zondag, januari 29, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsGROTE NATUURBRAND IN LOS REALEJOS

GROTE NATUURBRAND IN LOS REALEJOS

De natuurbrand die op donderdag 21 juli uitbrak in het gebied Campeches-Tigaiga-Ruiz in Los Realejos valt moeilijker te bedwingen dan vooraf werd ingeschat. Het vuur wordt gevoed door een overvloed aan grassen, bossen en kreupelhout en bedreigt nu ook San Juan de la Rambla, La Guancha, La Orotava en Icod de los Vinos. Zeshonderd inwoners uit Los Realejos en La Orotava zijn preventief geëvacueerd terwijl het vuur zich verder uitbreidt over verschillende fronten.

Het getroffen gebied bedraagt reeds 2.156 hectare en heeft een omtrek van 20 kilometer. De kracht van het vuur is iets afgenomen met de daling van de temperatuur ’s nachts, door de aanwezigheid van meer vocht in de lucht en vooral van de afname van de windkracht. Daartentegenover staat de hoge temperatuur overdag die niet optimaal voor het uithoudingsvermogen van de brandweerlui die vechten tegen de vuurhaard.

Onderdak

De weersverwachting is niet zo best, en naar verwachting wordt de nacht van zondag op maandag er niet beter op. Daarom moet er vandaag vooruitgang worden gemaakt om het vuur in te dammen. Daarvoor worden er ruim 150 brandweermannen en -vrouwen ingezet, aangevuld met veiligheidstroepen en luchtsteun. Zondagvoormiddag worden er 40 eenheden van de Unidad Militar de Emergencia (UME) uit Sevilla toegevoegd aan het contingent brandweer.

De woordvoerder van de Canarische regering laat weten dat de inwoners uit ongeveer 60 woningen in de gemeenten Los Realejos en La Orotava uit voorzorg zijn geëvacueerd. De meeste mensen vonden onderdak bij vrienden en familie, terwijl het sportcomplex Las Llanadas is ingericht als verzamelpunt. Van daaruit worden de resterende daklozen overgebracht naar hotels in Los Realejos of naar het sportcomplex in San Juan de la Rambla. Het vuur breidt zich nog steeds verder uit en bereikt bewoonde gebieden in La Orotava.

Vuur breidt verder uit

Verbazingwekkend is het feit dat er op verschillende plaatsen buitenlandse wandelaars bevonden in de perimeter van de blusverrichtingen, tegen alle logica en tegen alle maatregelen in. Het blusgebied betreden is verboden en bovendien zijn er verschillende wegen afgesloten, waaronder de TF-21 in het Teide Nationaal Park, die La Orotava verbindt met El Portillo.

Het vuur breidt zich nog steeds verder uit en bereikt bewoonde gebieden in La Orotava. Door het draaien van de wind, die nu uit het zuiden komt, verplaatst de brandhaar zich nu naar het noorden, in de richting van bebouwing.
Daardoor werden er preventief 585 personen geëvacueerd in Tigaiga. De stadsbrandweer in de gemeenten Los Realejos, San Juan de la Rambla en La Guancha zal nader toezien op het mogelijks brandgevaar in de bebouwde regio’s.

Dit weekend geldt op de archipel een waarschuwing voor calima en voor temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 ºC. Op de westelijke eilanden en op Gran Canaria blijft het alarm voor bosbranden het hele weekend en het volgend weekend van kracht. Op Tenerife zijn alle toegangen tot bosgebieden afgesloten en is wandelen op de senderos verboden.

Orografie

De woordvoerder van Brifor, Pedro Martínez, verklaarde dat het gisteren een zware dag is geweest voor de brandploegen en dat de orografie van het gebied de wind heeft gedirigeerd via de valleien en dat er daardoor krachtige luchtstromingen werden geactiveerd, die hebben bijgedragen tot de snelle verspreiding van de vlammen. Ook de toegankelijkheid van het gebied is een remming op de brandbestrijding, vooral voor het rollend blusmaterieel dat sommige gebieden niet kan bereiken.

In Icod de los Vinos, werden boswerkzaamheden verricht om het vuur op grote hoogte af te remmen bij het kanaal van Vergara. Intussen werd de opmars van de vuurhaard in de richting van het Teide Nationaal Park vertraagd omdat de hoeveelheid brandbaar materiaal afneemt naarmate men hoger gaat en doordat de wind uit het zuiden komt.

De overheid vraagt aan de bevolking voorzichtig te zijn in deze noodsituatie en roept op om zich aan de uitvaardigde maatregelen te houden. Als iedereen zijn burgerlijke verantwoordelijkheid opneemt, dan worden de hulpdiensten minder belast en is er meer tijd om zich te concentreren op de blusopdrachten.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

TENERIFE… ¡YA VOY!

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

VEILIG VLIEGEN

VISSEN IN TENERIFE

HOTEL ALLES INBEGREPEN