zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatGROTE TEMPERATUURSVERSCHILLEN
spot_img

GROTE TEMPERATUURSVERSCHILLEN

Tussen de noordhelling van het Anagagebergte en het hoofdstedelijk gebied van Santa Cruz wordt er in de zomer regelmatig een temperatuurverschil van tien graden en meer opgetekend. Meer zelfs, er valt regelmatig lichte regen in het binnenland van Anaga en is er vooral veel mist die ontstaat door condensatie. Daarom vloeien er in de zomer zoveel waterstroompjes en watervalletjes in de barrancos van Anaga, terwijl velen van het zonnig en warme weer profiteren in de kustgebieden op een boogscheut van Santa Cruz.

Zie figuur onder. Aan de bovenwindse kant of loefzijde (barlovento) van een berg die blootgesteld is aan de passaatwinden wordt de bewolking omhooggestuwd, koelt de lucht af en neemt de vochtigheid toe. Door de conditionering ontstaan er wolken en mist en valt er veelal lichte neerslag. 

De wolk kruipt over de top en komt in de lijzijde (sotavento) van de berg terecht, ook benedenwinds genoemd. Der warmere lucht zorgt ervoor dat de luchtmassa uitdroogt. Naarmate de lucht zakt warmt meer en meer op en neemt de luchtvochtigheid toe terwijl de wind de neiging heeft om aan te trekken.

Dit fenomeen is vrij normaal in het Anaga-gebied en garandeert steeds een watervoorraad, maar tegelijk zorgt het schaduwrijk, koud en regenachtig weer voor negatieve invloeden voor gewassen als de wijngaarden, die beter gedijen bij zonnig weer.
Ook het omleiden van de vliegtuigen die niet kunnen landen op de luchthaven Tenerife Norte-La Laguna heeft met dit weerfenomeen te maken. De gebruikte landingsapparatuur is niet in staat om vliegtuigen te laten landen in dichte mist.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -spot_img

WEETJES

OLIVIA EN ANNA

spot_img