zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsHAVEN VAN SANTA CRUZ SCOORT HOOG
spot_img

HAVEN VAN SANTA CRUZ SCOORT HOOG

De haven van Santa Cruz de Tenerife bezit een diversiteit aan economische activiteiten die hoofdzakelijk gericht zijn op maritiem transport, handel en toerisme. Belangrijke niches zijn het containervervoer, de cruise-activiteiten, de visserij, brandstofdistributie en de reparatiewerven. Deze economische activiteit is van groot belang voor de lokale economie op Tenerife en draagt bij aan de werkgelegenheid en de ontwikkeling van het eiland. 

De haven van Santa Cruz de Tenerife is de derde meest efficiënte in Spanje en staat op plaats negen in de lijst van van de twintig beste in Europa en Noord-Afrika. Dit volgens de Container Port Performance Index 2022, een studie die is opgesteld door de Wereldbank en door S&P Global.

Derde plaats

De resultaten van de studie zijn gebaseerd op een analyse van het gemiddelde aantal uren dat een schip in de haven doorbrengt vanaf het moment dat het aanmeert om te lossen en te laden, tot het weer vertrekt. Hoe minder tijd het schip in de haven ligt, hoe efficiënter de haveninfrastructuur is. Van de Spaanse havenfaciliteiten gaan alleen de havens van Algeciras, de eerste in efficiëntie in Europa, en deze van Barcelona op de tweede plaats, de haven van Santa Cruz vooraf. 

Veertiende plaats

Maar niet alleen in de Europese context laat de haven van Tenerife zijn ware gelaat zien. Volgens de havenefficiëntie-index van de Wereldbank en S&P Global voor Europa en Noord-Afrika neemt de haven op Tenerife de 14de plaats in op een ranglijst die deze keer wordt aangevoerd door Tanger-Med, Port Said, gevolgd door, opnieuw Algeciras en Barcelona.

De dubbele administratieve en statistische benadering waarmee het document is opgesteld, heeft tot doel de prestaties van elke haven aan te passen en houdt op billijke wijze rekening met de verschillende faciliteiten, waarbij de grootte van de schepen en het aantal containerbewegingen worden geëvalueerd en gestandaardiseerd.

Containervracht

Uit de studie blijkt het belang van een efficiënte haven, niet alleen voor de economie, maar ook voor de goede werking van de logistieke keten, waarbij extra kosten en verstoringen in de internationale toeleveringsketen worden vermeden.

De overslag van containers in de haven van Santa Cruz de Tenerife steeg van januari tot april 2023 met 23,5%, een percentage dat voortvloeit uit de 98.000 verplaatste containers, 18.500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Gekoppeld aan deze toename is de stijging van de containervracht met 902.385 ton geregistreerd, dit is +13,4% of 106.000 ton meer dan in dezelfde periode gedurende het jaar 2022.

Bulk

Dit alles in een context waarin het totale verkeer, bestaande uit stukgoed, vaste en vloeibare bulk, bevoorrading en visserij, met meer dan 550.000 ton toeneemt, van 3,1 miljoen ton in de periode januari-april 2022 tot 3,7 miljoen ton in het lopende jaar. Enkel de cijfers van vaste bulk maken geen goede indruk en daalden met 15,3% op jaarbasis.

De haven van Santa Cruz sloot 2022 af met 463.149 verplaatste container, tegenover 386.854 in 2019, het jaar vóór de coronapandemie.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM MARINA DEL SUR

ONMOGELIJK

spot_img