zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsHAVEN LOS CRISTIANOS WORDT TE KLEIN
spot_img

HAVEN LOS CRISTIANOS WORDT TE KLEIN

Niet alleen de mobiliteit in Los Cristianos wordt fel gehinderd door het verkeer van en naar de haven, de populaire kustplaats is ook het slachtoffer van een exploderend ferrytoerisme.
De haven barst uit haar voegen en kan het aanzwellend verkeer niet meer aan. Het verkeer, van zowel personen als van voertuigen, die de haven van Los Cristianos gebruiken om gebruik te maken van de ferryboten wordt stilaan ondraaglijk. De transportcijfers gaan de voorbije 10 jaar in een sterk stijgende lijn. 

In één jaar tijd zijn op de zuidkaai meer dan 1,5 miljoen passagiers en 475.000 voertuigen ingescheept en deze cijfers worden op de neus gedrukt van iedereen moet helpen om het mobiliteitsproblemen op te lossen. 

De cijfers in het eerste jaar van de coronapandemie 2020 waren gedaald tot bijna de helft van het in 2019 geregistreerde aantallen. Het herstel kwam er vooral in 2021 en op dit moment draait het ferryverkeer op volle vermogen, mede door het vulkaantoerisme op La Palma.

Uit de recente cijfers van het Instituto Canario de Estadística – het Canarisch Instituut voor Statistiek – blijkt dat 1.568.495 passagiers in 2021 de haven van Los Cristianos uitkozen als vertrek- of aankomstplaats. Dat zijn er 452.992 meer dan in 2020 – het jaar dat quarantaine en coronamaatregelen het leven dirigeerden – en 401.960 minder dan in 2019, toen er bijna twee miljoen passagiers werden vervoerd. 
De verkeersproblemen op en rond het havengebied en de aanrijroutes er naartoe worden groter door het recordaantal voertuigen die door de maatschappijen Fred Olsen en Navieras Armas werden vervoerd. De twee rederijen opereren in hetzelfde dok en vervoerden samen 475.140 voertuigen, bijna 33.000 meer dan het jaar vóór de pandemie.

De vulkaanuitbarsting van de Cumbre Vieja is duidelijk te zien in de vervoersstatistieken. Voor het eerst in de geschiedenis van de ferryverbinding naar La Palma worden er zoveel passagiers vervoerd. In november 2021 waren er dat 216.536, in oktober, op het hoogtepunt van de uitbarsting werden er 203.996 passagiers vervoerd. De ferrymaatschappijen hebben op drukke momenten de verbindingen met la Isla Bonita gedurende verschillende weekends en tijdens de verlengde weekends van Allerheiligen en rond de nationale feestdag verhoogd.

Het gemeentebestuur van Arona heeft de havenautoriteit in kennis gesteld van de noodzaak om in het gebied te investeren, zonder evenwel de oppervlakte ervan te vergroten, ten einde de aanrijroutes te verbeteren. De bestuurlijke overheid van Arona, die de mobiliteitsproblemen in het gebied als ernstig omschrijft, vraagt om middelen om het verkeer van de Avenida Chayofita tot aan de autoweg te ontlasten. Dit project, dat voorziet in een nieuw verkeersknooppunt en een grote verbindingsweg, moet de mobiliteitsproblemen in en rond het havengebied, wegnemen.

In het voorstel, dat moet zorgen voor de afbakening van de havenruimten, wordt er voorzien om een oppervlakte van 4.773 vierkante meter vrij te maken en daarvoor moet er vijf miljoen euro worden voorzien in de begroting.
Gelijktijdig waarschuwt de Vereniging van Burgerlijke Ingenieurs in een afzonderlijk verslag dat de operationele problemen in de toekomst nog zullen verergeren, doordat het verkeer van passagiers, voertuigen en goederen nog meer zal toenemen.

Bovendien wordt er in het verslag op gewezen dat de haven van Los Cristianos nu reeds verzadigingsmomenten vertoont. De lengte van de schepen die er aankomen en vertrekken is groter dan de lengte van de kades en daarom denkt de vereniging dat het nuttig zou zijn om na te denken over de aanleg van een buitendok. Maar om dit te realiseren moet er eerst een maritieme beschermingszone aan zeezijde worden gebouwd en moeten er oplossingen gevonden om de verkeerscongestie in de Avenida de Chayofita en op de verbinding met de snelweg op te lossen. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img