werk van de heilige van Tenerife, wijst op de bewondering die zijn landgenoten koesteren. 

Torres benadrukte de continuïteit van zijn werk via de zogenaamde Obra Social del Santo Hermano Pedro en de sleutelrol die hij speelde bij de bevordering van egalitair onderwijs. Niet alleen gaf hij arme kinderen toegang tot onderwijs, hij introduceerde ook het concept van onderwijs voor mannen en vrouwen.

Fiere burgemeester

Voor de burgemeester van Vilaflor de Chasna, Agustina Beltrán, is de kleine broeder Pedro – zoals zij hem in de gemeente nog steeds met bijzondere toewijding en bewondering noemen – een bron van trots en is de twintigste verjaardag van zijn heiligverklaring een gelegenheid om de kwaliteiten van onze buurtbewoner te benadrukken. Hij die geboren werd en leefde in onze gemeente, en later de naam van onze gemeente, maar ook die van Tenerife en de Canarische Eilanden naar de andere kant van de Atlantische Oceaan droeg, waar hij groots werk verrichtte.

De gemeenteraad van Vilaflor de Chasna heeft unaniem het verzoek goedgekeurd om Hermano Pedro te benoemen tot medepatroon van de bisdommen Nivariense en de Canarische Eilanden.

De stoffelijke resten rusten in de kerk van San Francisco, in Antigua Guatemala, een bedevaartsoord dat elk jaar door tienduizenden gelovigen wordt bezocht.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DAGUITSTAP NAAR LA OROTAVA

DODELIJKE SELFIES

WEBCAM SANTIAGO DEL TEIDE

spot_img