zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesHAVEN VAN LOS CRISTIANOS VOLGROEID?
spot_img

HAVEN VAN LOS CRISTIANOS VOLGROEID?

De haven van Los Cristianos kwam in het verleden regelmatig in de spotlight wanneer er over de nieuwe haven van Fonsalía werd gesproken. De haven barst uit de voegen en kan het aanzwellend verkeer niet meer aan, dit vertellen ons de statistische gegevens van de havenautoriteiten. Dat doet ons de vraag rijzen: Is de haven van Los Cristianos volgroeid?

Het verkeer, van zowel personen als van voertuigen, dat de haven van Los Cristianos gebruikt als roll-on en roll-off bij het ferryverkeer wordt stillaan ondraaglijk. De transportcijfers gaan de voorbije 10 jaar in een sterk stijgende lijn. De haven kan en mag niet blijven groeien ten koste van de nevenschade die wordt aangericht aan onder andere, de mobiliteit van Los Cristianos.

Voorgaande jaren

Wat de doorreis van passagiers betreft, ging het in 2017 om ongeveer 1.845.194 personen, wat 9,28% meer was dan in 2016. Maar het meest verontrustend is dat deze toename van het aantal passagiers tot 1.845.194 personen niet evenredig is met de oversteek van voertuigen, dat liefst met 15,18% is toegenomen.  
In 2017 doorkruisten bijna 400.000 voertuigen Los Cristianos om naar of van de haven te komen.
In 2019 werden er meer dan 2.200.000 mensen vervoerd en ruim 470.000 voertuigen, waaronder veel vrachtwagens, wat waanzinnige getallen zijn. Er is dus geen marge meer voor een verdere groei. 
En toen kwam corona. De cijfers van 2021 zijn niet representatief om in vergelijkingen en statistieken te worden opgenomen. Dat jaar slaan we over. Na de coronapandemie gaan de cijfers verder de hoogte in.

Wanneer wij de gegevens beoordelen en analyseren, zien wij een saturatie van het verkeer van en naar de haven en van de haveninfrastructuur. Arona kan op geen enkele manier nieuwe wegen aanleggen die het havenverkeer in vlottere banen kan leiden. Reeds vele tientallen jaren loopt de weg naar en van de haven langs het strand Las Vistas. Een andere route is er niet. De haven van Los Cristianos is volgroeid, het is niet anders.

Visie burgemeester draait met de wind

De ex-burgemeester van Arona, José Julián Mena, heeft een politiek standpunt ingenomen ten gunste van het voortbestaan van de haven van Los Cristianos als verbindingshaven met La Palma, Gomera en El Hierro. Hij minimaliseert de dagelijkse verkeerschaos die residenten en toeristen van Los Cristianos moeten doorstaan, hoewel hij wel verzoenende en coëxistentie woorden gebruikt voor de relatie van de haven met de gemeente.
Dit was niet steeds zijn visie. Mena veranderde in het verleden geregeld eens van gedacht en draaide als een windvaan in de wind.

Wat hij eerder verklaarde, was het tegenovergestelde van hetgeen hij laatst zei. In 2019 verdedigde hij volop de aanleg van de nieuwe haven van Fonsalía.
Nu klinkt hij als volgt en verklaarde dat “wij ons ervan bewust zijn dat de mobiliteitsproblemen in Los Cristianos een allesomvattende actie vereist, die zowel een nieuw verkeersknooppunt als het ontzenuwen van de Avenida Chayofita omvat. Tijdelijke lapmiddelen die geen oplossing bieden voor de onderliggende situatie van de haven, worden vermeden, althans totdat de toekomstige haven van Fonsalía is gebouwd”, voegde hij er gauw aan toe.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE ALS REISBESTEMMING

WAT MET ONZE PLANEET

spot_img