maandag, juli 15, 2024
HomeBlogIEDERE KEER EEN HOOGTEPUNT ...
SEB LEESON LEGAL GROUP

IEDERE KEER EEN HOOGTEPUNT …

INWONERSALARM – 4 april 2018
Slachtoffer van eigen succes of luxeprobleem, het hangt er van af hoe je het bekijkt. Feit is dat Adeje, Arona en Granadilla de Abona kreunen onder de groei van hun inwonersaantallen. Neem daarbij het aantal toeristen die voor een korte of langere tijd in de gemeente verblijven en dan bekom je astronomisch getallen waar je op zijn minst duizelig van wordt.
Arona heeft ruim 90.000 inwoners en een zwevend bevolkingsaantal tot 250.000 personen per dag. Terloops vermelden we dat er binnen de gemeente zich dagelijks 50.000 voertuigen voortbewegen en dat de politieke overheid er niet in slaagt om het verkeer netjes te ordenen.
Adeje is een gemeente met bijna 50.000 inwoners. Nochtans dienen er zich in de gemeente dagelijks ruim 200.000 toeristen aan.
Het schoentje van de burgemeesters knijpt niet aan de voeten maar in de geldbeugel. Hun verloning is niet naar verhouding. Hun vergoeding als burgervader is gebaseerd op het aantal inwoners terwijl zij voor een veelvoud aan verblijvers verantwoordelijk worden geacht.
Granadilla is zowat de vergeten gemeente van het eiland. In 2017 was dit nochtans de sterkst groeiende gemeente op Tenerife met een toename van 1.484 inwoners op 56.000. In San Isídro alleen woont ruim de helft van het aantal inwoners van Granadilla. En deze burgemeester heeft geen woord gerept over zijn verloning.


GUACHINCHES VERDWIJNEN – 28 maart 2018
Zelfgemaakte wijn en gerechten klaargemaakt met eigen gekweekte producten is de essentiële basis van de authentieke guachinche, of ten minste voor het dragen van deze naam. Voor alle duidelijkheid, je vindt geen guachinche in het drukke zuiden midden in een toeristisch centrum. En als je toch deze naam mocht tegenkomen dan is dat een lokmiddel dat valselijk verwijst naar dit soort eethuisjes. U weze gewaarschuwd.
De authentieke en traditionele guachinches staan op het punt te verdwijnen door ongemakken en grillen, zowel op basis van uitbating als door de regelgeving die streng, niet transparant, maar wel uiterst complex is.
Op 1 augustus 2013 werd een verordening goedgekeurd waarin de Regering van de Autonome Gemeenschap van de Canarische Eilanden de lijnen vastlegde waaraan de guachinches werden onderworpen. Het decreet 83/2013 van 1 augustus regelt de activiteit van tijdelijke afzet van eigen gemaakte wijn en de infrastructuur waarin deze werd ontwikkeld en geproduceerd. In de norm wordt een guachinche gedefinieerd als ‘een detailhandel die gedurende een bepaalde periode in het jaar is geopend en waarin eigen wijn wordt geproduceerd door druiven die gekweekt worden in wijngaarden die eigendom zijn van of geëxploiteerd worden door de wijnproducent en  die zijn ontwikkeld in eigen lokalen of inrichtingen. Deze ruimten moeten deel uitmaken van de woning of in lokalen die op het bedrijf zijn gelegen en moeten voldoen aan vastgestelde hygiënische voorwaarden’.
Na twee jaar heeft het Directoraat-Generaal van Toerisme van de Canarische regering een onderzoek ingesteld in het noorden van Tenerife om na te gaan of het regionale decreet werd nageleefd. Dit was niet naar de zin van de overkoepelende vereniging Asociación de Pequeños y Medianos Empresarios del Valle de La Orotava (Apymevo) die stelde dat de duurtijd te beperkt was om zich in orde te stellen met de betreffende wetgeving. Bovendien stelt de vakorganisatie dat de regering niets doet tegen eetgelegenheden die valselijk het woord guachinche gebruiken.
Het wordt moeilijk voor onze leden om het hoofd boven water te houden omdat de uitbating arbeidsintensief is. Eigen producten kweken om daarna klaar te maken en als schotels op te dienen aan klanten is gelijk aan het uitoefenen van drie beroepen; tuinbouwer, wijnproducent en restaurantuitbater.
Het valselijk gebruiken van de naam guachinche is nefast voor de uitbatingen die het wel goed menen en voldoen aan alle reglementen ter zake.


EERSTE STAP NAAR DE VOLLEDIGE AFBRAAK – 21 maart 2018
Vijfenveertig jaar geleden werd het gebouwd op een magistrale locatie in Añaza, 21 bouwlagen hoog. Enkel de ruwbouw schittert, maar niet als een parel. Enkel als doorkijkje en als pronkstuk voor diegenen die houden van urban fotografie
De bouwwerken werden decennia geleden stopgezet wegens diverse bouwovertredingen, daarna kwam de recessie en niemand wilde geld stoppen in de afbraak ervan. Kostprijs op vandaag: 1,8 miljoen euro.
Dat bedrag kan en wil de gemeentelijke overheid niet dragen en daarom doet men beroep op de Canarische regering en op het bevoegde departement Costas.
Het beveiligen van de site en het aanvragen van de nodige vergunningen voor dit gigantisch sloopproject zouden volgens woordvoerder Carlos Tarife nog binnen deze legislatuur moeten geregeld kunnen worden. Hij gaf  evenwel schoorvoetend toe dat het minstens anderhalf tot twee jaar zal duren om het volledige administratieve proces te voltooien.
Wil je het volledige verhaal lezen over dit bouwmonster, ook mamotreto genoemd? Klik dan HIER.


HET LEVEN WORDT DUURDER – 13 maart 2018
Er werd reeds langer gewag gemaakt op sociale media dat de prijzen op Tenerife de pan beginnen uit te swingen. Nu krijgen wij de bevestiging van het IPC (El Índice de Precios de Consumo) dat de consumentenprijsindex met 1,4 % is gestegen vergeleken met dezelfde maand in 2017 en daarmee boven het nationaal gemiddelde uitkomt.
De grote boosdoener is de immobiliënmarkt die in januari piekte doordat de koop en verkoop van woningen op de Canarische Eilanden in januari 2018 steeg met 34,5% vergeleken met de januarimaand in 2017.
De gepubliceerde gegevens van het Instituut voor de Statistiek (het INE of het Instituto Nacional de Estadística) melden een prijsverhoging van liefst 0,4% vergeleken met de maand ervoor.
De prijsstijgingen werden mede veroorzaakt door alcohol en tabak (3,5%), voeding (2,6%), horeca (2,4%) en communicatie (2,3%).
Ook huisvesting (1,3%), transport (1%), vrije tijd en cultuur (0,7%) en onderwijs (0,1%) hebben de stijging in de hand gewerkt terwijl kleding en schoeisel (0,2%) en huishoudelijke artikelen (0,1%) de balans hopeloos probeerden te doen kantelen.
Zo zie je maar dat de Canarische Eilanden blijven groeien tot ze de status van welvaartsstaat verdienen.


BOSBRANDEN – 7 maart 2018
De zomer komt stilaan in zicht, de temperaturen stijgen langzaam, de regen blijft afnemen en de gewassen drogen uit. Dit resulteert in een verhoogd risico voor bos- en struikbranden. Voeg daarbij het element ‘de mens’ en je krijgt een licht ontvlambaar mengsel.
De eilandregering treft elk jaar maatregelen en voorziet ook in een financiële injectie vooraleer het bosbrandseizoen in werking treedt. Elk jaar vanaf 15 juni, is het zover en dan wordt het bosbrand-dispositief geactiveerd. Ieder jaar opnieuw, rond deze datum, zet de eilandregering deze organisatie op actief en worden alle mogelijke kosten in de begroting opgenomen.

De 155 onmiddellijk inzetbare brandweermannen en -vrouwen kunnen binnen de kortste keren aangevuld worden met 122 vrijwillige pompiers.  Hun taak is niet alleen brand bestrijden, zij moeten ook instaan voor brandpreventieve acties op het terrein. Dit jaar heeft de regering 3 miljoen euro geïnvesteerd in twee blushelikopters die gedurende de risicovolle periode beschikbaar moeten blijven voor blus- en/of evacuatiewerken
Indien de meteorologische omstandigheden het toelaten loopt deze stand-byperiode  en de verhoogde waakzaamheid af rond 15 oktober. Het dispositief wordt dan verminderd naar 80 manschappen bij een mediale alarmfase en naar 33 personen bij omstandigheden waar weinig risico is.


WATERSPORTEN GESCHEIDEN – 21 februari 2018
Het oceaanwater kabbelt zachtjes op het strand in El Médano, daar waar kinderen luidlachs en ongehinderd kunnen spelen en ravotten. Het strand loopt zacht hellend de oceaan in; pootje baden, stoeien aan waterlijn of wat verder gaan zwemmen is een lust zonder enig gevaar.
Goed dus, zou je denken, maar de overheid denkt daar nog net een ietsje anders over. Niet dat de infrastructuur slecht is, neen, dat niet, maar omdat volgens hen de veiligheid nog verhoogd kan worden.
Daarom werden de kustwateren ter hoogte van de stranden van El Médano en Leocadio Machado afgebakend met boeien in een zone van 59.000 m² groot. De verschillende watersportdisciplines worden nu fysiek van elkaar gescheiden door boeienlijnen om zwemmend verkeer af te scheiden van andere snelvarende watersporten.
De bodyboards krijgen 4.350 m², de windsurfers 19.000 m², de surfscholen krijgen een oefenstrook van 4.350 m² en de kitesurfers kunnen laveren op het verste stuk tot aan de montaña roja. De zwemmers kunnen rustig hun slag slaan op het dichtste stuk en krijgen daarvoor 59.000 m² toebedeeld.
Een soort scheiding der machten zal bijdragen aan de algemene veiligheid van de watersportbeoefenaars. Zo zullen zwemmers niet meer overvaren worden door windsurfers en daardoor zal een kitesurfer niet meer neerkomen op een bodyboarder. Eind goed, al goed.


OPERATIE SNEEUW – 14 februari 2018
De overvloedige sneeuw die de laatste dagen is gevallen op de hoogst gelegen delen van Tenerife zetten elk jaar rond deze tijd een kleine volksverhuizing in beweging. Sneeuw en ijzel daarboven wil iedereen zien. Daarom heeft de eilandregering ook dit jaar een aantal personen de kans gegeven om dit schouwspel gratis te kunnen beleven en daardoor stapten 2.100 personen, voornamelijk families met kinderen, op de bussen om zich naar boven te laten rijden.
Voor de eerste ‘Operativo Nevadas’ van 2018 reden 22 bussen tussen 08.00 en 18.00 uur heen en weer tussen het centrum van La Esperanza (El Rosario) en de voet van de Teide om alle deelnemers veilig ter plaatse te brengen en nadien op een ordentelijke manier terug naar huis te voeren.
De voorzitter van de eilandregering, Carlos Alonso, sprak zijn tevredenheid uit over de puike organisatie en het goede verloop van de operatie. Hij feliciteerde de deelnemers om van dit aanbod gebruik te maken en het eigen vervoer thuis te laten. Op deze manier kan er in veilige omstandigheden van de Teide genoten worden en is er respect voor het milieu met een hoge landschappelijke waarde.
Nog even vermelden dat de drie toegangswegen tot het Teide National Park, TF-24 (La Esperanza), TF-21 (La Orotava-Granadilla) en TF-38 (Boca Tauce tot Chío) opnieuw normaal open zijn voor het verkeer.


OOK DIT IS TENERIFE – 7 februari 2018
Dat de Canarische archipel niet ondergedompeld is in alles wat zonneschijn en rozengeur is kunnen we uitmaken uit de cijfers die door de overheid en door de Algemene Raad van de Rechtspraak werden bekend gemaakt. Ook hier is er kommer en kwel. De gepubliceerde cijfers zijn enkel geldig voor de rechterlijke uitspraken in het derde kwartaal van 2017 en ze zijn op zijn minst schrikwekkend als we weten dat deze enkel te maken hebben met corruptie en/of oplichting.
De Spaanse rechters hebben in het derde kwartaal van 2017 in totaal 20 procedures wegens corruptie ingeleid, waarbij zij opdracht hebben gegeven tot het vorderen van een proces of van een vervolging. Er mogen zich 99 personen aanbieden die hebben gezondigd tegen  corruptie om zich te verdedigen.
In het lijstje van de Spaanse Gemeenschappen staan de Canarische Eilanden op nummer één. Er werden 24 personen beschuldigd van corruptiedelicten, gevolgd door Catalonië met 23 beklaagden en Valencia met 16 eenheden.
Ook in de lijst van de meer recente vervolgingen staat de Canarische archipel bovenaan.
De cijfers liegen niet als het om de strafmaat gaat; in 80,9% van de procedures werd er geheel of gedeeltelijk schuld bevonden en daarbij werden er 69 personen veroordeeld.
De misdaden die in deze vonnissen het vaakst voorkomen zijn bestuurlijk misbruik of dubbelzinnigheid, verduistering en stedenbouwkundige veroordelingen, ook deze tegen ruimtelijke ordening, tegen de stadsplanning, en tegen het milieu en het historisch erfgoed.
Niet alleen Jan met de pet zondigt wel eens, ook Meneer van het openbaar bureau laat zich graag  verleiden.


WINTER OP TENERIFE – 31-01-2018
De sneeuw heeft zich deze winter een tijdlang op zich laten wachten. Naar aanleiding van de oversteek van koude polaire lucht en de botsing daarmee met de warmere subtropische onderlagen hebben gezorgd voor een bombardement van neerslag. Veel regen, in Candelaria viel er met 22 liter per vierkante meter, gespetter in het zuiden en sneeuw, hagel en ijzel op hoger gelegen gebieden vanaf 1.700 meter. Daarenboven streek er eerst nog een stormachtige wind neer. Over Izaña werden windstoten gemeten tot 104 km/h.
Een algemene temperatuurdaling heeft zich ingezet. Tot -14,5 °C (gemeten op 29 januari om 22.31 uur) op de Teide en ook in de kustgebieden heeft men het gevoeld; daar halen we nog amper 21 °C. bij een zonnige dag terwijl de nachttemperatuur daalde tot 13 °C.  Ook dit is te fris voor de tijd van het jaar.
De toeristische wintertrek naar boven is voor de lokale bevolking een must. Iedereen wil de sneeuw zien en voelen. Het is dan niet ongebruikelijk dat de overheid bij dergelijke meteorologische omstandigheden de wegen afsluit naar Las Cañadas en naar de Teide. Daarom kun je enkel naar boven via de TF-38 die vanaf Chio kronkelend omhoog loopt. De TF-21 (vanaf La Orotava) is afgesloten tussen km 16 en km 53 en ook de TF-24 (vanaf La Esperanza) blijven gesloten voor alle verkeer. Daar zijn ploegen aan het werk om de wegen sneeuwvrij te maken want vrijdag begint het weekend en ook de grote trek naar boven.


SAMENWERKING TUSSEN BELGIË EN TENERIFE – 24 januari 2018
De voorzitter van de eilandregering, Carlos Alonso, heeft samen met Alberto Bernabé, de minister van Toerisme, de diplomatieke vertegenwoordiger van het Belgisch Consulaat op Tenerife, Ronald van Remoortele ontvangen met als doel de toeristische en zakelijke relaties te versterken. 
Er werd onderstreept dat er een goede relatie bestaat tussen beide landen en dat Tenerife door heel veel Belgen wordt uitgekozen als favoriete reisbestemming.
Dit bewijzen de ruim veertig luchtverbindingen per week tussen België en Tenerife. Vorig jaar ontving Tenerife in totaal 155.635 Belgische toeristen, dit is 0,9 procent meer dan in 2016. Belgen kiezen het zuiden uit om te verblijven en genieten het meest van het klimaat en van de natuur. 
Er werd ook gesproken over het grote Belgische aandeel investeringen door projectontwikkelaars waardoor namen als Baobab, Bárcelo Coral en Infinity Seafront heel gekend zijn geworden.
En als toetje werd er van ideeën gewisseld over de herwaardering van het Ten Bel Resort waar men uiteraard hoopt op een privé-investeerder.

 


GESLOTEN DOOR IJZEL EN WIND – 17 januari 2018
We hebben in een recent uitgegeven weerbericht geschreven dat de scherpe zomerkantjes er worden afgeslepen en dat er zich een polaire luchtmassa boven onze hoofden heeft genesteld. Dit doet het weer even kantelen. Zoals steeds zijn er locaties die aan deze waarschuwingen ontsnappen omwille van de topografische diversiteit en de diverse microklimaten die daardoor zijn ontstaan.
In hetzelfde bericht hebben wij melding gemaakt dat de kabelbaan zou gesloten worden en dat bergwandelingen beter werden uitgesteld omwille van harde wind en algemene onstabiliteit van het weer.
Op dinsdag 16 januari heeft de eilandregering haar verantwoordelijkheid genomen en heeft het een aantal wegen afgesloten vanwege ijsafzetting en -vorming op de rijbanen. Dit is niet zo ongebruikelijk op Tenerife. Dicht voor iedereen is veilig voor iedereen en zo werden de TF-24 (de klim vanaf La Esperanza) tussen kilometer 24 en 53 voor alle verkeer afgesloten. Idem dito voor de klim vanaf La Orotava op de TF-21 tussen El Portillo (km 34) en Boca Tauce (km 53).
De aanvoer van koude bovenlucht heeft ervoor gezorgd dat neerslag zich heeft vastgezet op onderkoelde ondergrond en dat er daardoor spekgladde wegen ontstonden die zorgden voor levensgevaarlijke toestanden.
Ook op La Palma (Gran Canaria) werden dergelijke acties ondernomen op de LP-4  die leidt naar de Roque de Los Muchachos.
De overheid vraagt ook om voorzichtig om te springen bij eender welke alarmfase op eender welke locatie, zowel in de bergen als aan de kust.


TIEN HOTELS OP TENERIFE BEKROOND – 10 januari 2018
HolidayCheck heeft haar jaarlijkse prijzen bekend gemaakt aan’s werelds populairste hotels, waaronder tien op Tenerife. De HolidayCheck Award 2018 worden reeds dertien jaar uitgereikt door het grootste Duitstalige reisportaal op basis van recensies die door de hotelgasten worden geschreven. In totaal werden er in 2017 meer dan 900.000 reacties gegeven voor een wereldwijd aanbod van 705 vestigingen.

De HolidayCheck Award wordt uitgereikt op basis van erkenning van de hotelgasten, een issue dat Alberto Bernabé, minister van Toerisme, volledig vertrouwen inboezemt. Hij voegde er fijntjes aan toe dat we trots mogen zijn om hotels met hoge kwaliteitsnormen te bezitten die ertoe bijdragen om van Tenerife een toonaangevende reisbestemming te maken voor ruim 5,5 miljoen toeristen.
In de categorie Gold Award werden Hotel Tigaigaiga en Hotel Riu Garoé, beide in Puerto de la Cruz, bekroond. De Gold Award wordt uitgereikt aan hotels die minstens een HolidayCheck Award hebben ontvangen gedurende de laatste vijf opeenvolgende jaren. Slechts vijf andere hotels in Spanje en 97 over de rest van de wereld hebben een dergelijke erkenning behaald.
Daarnaast hebben volgende etablissementen op Tenerife de HolidayCheck Award 2018 ontvangen. Apartamentos Ambassador (Puerto de la Cruz), Adrián Hoteles Jardines de Nivaria (Costa Adeje), Adrián Hoteles Colón Guanahaní (Costa Adeje), Hotel Botánico (Puerto de la Cruz), Hotel Riu Palace Tenerife (Costa Adeje), Adrián Hoteles Roca Nivaria (Costa Adeje), Hotel Riu Arecas (Costa Adeje) en  Hotel H10 Conquistador (Playa de las Américas).


GEPLANDE WERKEN IN 2018 – 3 januari 2018
Aan de vervloekte jaren van de crisis waarin het leek alsof de aarde alle graafmachines en kranen had ingeslikt, is reeds een tijd lang een einde gekomen. Hoewel het niveau van openbare werken van vóór de economische recessie nog niet is bereikt wordt er toch zwaar geïnvesteerd door de diverse overheden.
Het lang verwachtte verkeersproject in Las Chafiras, waar dagelijks 70.000 voertuigen voorbij komen, start in de vroege lente en zal in een eerste fase € 36 miljoen kosten, enkel maar voor de grondwerken. Het gaat hier om een nieuwe grote rotonde en de verbindingswegen die de snelweg, San Miguel en El Médano met elkaar zullen verbinden.
Ook het nieuwe motorcircuit in Atogo krijgt financiële aandacht na het afspringen van het contract met Onda Rossa S.L. De eilandregering heeft momenteel de touwtjes in handen genomen om het project verder af te werken en heeft voor de eerste fase € 15 miljoen voorzien.

 

Op het bussenknooppunt in San Isídro komt een heus busstation met vijf opstapdokken en in het centrum zal een ouderenverblijf worden gebouwd waar 90 personen een onderkomen zullen vinden.
Het hospitaal El Mojón zal in 2018, na talloze periodes van oponthoud, eindelijk volledig worden afgewerkt.
De nieuwe toegangsweg naar de Costa Adeje in Fañabé, inclusief een voet- en een fietspad zal in een eerste fase € 1,4 miljoen opslokken en de gemeente Adeje heeft beslist te investeren in de parkeergarage nabij het Casa Fuerte. Deze garage, verdeeld over drie verdiepingen, een halfopen en twee ondergrondse moet 200 voertuigen kunnen onderbrengen.

Arona zal investeren in de renovatie van sportaccommodaties (€ 3,7 miljoen) en in een nieuw asfaltplan voor vijftig straten ten bedrage van 2,2 miljoen euro.
Guía de Isora zet in op een voetgangersbeleid en zal alle smalle trottoirgedeelten verbreden tot comfortabele en veilige doorgangen. Ook werd het bouwdossier voor een ouderenresidentie met 100 plaatsen gedeblokkeerd en werd er € 2,5 miljoen voorzien voor het verderzetten van de realisatie.
In Playa San Juan zullen de werken op de nieuwe plaza voltooid worden met de aanleg van perken, een kinderhoekje en een multifunctionele ruimte.

In Santiago del Teide, wordt de Paseo de la Hondura opgeknapt in een eerste fase voor een bedrag van 1,2 miljoen euro. In San Blas (San Miguel de Abona) komen er twee nieuwe hotels en wordt de Boulevard San Blas door de gemeente helemaal geüpdatet door een financiële injectie van € 1,3 miljoen.
In Arico wordt het gemeenteplein helemaal in ere hersteld en krijgt het gemeentehuis meer ondergrondse ruimte.

Fasnia zal met een investering van ruim € 1 miljoen zijn logistiek centrum voor de behandeling van afval uit de bosbouw, gewijd aan de opslag en verwerking van hout uitbouwen. Ook de atletiekbaan van het sportcentrum en de oude bioscoop mogen aanpassingen verwachten.
En Vilaflor zal zijn begraafplaats uitbreiden met meer dan 500 nieuwe niches, nieuwe parkeerplaatsen en een dienstgebouw inrichten voor de begrafenisceremonies. Een tweede belangrijke investering is de heraanleg van de looppiste van het sportcentrum in La Escalona.

 


SNEL WATER ALSTUBLIEFT – 27 december 2017
Op 1 november 2017 (artikel hieronder) schreven wij reeds dat de waterreserves voor de veeteelt, land- en tuinbouw in het zuiden op een laag peil stonden. De herfst heeft geen soelaas gebracht, het regende amper en de watervoorraden zijn verder gezakt tot aan een alarmpeil.
De ongerustheid is het grootst bij de overkoepelende organisaties van de veehouders en van de agrarische bedrijven. Daarom gaan verschillende gemeentebesturen op zoek naar urgente oplossingen voor deze ernstige situatie.

Hoger gelegen locaties, zoals Vilaflor en San Miguel de Abona zijn het ergst getroffen en komen daardoor in een onhoudbare situatie terecht. De Balsa De Trevejos in Vilaflor staat zowat op het laagste peil in vijf jaar. Van de totale capaciteit, 278.000 m³ blijft nog 4% (10.000 m³) over en bestaat de kans dat er onvoldoende watervoorraad overblijft om de 400 hectare wijngaarden en de talloze aardappelvelden in de ruime omgeving te bevloeien.
De hoogte van de locaties in Vilaflor, vaak op meer dan 1.500 meter maakt het onmogelijk om water uit ontziltingsinstallaties aan de kust naar boven te pompen, waardoor ze afhankelijk blijven van het hemelwater dat via de galerijen en aquaducten wordt aangevoerd.
Al de andere zones kunnen bevoorraad worden uit de drie grote ontziltingsinstallaties die werden gebouwd in Fonsalía, Adeje en Granadilla. Maar daarvoor moeten er nog koppelingen gemaakt worden van de centrales naar de hoger gelegen land- en tuinbouwgebieden.
Er is werk aan de winkel en beter vandaag laten uitvoeren dan mañana.


NIEUWE ONTZILTINGSINSTALLATIE – 20 december 2017
De ontziltingsinstallatie in Fonsalía die onlangs officieel in gebruik is genomen zal ervoor zorgen dat 70.000 inwoners uit de gemeenten Guía de Isora en Santiago del Teide voorzien worden van kraantjeswater. Ook de land- en tuinbouwers hebben baat aan deze nieuwe watercentrale.
De ontzoutingseenheid die gebouwd en pre-gefinancierd werd door de Canarische regering is overgedragen aan de eilandregering die verantwoordelijk wordt voor het beheer ervan.
De productiecapaciteit van de fabriek bedraagt 14.000 kubieke meter water per dag, die in opeenvolgende fasen kan worden uitgebreid tot 40.000 kubieke meter. De werkzaamheden, die deel uitmaken van de Obras Hidráulicas werden betaald door de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling (AGRI) van het Europees Parlement en hebben een slordige 16 miljoen euro gekost.
De president van de regering van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, noemde deze infrastructuur een belangrijke stap naar een beter gebruik van de natuurlijke hulpbronnen bij het voorzien in primaire behoeften voor de bevolking en voor de landbouwproducenten.
Carlos Alonso, voorzitter van de eilandregering sprak zijn tevredenheid uit omdat deze ontziltingsinstallatie ons in staat stelt de komende jaren met meer optimisme te bekijken. De burgemeester van Guía de Isora, Pedro Martín glunderde bij zijn toespraak waarin hij stelde dat de toekomst voor zijn gemeente er steeds beter uitziet.
En daarmee knipoogde hij naar het nieuwe havenproject in Fonsalía.


GROOTSTE ZONNEVELD TER WERELD – 13 december 2017
Door het feit dat het zuiden van Tenerife een van de gebieden is in Europa met het meeste aantal uren zonneschijn spreekt het voor zich dat daarvan gebruik wordt gemaakt om groene stroom op te wekken.
Het overheidsbedrijf ITER (Instituto Tecnológico y de Energías Renovables) beschikt nu reeds over de mogelijkheid om 125 megawatt te produceren en staat daarbij op de tiende plaats wereldwijd en op de eerste plaats in Europa. Maar dat kan beter. Veel beter, oordeelt de eilandregering.
Daarom wordt er ten noorden van het industrieterrein van Granadilla de Abona een nieuw zonnepark neergezet die nog eens 350 megawatt aan ecologische stroom kan opwekken. Daaraan hangt een niet onaardige prijs van € 300 miljoen, temeer omdat de opgewekte stroom ook zal/kan worden gestockeerd in batterijcellen. Daardoor zal de reststroom kunnen verdeeld worden bij een lage energieproductie, bijvoorbeeld, ’s nachts en op bewolkte dagen.
Daar tegenover staat dat de helft van het eiland zal voorzien worden met deze hernieuwbare groene stroom vanaf 2020 en daarmee wordt de de stroomopwekking met fossiele brandstoffen met de helft verminderd.
Bovendien komen er op het industrieterrein van Granadilla en op het Complejo Ambiental (PIRS) in Tajao nog eens drie fotovoltaïsche parken die samen 55 megawatt moeten produceren en waaraan een prijskaartje hangt van € 60 miljoen.
Op deze manier snelt Tenerife El Hierro achterna die op vandaag voor 100% zelfbedruipend is.


SCHITTERENDE PROJECTEN – 6 december 2017
De minister van toerisme, cultuur en sport op Tenerife, Isaac Castellano, heeft zijn handtekening geplaatst als goedkeuring voor de uitvoering van twee projecten in het zuiden van Tenerife.
Het eerste project betreft een wandelpromenade langs de kust Amarilla Golf in San Miguel de Abona. Dit pad moet langs de kustlijn mee kronkelen om de wandelaars toe te laten om zich veilig en gezond langs de kustlijn te begeven. Temeer omdat deze kustlijn over geen enkel strand beschikt is dit een geslaagd plan om toerist en resident te laten genieten van een ruw en mooi natuurlijk decor.
De kostprijs om dit uit te voeren ligt om en bij de drie miljoen euro. Niet goedkoop maar toch verantwoord genoeg om deze kuststreek op te waarderen met deze investering.
Een tweede en gelijkaardig project is het wandelpad op Punta Blanca, tussen Varadero en Alcalá in Güía de Isora. Het oude wandelpad is dringend aan renovatie toe om een aantal onveilige en zelfs gevaarlijke plekken te elimineren. Het ganse project zal perfect ingepast worden in haar natuurlijke omgeving en zal opnieuw de waarde krijgen die het verdient. Het wandelpad wordt over de volle lengte van twee kilometer helemaal gerenoveerd.
Deze twee projecten zijn een onderdeel van een groter plan waarin nog elf kleinere renovaties de totale investeringssom doen oplopen tot acht miljoen euro.
Voor wat, hoort wat is hier de achterliggende gedachte.


HUREN IN HET ZUIDEN – 29 november 2017
Niets is zo vervelend als te veel betalen voor iets wat de werkelijke waarde overschrijdt. Ook voor de huur van een woning in het zuiden van Tenerife is dat zo. De subtitel van dit leesblokje zou perfect
600 euro per week of 600 euro per maand kunnen geweest zijn.

Dit onderwerp snijdt aan meerdere kanten. Enerzijds is er de massale vakantieverhuur op locaties waar dit verboden is, anderzijds is er een groot tekort aan betaalbare woningen voor de mensen die in het zuiden werken en die als dusdanig dicht bij hun werkplaats willen wonen.
Illegale vakantieverhuur versus economie is de spreekwoordelijke doorn die in oog van de overheid is terechtgekomen. De files die ’s ochtends en ’s avonds ontstaan naar en van de metropolitane centra bestaan uit voertuigen van mensen die zich verplaatsen in een woon/werksituatie. De oorzaak is duidelijk: voor hen is er geen of onvoldoende huurmogelijkheid in de nabijheid van de werkstek en dit genereert ook nog eens overlast op de wegen.

Het een hangt aan het ander. Vooral Arona en Adeje zijn de speerpunten omdat precies deze locaties door het toerisme worden overdonderd.
Een huurprijs tussen 500 en 700 euro per week voor een tweeslaapkamerappartement is exuberant en kan niet betaald worden door de werkende bevolking.
Dit verschijnsel schuift nu ook op naar Granadilla de Abona. Meer bepaald naar El Médano waar je vroeger niet meer betaalde dan € 600 per maand voor een gelijkaardig stekje betaal je nu reeds € 750 per veertien dagen.
En er ontstaat nu een nieuw fenomeen. Onderverhuring. Zo wordt de verhuurmarkt nog duurder.
Om deze problemen bij de horens te vatten heeft de overheid twee mogelijkheden. Meer sociale woningen bouwen om de behoeften te dekken van de lokale bevolking of strenger toezien op het toepassen wet ‘Viviendas Vacacionales’, de wet 113/2015 d.d. 29-05-2015 die de vakantieverhuur op de Canarische Eilanden regelt.
Dat er iets zal gebeuren is reëel, wat er concreet zal gebeuren is nu nog koffiedik kijken.


CARNAVAL IN LOS CRISTIANOS – 8 november 2017
Het internationale carnavalsgebeuren in Los Cristianos voor 2018 staat in het teken van piraten, een wereld van avonturen, verborgen schatten en mythische zeemonsters.
Van 1 tot 12 maart 2018 zal Los Cristianos ondergedompeld worden in een wonderbaarlijke wereld en om dit groots evenement aan te kondigen werd de affiche voorgesteld op de Britse toeristenbeurs World Travel Market, een duidelijk teken dat er op het Brits toerisme wordt ingezet.
De nieuwe affiche is volgens de ontwerper, Luis Marrero, een werk dat ons doet terugdenken aan tijden waarin de Canarische Eilanden ten prooi vielen van piraten en daardoor hun verhalen, legendes en avonturen verspreidden bij de inheemse bevolking.
Arona dompelt zal zich onderdompelen in een mystiek verleden die op de affiche iconografisch wordt voorgesteld. Zeerovers, piratenboten, onderwatermonsters, verborgen schatten, eenogen en grijphaken worden in één beeld verweven met het onderwerp dat het komende carnavalsfestival opnieuw leven moet inblazen.
De ontwerper heeft geprobeerd om al deze gegevens te bundelen in zijn ontwerp en is er bijzonder goed in geslaagd om het geheel van de piraterij in beeld te brengen.
Luis Marrero is voor het derde jaar op rij de ontwerper van de carnavalsaffiche die hij eerder presenteerde in het stadhuis van Arona.
Het programma van het carnaval is op vandaag nog niet gekend en het blijft dus gissen naar het verloop van dit grootse evenement die de voorbije jaren steeds 30.000 mensen naar zich toe trok.
Op 1 maart 2018 wordt het startfeest gegeven aan het twaalfdaagse evenement om een vervolg te breien aan een halve eeuw carnavalsgeschiedenis.


WATERRESERVES STAAN LAAG – 1 november 2017
De waterreserves op Tenerife staan op 23% van de totale capaciteit, kondigde vicepresident en Minister voor Landbouw, Veeteelt en Visserij, Jezus Morales aan.
Deze situatie is slechter dan de vorige jaren maar is vooralsnog niet alarmerend.
De waterreserves die broodnodig zijn voor de land- en tuinbouw staan in het zuiden van het eiland gemiddeld op 13% en in het noorden op 27% van hun vulcapaciteit maar er zijn nogal wat verschillen per regio. De balsa van de Ocampo in La Laguna staat op 74% van de vulcapaciteit terwijl in dezelfde regio de waterreserve in La Florida (La Orotava) op 7% staat. Ook in het zuiden zijn er verschillen onderling: deze van San Isídro (Granadilla) staat nog voor 63% gevuld, terwijl de watervoorraad van Trevejos (Vilaflor) slechts op 4% staat.
Dit is een, min of meer, normale situatie na een lange hete zomer die voortduurt tot laat in de herfst en om een nijpend tekort aan te vullen kan er ook water uit de ontziltingsinstallaties van Granadilla en Fonsalía naar de balsas gepompt worden.
De investeringsprogramma’s die de waterhuishouding op het eiland moeten regelen worden in een snel tempo uitgevoerd zodat we binnen een afzienbare tijd over voldoende buffers en alternatieve oplossingen zouden kunnen beschikken indien er zich een waterprobleem zou voordoen.
We hopen in de eerste plaats snel op regen om de waterreserves terug op een aanvaardbaar peil te brengen. Het hemelwater is momenteel de enige ‘buffer’ om de waterreserves bij te vullen.


NIEUWE VLIEGVERBINDINGEN – 25 oktober 2017
De eilandregering haalt steeds alles uit de kast als de toeristische economie moet gevoed worden. Eenvoudig, want het eiland leeft voor 80% van toeristisch vertier. Er wordt steeds weer werk gemaakt om de toeristische markt aan te trekken en daarom worden tegen eind 2017 een aantal nieuwe reguliere vluchtverbindingen ingelegd tussen een aantal Europese steden en Tenerife. In het totaal gaat het over 24 nieuwe lijnen. Vier vluchten zijn helemaal nieuw voor de luchthaven in het zuiden en komen vanaf Granada (Binter), Vitoria (Ryanair), Lissabon (Vueling) en Londen Heathrow (British Airways). 
Daar bovenop komen er voor de beide luchthavens een twintigtal nieuwe en/of uitgebreide verbindingen vanaf Frankurt (Ryanair), Brussel (Brussel Airlines), Kopenhagen en Billund (Primera Air), Lyon (Vueling), Brest (TUI Belgium), Dusseldorg (Norwegian), Gotenburg en Stockholm (Primera Air), Napels (Easyjet), Birmingham en Londen Stansted (Jet2) en Boekarest (Blue Air).
Bovendien worden de insulaire luchtverbindingen uitgebreid en vliegen naast Binter, nu ook Canary Fly en Air Europa tussen de verschillende Canarische Eilanden.
We kunnen afsluiten met een aantal cijfers. Tenerife staat einde 2017 via de lucht met 28 landen en 142 luchthavens in verbinding uitgevoerd door 75 luchtvaartmaatschappijen. Dit zal resulteren in een volume-aanvoer van ruim 7,3 miljoen toeristen per jaar. 
Tot en met september 2017 werden er 5,8 miljoen passagiers vervoerd of 8,4% meer dan dezelfde periode in 2016. 


HET IS BIJNA ZO VER – 18 oktober 2017
De eilandregering heeft de knoop doorgehakt omtrent diensten die straks moeten betaald worden als je een bezoek brengt aan het Parque Nacional del Teide. Voor niets gaat de zon op, is de duidelijk onderliggende gedachte van de overheid die sedert 1 januari 2016 de exploitant is geworden van het natuurpark.
Verandering van management betekent ook andere regels en wetten. Het basisprincipe wordt alles betalen met eigen middelen. Dat betekent dat het park haar eigen inkomsten zal moeten genereren. Iedere bezoeker zal zijn of haar duit in het zakje moeten doen om het beheer en het onderhoud te helpen financieren. 
Daarom zal er in de toekomst betaald moeten worden voor een aantal zaken. Parkeren is daar een voorbeeld van, ook de berg omhoog wandelen onder de leiding van een gids en gebruik maken van de infrastructuur zoals het bezoekerscentrum zal onder een bepaalde retributie gebeuren.
Wat de prijzen zijn is nog niet gekend. Wat wel geweten is dat de residenten een reductie krijgen op de prijs die buitenlandse toeristen zullen moeten neertellen. Als alles verloopt naar de rekenkundige voorbereiding zou dit een opbrengst moeten genereren van € 3 miljoen. Geld dat moet terugvloeien naar het onderhoud van de infrastructuur, naar de installaties en de verbetering van het beschermde natuurpark.
De prijzen zijn nog niet gekend omdat er eerst nog een aantal technische en infrastructurele aanpassingen moeten uitgevoerd worden, pas daarna zal de eilandregering het geheel in een decreet gieten. Dan zullen de prijzen bekend gemaakt worden.
Nog niet voor morgen, dus!
Wie het hele verhaal wil lezen kan dat HIER – Foto E. Fariña


HOOGZOMER, CALIMA, EN ORKAAN (!) – 11 oktober 2017
Vreselijke titel om het actuele artikel van vandaag te benoemen. Vooral het laatste woord doet ons huiveren. Het eerste woord doet ons glimlachen want de zomer duurt op Tenerife geweldig lang.
Het wordt opnieuw warmer. De hitte wordt aangevoerd met een luchtmassa die zich vanaf de Westelijke Sahara naar het westen verplaatst. De temperaturen zullen oplopen tot boven de 30 °C. Op de oostelijke eilanden zelfs tot 35 graden Celsius, maar (nog) niet op Tenerife en zeker niet in de kustgebieden omdat de luchtmassa daar sneller afkoelt door het oceaanwater.
Maar deze stroming heeft ook een nadeel. Door deze luchtstroming wordt er stof van over de Noord-Afrikaanse stofgordel, en in een laatste fase van boven de Westelijke Sahara meegevoerd dat over de Canarische archipel zal neerdwarrelen.
De hoeveelheid stof zal tussen de 10 en de 25 µgr/m³ bedragen en zal de zichtbaarheid wat doen afnemen. Gelukkig duurt deze situatie maar enkele dagen.
Tropische stormen zijn hot topic in deze periode van het jaar. De voorlopig laatste in de rij, met naam Ophelia, is zich volop aan het ontwikkelen boven de Atlantische Oceaan. Sommigen, vooral Engelstalige tabloids, vergelijken de ontwikkeling en de route van deze hurricane met deze van Delta uit 2005.
De weg die een tropische storm volgt kun je niet op voorhand voorspellen. Het meteogebeuren gaat haar eigen gang. Wat wel met zekerheid kunnen zeggen is dat de route die deze gigantische wolkenmassa volgt momenteel noordoostelijk is. Vanaf de plaats waar ze nu hangt bereikt ze op deze manier de Azoren en zal er boven de Canarische Eilanden enkel een wat gestoorde en onstabiele luchtmassa voorbij drijven door het wegnemen van de thermische voeding van de oceaan.
De Canarische regering en het meteorologisch instituut Aemet hebben opnieuw met klem geprotesteerd tegen de Engelse berichtgeving dat Orphelia in de omgeving, of erger nog, zich boven de eilandengroep zou komen nestelen. Een onvervalste hoax dat helemaal niet past in informerende persberichtgeving.


OPGEBLAZEN MEDIA – 04 oktober 207
Aan de kracht en de macht van de media twijfelt niemand, maar als deze organen een aanbeveling van de overheid uit de context halen en dit gegeven spectaculair gaan opblazen om er een sensationeel artikel van te maken dan gaat het helemaal fout.
De sociale media springen dan massaal op het bewuste artikel en beoordelen niet de tekst maar wel de foto die er bij staat. Deze illustratie is de bron van ergernis en van alle kwaad.
Dit gebeurde onlangs. De Canarische regering heeft een vraag gericht aan alle gemeenten op alle eilanden om de barrancos te ontdoen van zwerfvuil en sluikstort om de natuurlijke waterafvoer vrije doorlaat te geven.
Uiteraard een verstandige vraag met de komende winter in het zicht en waarin mogelijks meer neerslag en smeltwater door de glooiingen de natuurlijke weg naar beneden moeten vinden.
In dat zelfde artikel verwijst men naar de tropische storm Delta en bewust (of onbewust!) refereert diezelfde pers dat het dit jaar ook wel eens kan gebeuren dat er een dergelijke zware storm over de archipel trekt. Daarbij wordt deze foto geplaatst (links). Wat denk je nu zelf?
Het is sinds 1970 twee keer gebeurd dat er een tropische storm nabij de Canarische Eilanden in de buurt kwam. De heftigste was Delta die tussen 22 en 30 november 2005 een spoor van ravage over het eiland trok. In 2010 trok Otto langs op 17 en 18 oktober maar deze was bijna uitgeraasd en trok ten noorden voorbij om helemaal dood te gaan ten westen van Marokko.
Alluderen op mogelijks komende stormen is dus de waarheid geweld aandoen en waardoor men de lezers op het verkeerde been zet. Geloof niet alles wat er in de pers, en vooral op de sociale media, verschijnt. Dit is de boodschap die ik hier brengen wil.
Misschien lees je best eens het bewuste artikel over ‘Tropische Stormen’ die ik eerder reeds publiceerde. Dat kun je HIER doen.


GASTRONOMIE OP DE TEIDE – 27 september 2017
Het basisstation van de kabelbaan was het decor voor een nieuwste organisatie door Volcano Teide die meteen twee criteria aan elkaar bindt. Het sterrentoerisme bevorderen door dit te koppelen aan gastronomie zal een voltreffer worden, dat staat nu reeds vast.
Het bestaande event Atardecer y Estrellas wordt nu uitgebreid met een actiepunt waarbij ook de smaakpapillen zullen verwend worden. En daarvoor heeft men beroep gedaan op niemand minder dan chef Erlantz Gorostiza van het befaamde M.B. Ritz Carlton Abama die over twee Michelinsterren beschikt.

Eerst met de kabelbaan omhoog om van uit La Rambleta te genieten van een oogverblindende zonsondergang en daarna de duisternis in te duiken om het ruimtespectrum te beleven met alles wat daarboven te zien is. Mede door de pure en stofvrije atmosfeer zijn planetaire stelsels zeer duidelijk te zien met het blote oog. Wil je dieper de ruimte inkijken dan kun je beroep doen op een van de telescopen die daar zijn opgesteld.
Daarna kom je met de kabelbaan in alle duisternis naar beneden en kun je je tegoed doen van een cocktail dinner waarbij Canarische gerechten klaargemaakt worden door de Baskische superchef. Niet de gerechtjes die je overal kunt eten maar hoogstaande kunstwerkjes met een knipoog naar de sterren en waarin de lokale eilandproducten zijn verwerkt. Een exquis en uniek aanbod dat perfect past in het geheel van dit evenement.
Ook de prijs is exquis: vanaf € 121 per volwassene, vanaf € 78 voor kinderen tussen 8 en 13 jaar.
Meer info staat in zeven talen op de website van Volcanoteide


AFBRAAK VERPLICHT – 20 september 2017
De regelgeving op Tenerife is soms laks, maar soms ook heel streng. Dat bewijst de verplichte afbraak van de betonnen parkeergarage in San Andrés, op een boogscheut van Playa Las Teresitas, waarbij een gedeelte van dit gedrocht op verboden kustgebied werd gebouwd, namelijk op het strand.
Twee weken geleden is men begonnen met de opkuis van het gebouw en zijn de voorbereidingen getroffen om de afbraak veilig en gecoördineerd af te breken.
SERGIO MÉNDEZDe parkeergarage, ook wel de mamotreto van Playa de Las Teresitas genoemd werd na een jarenlange procedureslag, door de hoogste rechtbank van tafel geveegd omdat het niet gebouwd was overeenkomstig de wetgeving beschreven in de Ley de Costas, het wetboek dat handelt over de litoral heeft Santa Cruz uiteindelijk de das omgedaan.
Op 20 maart laatstleden werd de never ending procedureveldslag verder gevoerd voor het hoogste gerechtsorgaan op het eiland, namelijk het Tribunal Supremo. Daar werd geopperd dat het bouwwerk illegaal werd opgetrokken omdat het niet beschikte over alle attesten en vergunningen.
Voor de afbraak waaraan een prijskaartje hangt van € 423.999 wordt een termijn van drie maanden gerekend.
Als je daarbij de kostprijs van de bouw rekent dan kom je aan een ongelooflijk hoog bedrag dat in het blunderboek kan worden bijgeschreven.
Bron: diariodeaviso.com – foto: Sergio Méndez


STAKINGEN OF NIET – 13 september 2017
Het hangt ons reeds een tijdje boven het hoofd en menig toerist die naar Tenerife vliegt moet door het Spaanse luchtruim om er te geraken en daar spant het schoentje momenteel.
Omdat verkeersleiders die het vliegverkeer dirigeren het niet eens zijn met hun werkomstandigheden wordt aan de alarmbel getrokken. Deze bel klinkt als een klok: ‘staking’.
Eerst werd er aangekondigd dat de staking 25 dagen in beslag zou nemen en zou starten op 15 september. Deze dagen werden alvast in het rood gekleurd: 15, 17, 22, 24 en 29 september; 1, 6, 11, 15, 27, 30 en 31 oktober; 3 en 5 november; 1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29 en 30 december.
De staking zou ook worden opgevolgd door de luchthaven-brandweer, de dienst operaties, het onderhoudspersoneel, de veiligheidsdiensten en de mensen die instaan voor het operationeel houden van de parkings, taxibanen en landingspistes.
In de afgelopen week werd druk vergaderd door de verschillende syndicale afgevaardigden met de staatssecretaris voor vervoer en de voorzitters van Aena en van Enaire samen zaten.
De vergadering verliep in een goede sfeer en er werden resultaten geboekt. Dewelke weten we niet.
Wat we wel weten is dat er een nieuwe vergadering werd gepland op 12 september om tot een gunstig resultaat te komen, zowel voor de werkgevers als door de werknemers. Ook op 13 september wordt een constructieve houding aangenomen door alle partijen en wordt een vervolg gebreid aan vorige vergadering.
Daardoor werd de stakingsaanzegging voorlopig ingetrokken.
Stakingen of geen stakingen, dat weten we pas later. Tot spijt van wie het benijdt …


VERBODEN SPAANS TE SPREKEN – 8 september 2017
Iedereen weet dat de voertaal tussen piloten en luchtverkeersleiding internationaal het engels is. Nochtans is er tussen de twee voornoemde partijen binnen een bepaald landsgebied een uitzondering. In meerdere Europese landen spreken de toren en het vliegtuig de landstaal en wordt er vergeten dat anderstalige piloten die op dat moment van dezelfde frequentie gebruiken geen Spaans, Frans of Portugees begrijpen. Nochtans is het belangrijk dat iedere gebruiker van dat gedeelte van het luchtruim zich een virtueel idee kan vormen over de situatie in de nabije omgeving.
Nochtans is het Engels de taal die door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie wordt erkend sinds de organisatie International Civil Aviation Organization in 1944 werd opgericht.
Men wil nu overal ter wereld en ten allen tijde het Engels als voertaal gebruiken en deze maatregel start op 12 oktober 2017.
Een goede zaak, zou je denken, maar niet iedereen is daarmee gelukkig.
De vakbonden Sepla en USCA zullen snel hun bezwaren formuleren en overhandigen aan de bevoegde instanties. Daarin stellen zij dat het verbieden van de Spaanse taal een gevaarlijk precedent is en de veiligheid in gevaar kan brengen. En dat er met buitenlandse steeds Engels wordt gesproken.
Welke oplossing er uit deze ATC-impasse komt kunnen we pas later vertellen. Een zaak staat als een paal boven water; de veiligheid voor het vliegpersoneel en de passagiers moet duidelijk een prioriteit zijn.


NIEUWE WANDELROUTES – 6 september 2017
De eilandregering heeft 12 kilometer wandelroutes toegevoegd aan het reeds bestaande wandelnetwerk in het natuurpark Parque Nacional del Teide waarmee er drie nieuwe senderos toegankelijk zijn voor het talrijke wandelpubliek.

Ze hebben allen een grote gemene noemer; geen enkel pad kruist een rijweg en kan dus volledig en veilig afgehaspeld worden zonder gemotoriseerd verkeer tegen te komen.
We weten reeds langer dat de overheid het wandeltoerisme promoot en dat er op relatief korte termijn nog meer zal ingezet worden op verbeteringen en vernieuwingen van de wandelinfrastructuur.
Teide TenerifeDeze realisatie heeft € 146.095,81 gekost. De nodige werken en aanpassingen kunnen we catalogeren onder het schoonmaken en ruimen van de locaties, de afbakening van het wandelspoor, het egaliseren van het pad, de bouw van verhogingen en kleine muurtjes, een aantal drainagewerken en het aanbrengen van de bewegwijzering.
De nieuwe wandelpaden op Las Cañadas verbinden een aantal bestaande senderos met elkaar in de omgeving van de kabelbaan en zijn tussen de 3 en 4 kilometer lang. 
Een ervan loopt van de parking naar las Minas de San José, een andere naar de zone Majúa y Teleférico.
Het langste wandelpad van 4.000 meter verbindt de Mirador del Llano de Ucanca, los Roques de García, el Mirador de la Ruleta met elkaar en sluit naadloos aan bij de wandelwegen die leiden naar andere die verder west- en oostwaarts lopen binnen dit schitterend natuurpark.


FABULEUS RECORD – 29 augustus 2017
Dat de Teide de publiekstrekker nummer één is op Tenerife weten we reeds langer. Dat er ieder jaar miljoenen bezoekers naar boven trekken om de grote berg te voelen en te beleven is een feit dat reeds langer in ons geheugen staat gegrift.

Maar dat er in 2016 eventjes 4.079.823 toeristen en residenten de adem van de vulkaan roken is wel heel veel. Gemiddeld 11.177 bezoekers per dag, en dat een heel jaar lang is een cijfer waar veel attractieparken bij verbleken.
Het Parque Nacional del Teide, dat in 2007 door UNESCO als werelderfgoed werd gecatalogeerd, staat daarmee op de nummer één van alle Spaanse natuurreservaten.
Zo staat het ruim voor op de tweede in de lijst, El Parque Nacional de la Sierra de Guadarrama met 2.440.128 bezoekers, gevolgd door de Picos de Europa in de provincies Asturias, Leon en Cantabrië met 2.101.293 bezoekers.
Op de Canarische Eilanden zijn er nog natuurgebieden die in deze lijst voorkomen.
Het Parque Nacional de Timanfaya in Lanzarote met 1.703.258 bezoekers en het natuurpark Garajonay, in La Gomera met 870.486 bezoekende eenheden.
Zo zie je dat de berg die met kop en schouder uitsteekt over zijn concullega’s ook helemaal bovenaan staat op de lijst van het aantal bezoekers ervan. Of hoe het verhouding tussen grootte en het aantal bezoekers precies in evenwicht is.


WARM WEER – 23 augustus 2017
Met de hoge tot hete temperaturen van de laatste dagen wordt er van overheidswege aandacht geschonken aan de brandveiligheid en wordt er benadrukt dat mens voorzorgen moet nemen om zichzelf te beschermen. Alarmfasen voor mens en natuur worden dan geactiveerd.
Op de grafiek hieronder staat het verloop van de maximum- en minimumtemperaturen vanaf 1 juni tot op vandaag en het valt op dat deze boven hun gemiddelde staan. Tweede opmerkelijk feit zijn de uitschieters. Pieken die zowel overdag als ’s nachts serieus de hoogte in worden gekatapulteerd.
Maar dat is niet altijd het geval.
De golfstroom, de passaatwinden, het corioliseffect en de geografische ligging bepalen het weer en zeg nu zelf; deze elementen doen dat uitstekend. Onstabiliteit kennen wij meestal tussen het aardoppervlak en 1500 meter hoogte. Er vormen zich dan cumuluswolken (stapelwolken) die hooguit een middelmatig aanzien krijgen. De bui blijft meestal uit omdat de opstijgende lucht niet verder komt door de inversie. Maar dit weerbeeld is niet stereotiep voor het gehele jaar. Soms liggen er spelbrekers op de loer die het normale weer dynamiteren.
Het normale patroon wordt dan verstoord door een massale depressie die vanaf het koude noorden weet door te dringen tot boven de archipel. De bovenluchten zijn ijskoud: tussen -20 en -32° Celsius op een hoogte van 5.000 meter.
De luchtmassa komt tenslotte uit een maritiem polair brongebied die de inversie opruimt waardoor de lucht hoger dan normaal stijgt met buien tot gevolg. Soms lichte maar soms ook hele zware regen die soms 2 à 3 dagen aanhoudt.
Zo zie je maar dat het op Tenerife niet alle dagen hoogzomer is.


KABELBAAN GESLOTEN – 16 augustus 2017
Het bedrijf dat de kabelbaan op de Teide uitbaat heeft aangekondigd dat de installaties in augustus vijf dagen zullen gesloten zijn en dat er als dusdanig niemand naar boven kan. De gondels liggen stil op een aantal vooraf aangekondigde dagen.
Er werd reeds meermaals onderhandeld tussen werknemers en werkgever, maar tot op heden is er geen afdoende oplossing uit de bus gekomen. Nochtans doet het bedrijf er alles aan om de staking ongedaan te maken om de verlieslatende stakingsdagen in te dijken.

De stakingsaanzegging geldt voor 13, 15, 18, 20 en 22 augustus en wordt ter plaatse aangekondigd als ‘door redenen waar wij geen schuld treffen moeten wij de activiteiten van de kabelbaan een aantal dagen staken’ zegt de vakbond Intersindical Canaria. Waarvoor zij zich bij de toeristen verontschuldigt voor het extra ongemak dat zij veroorzaken.
Het bedrijf wijst erop dat de werknemers een essentieel onderdeel vormen van de diensten die we leveren en betreurt dat er nog geen akkoord kon worden bereikt, ondanks de beloften die door de vertegenwoordiging van Teleférico del Teide werden voorgesteld.
De problemen die zich voordoen hebben een verband en zijn rechtstreeks oorzaak van de geschillen die zich voordoen over de onderhandelingen bij de collectieve arbeidsovereenkomsten.


WAT IS TOCH DIE SMURRIE …? – 2 augustus 2017
Reeds jaren is er op Tenerife een afvalwaterhuishouding die alle gebruikte water naar één van de twintig zuiveringsstations stuurt waar het eerst mechanisch en daarna chemisch gereinigd wordt vooraleer het in de oceaan geloosd wordt.

Jouw en mijn residu wordt dus netjes opgevangen, gereinigd en teruggeven aan de natuur.

Maar niet alle afvalwater heeft de eer deze bewerkingen te mogen ondergaan. Enkele miljoenen liters vuil water ontsnappen dagelijks aan deze reinigingsbeurt. Het is zo erg dat voor de kust een bruinachtige smurrie op het water blijft drijven die niet zo uitnodigend werkt op in zee te gaan zwemmen.
De overheid neemt dagelijks stalen uit de zwemwateren om deze te analyseren en er wordt nu en dan wel eens een zwemverbod uitgevaardigd. Nu eens is de E-coli verantwoordelijk, een andere keer vormen de micro-algen een bedreiging. Maar over de bruine smurrie die reeds dagenlang aan de oppervlakte drijft wordt niets gezegd.
Het wordt dus gissen waar het niet gezuiverde water vandaan komt.
Wat we wel weten is dat de overheid er alles aan doet om tegen 2018 te voldoen aan de Europese eisen.
Maar dat zegt niets over de bruine smurrie…!


NIEUWE WANDELDIJK AAN PLAYA DE LAS VISTAS – 26 juli 2017
Het aftellen is begonnen … De burgemeester van Arona, José Julián Mena, is fier als een gieter als hij de nieuwe ontwerpplannen van ‘el paseo de las Vistas’ aankondigt.

De wandelpromenade langs het strand van Las Vistas in Los Cristianos is een van de drukste voetgangersgebieden in het zuiden van Tenerife. Een schitterend icoon dat prijkt op de kroon van deelgemeente Los Cristianos. Een locatie die iedere bezoeker wil bewandelen.
Meer dan twintig jaar geleden, bij de aanleg van het strand werd ook de huidige wandelpassage aangelegd en nu is het tijd om dit geheel op te frissen.
Een nieuw uiterlijk geven aan deze publieke ruimte zal de site opwaarderen in een moderner esthetisch kader. De voetganger en de minder mobiele gebruiker zullen er zich thuis voelen en vrijer kunnen ademen.
De gemeente Arona heeft groen licht gegeven aan dit nieuwe project die op minder lange termijn moet gerealiseerd worden. Pas daarna zullen de duizenden wandelaars die er per dag gebruik van maken het vernieuwde traject opnieuw kunnen gebruiken.
Naast het vervangen van het wegdek, wordt een van de meest opvallende veranderingen, de uitbreiding van de breedte. De wandelweg van gemiddeld zes meter zal verbreed worden naar gemiddeld zeven meter.
Daarvoor zullen er muurtjes en opstandjes sneuvelen en zal er genivelleerd moeten worden.
Er komen op diverse plaatsen nieuwe banken uit hout, staal en steen en er wordt fitnessapparatuur geplaatst worden om de sportievelingen nog beter te dienen.
Op diverse strandzones komen er ook houten rusttribunes voor voetgangers en zwemmers.
Op termijn zal deze renovatie de kuststrook van Las Vistas helemaal opwaarderen en heropleven. De duizenden toeristen die er dagelijks voorbijkomen zullen er enkel goed bij varen.


GRATIS WIFI OP TENERIFE – 19 juli 2017
De eilandregering voorziet op termijn wifi voor iedereen en heeft vier locaties aangeduid die als proefproject moeten worden opgestart. Het gaat hier over 39 wifipunten die opgesteld worden in gemeenten met een grote toeristische bezetting.

Adeje, Arona, Puerto de la Cruz en Santiago del Teide zullen dan gratis wifi aanbieden aan meer dan 1 miljoen toeristen en residenten.
Dit pilootproject moet past in een groter ontwikkelingskader met de naam Smart Island die het volledige eiland moet voorzien van een glasvezelverbinding met daarnaast een gratie wifi-aanbod op het volledige eiland.
Gratis is nooit helemaal gratis. Je zult je moeten inloggen met een aantal persoonlijke gegevens om het draadloos overheidsnetwerk te kunnen gebruiken. Op deze manier zal de overheid de toeristische bewegingen en het internetgebruik van de ingelogde personen kunnen volgen en ontleden, wat dan weer belangrijk is om gevolgtrekkende beslissingen te nemen i.v.m. het toerismebeleid.
Minister van toerisme Alberto Bernabé en verantwoordelijke voor het Área Tenerife 2030-project zegt dat de technische uitrusting voor het netwerk reeds geplaatst is en dat enkel de netwerkverbindingen moeten aangesloten worden. De tijd nodig om gratis wifi aan te bieden wordt geschat op een maand, vanaf het moment dat de regering het startschot geeft.

Wanneer dat startschot zal gegeven worden staat niet te lezen in de persnota, dus kunnen wij dit ook niet publiceren. Eén feit staat vast: het zal geen jaren meer duren vooraleer Jan en alleman zal kunnen aansluiten op het gratis aangeboden wifinetwerk in deze vier gemeenten.
Het netwerk zal een downloadsnelheid halen van 10 Mbps, en kan verhoogd worden naar 20 Mbps indien de regering dat nodig vind en indien er ook voor betaald wordt.

In Arona zullen volgende locaties toegang tot het netwerk krijgen: het havengebied, Mirador de la Centinela, Paseo Litoral van Las Galletas, Parque de Garañaña, Paseo van de Costa del Silencio en alle stranden waar de regering concessies heeft.
In Adeje: de ingang van Barranco del Infierno, playa Fañabé, Playa Troya en de stranden die onder de overheidsconcessie vallen.


NIEUWE TAXI-APP – 2 juli 2017
Het taxibedrijf binnen Arona maakt nu ook gebruik van een mobile telefoonapplicatie waarmee je een taxi kunt bestellen. Niet zo uitzonderlijk als het niet ware dat je daarmee ook het type voertuig kan kiezen en het voertuig kunt volgen tot op jouw eigen opstaplocatie.

Een initiatief waarbij minder mobiele mensen, rolstoelgebruikers en bezitters van huisdieren zich gelukkig mogen prijzen. Het voertuig dat besteld wordt zal volledig naar de noden uitgerust zijn van de beller en zal je probleemloos naar je nieuwe locatie voeren.

Meer zelfs, je kan een taxi bestellen waarbij de bestuurder de Engelse taal beheerst. Ook de betaalmogelijkheden werden uitgebreid en je kunt dus afrekenen met een betaalkaart. En huisdieren kunnen in alle vormen en maten mee aan boord als je dat aangeeft bij de boeking.
De applicatie is gebaseerd op geolocatiesystemen, zoals Google Maps en Street View, en is voor de klant, vanaf de bestelling te volgen op jouw eigen mobiele telefoon. Deze technologische ontwikkeling heeft het dus ook mogelijk gemaakt om kwalitatieve hoogstaande service te bieden aan mensen met een handicap.

Het taxibedrijf heeft reeds 35 van de 245 voertuigen aangepast met dit systeem en zal in de nabije toekomst verder werken aan de uitbreiding er van. Er zijn meer voordelen dan nadelen …!
De applicatie 1Taxi! wordt enkel gebruikt in Spanje en dekt op vandaag reeds 600 gemeenten en steden. Het is dus niet verwonderlijk dat deze app zijn intrede doet op Tenerife.
De applicatie heet 1Taxi! en kan gedownload worden voor Androïd- en iPonegebruikers op http://www.1taxi.es/.


GOEDKOPERE ZENDINGEN – 5 juli 2017
De douanekosten voor producten met een aankoopsom kleiner dan € 150 die naar de Canarische Eilanden worden opgestuurd zijn eindelijk officieel afgeschaft. Goed nieuws voor mensen die regelmatig gebruik maken van internetaankopen bij Amazon, Bol.com en nog veel andere internetbedrijven.

Er zijn een aantal zaken die je uit elkaar moet houden; enerzijds zijn de Canarische Eilanden twee provincies van Spanje, anderzijds is de archipel een Spaans overzees gebied.
Dat impliceert dat de wetgeving enigszins verschilt van de Spaanse wetgeving want in een gebied dat 1.500 kilometer van het vasteland en midden in de oceaan ligt zijn er andere noden en wordt er anders geleefd. Zo ontstond bijvoorbeeld de Canarische residentenkorting voor verplaatsingen binnen Spanje. De wetten die gelden op de archipel (Boletín Oficial de Canarias) worden dan ook in een ander wetboek gegoten dan deze op het vasteland (Boletín Oficial del Estado). In het BOC verschijnen afgietsels van het BOE, dit zijn gelijkaardige maar aangepaste wetteksten naar de normen en noodzakelijkheden van het leven op een subtropische eilandengroep. Dit is de geografisch-politieke situatie.

Er was ook nog een douanewet die de import en export van en naar de archipel moest beschermen. Te lang om dit hier uit te leggen; het komt er op neer dat je tot op vandaag een flinke som aan douanerechten of importkosten moest ophoesten om goederen naar het eiland te brengen. Door technologische veranderingen kopen wij gemakkelijker via het internet en dat kostte duurder dan dezelfde aankoop verricht op het Spaanse vasteland.
Minister van Financiën van de Canarische Eilanden, Rosa Dávila, zei op 19 februari 2016 in het regionale parlement dat aankopen via het internet van minder dan € 150,00 niet meer aan de verplichtingen van het DUA (Documento Único Administrativo) onderhavig zijn. Het aankoopbedrag wordt opgetrokken van € 22,00 naar € 150,00 en dat is goed nieuws voor veel mensen die hun aankomen via het internet willen laten verlopen.
Na 18 maanden van debatten en discussies is deze beslissing in een wet gegoten en kan deze nu toegepast worden. Inwoners van de Canarische Eilanden kunnen nu met een gerust hart en zonder extra kosten hun ding doen op het internet.


VLIEGTUIGINCIDENT – 28 juni 2017
Door het incident op de luchthaven in het zuiden van Tenerife waardoor de landingsbaan werd versperd door een vliegtuig met vier lekke banden flakkert een oude vraag weer op.

Moet deze drukke luchthaven over een tweede landingsbaan beschikken?

Bij de landing liep een Airbus 330 van Jet2-vliegmaatschappij ernstige schade op aan het hoofdlandingsgestel. Twee klapbanden aan de linkerkant en twee afgerukte banden aan de rechterzijde hebben het toestel na de landing volledig geïmmobiliseerd op de landingsbaan. En zodoende was er geen verkeer meer mogelijk. Tientallen aankomende vluchten werden omgeleid naar de noordelijke luchthaven Los Rodeos en naar luchthavens op andere eilanden. De vertrekkende vluchten werden staande gehouden. De luchthaven bleef meer dan 6 uur lang gesloten voor alle vliegverkeer. Economische gevolgen, financiële aderlatingen en gestrande passagiers die nadien allemaal terug naar hun bestemming moesten gebracht worden.
Wij herinneren ons een gelijkaardig geval op 23.11.2015 waarbij een Boeing 737-800 van Norwegian bij take-off de opstijging moest onderbreken door twee platte banden aan het neuslandingsgestel. Toen werd de luchthaven 10 uur lang gesloten omdat ook de brandstof uit het toestel moest worden verwijderd voor het getakeld kon worden.
De incidenten lieten het potje bij de burgemeesters uit de zuidelijke gemeenten bijna overlopen. Zij gaan er van uit dat een tweede landingsbaan een absolute ‘must’ is voor een luchthaven die per jaar meer dan twaalf miljoen passagiers vervoert.
Zij werden in deze polemiek bijgestaan door Fepeco (bouwfederatie) en Ashotel (hotelfederatie) die een verzekerde continuïteit van toerisme aan- en afvoer belangrijker vinden dan de realisatie van een bijkomend vertrek- en aankomstcomplex.


GROOTSTE AQUARIUM TER WERELD – 21 juni 2017
In de gemeente Adeje zal het grootste aquarium ter wereld gebouwd worden.

Groot? Ja, heel groot. Met een oppervlakte van15.000 vierkante meter en een totale inhoud van 27 miljoen liter water kun je dit geen visbokaal meer noemen.
Het nieuwe thematisch complex zal worden gebouwd in en onder de Barranco de Las Torres door de firma Hai Re Aquarium en zal een slordige 20 miljoen euro kosten.
Het designontwerp toont ons futuristische waterbassins die gedeeltelijk ondergronds worden gebouwd om de bezoeker een beter driedimensioneel zicht te geven op de collectie maritiem leven die er zal ondergebracht worden.
In het nieuwe complex zullen er meer dan 10.000 vissen en zoogdieren ondergebracht worden in 70 aquariums. Goed voor minimaal 950 soorten vissen en ongewervelden die in zoet water en in zout water leven.
Shows, zoals we gebruikelijk te zien krijgen in andere attractieparken blijven hier afwezig. Het accent bij deze realisatie ligt op het leven onder water en ook op een wetenschappelijke beleidsvoering.

Dit project werd gepromoot door het Ministerie van Territoriaal beleid, Duurzaamheid en Continuïteit van de Canarische Eilanden. De goedkeuring met de gemeente Adeje en met de eilandregering waren daar een rechtstreeks gevolg van.
Wanneer de werken starten en wanneer deze realisatie toegankelijk zal zijn voor het grote publiek werd ons niet meegedeeld.


NIEUWE TOERISTISCHE LOCATIE – 14 juni 2017
Dit wordt ooit een toeristische attractie op Tenerife maar daarvoor moet nog een en ander gebeuren.

De eigenaars van de waardevolle Cueva de Bencomo hebben de overheid de toelating gegeven om de grot grondig uit te mesten en dat kan vooral letterlijk genomen worden.
De grot werd decennia lang gebruikt als onderkomen door schaapherders die de grot als schaapstal gebruikten om te overnachten of om te schuilen tegen meteorologisch onheil.
Nochtans is deze locatie van grote etnologische, historische en archeologische waarde en daarom zijn de eigenaars, erfgenamen van Juan Bautista Hernández, ingegaan op de vraag van de eilandregering om deze locatie als toeristische trekpleister in te richten.
Maar vooraf is er nog heel wat werk aan de winkel. Het opruimen van mest die er reeds tientallen jaren ligt opgestapeld moet er uit. De locatie moet een hygiënische kuur ondergaan en de toegang tot de grot moet heraangelegd worden. Er zullen vooraf ook archeologische opgravingen uitgevoerd worden op de plaats waar ooit de voorlaatste Mencey van Taoro heeft geleefd.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP