donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogNieuwsGROTE KUIS IN DE KUSTGEBIEDEN
spot_img

GROTE KUIS IN DE KUSTGEBIEDEN

Het gehele jaar door worden er door private groeperingen en vrijwilligers initiatieven genomen om kustregio’s te ontdoen van alles wat er niet thuishoort. Het fenomeen waarbij mensen samenkomen om een regio te ontdoen van afval staat bekend als spontane opruimacties, ook plogging genoemd, afgeleid van het Zweedse woord plocka upp, wat oprapen betekent. Het heeft vaak te maken met een combinatie van persoonlijke, sociale en milieubewuste factoren. Men wil het netjes houden, vandaar de grote kuis in de kustgebieden. 

Hoewel dit lovenswaardige initiatieven zijn, is het belangrijk dat overheden en lokale autoriteiten hun verantwoordelijkheid nemen om gereedschap, veiligheidsuitrusting de basisinfrastructuur voor afvalbeheer te bieden. Een gezonde samenwerking tussen de gemeenschap en overheidsdiensten kan leiden tot duurzame oplossingen voor het beheer van openbare ruimtes.

Initiatief Fred Olsen

Zo zien we het initiatief ¡Cuida las islas con Fred. Olsen Express! dat regelmatig schoonmaakacties op stranden, kustgebieden en op zeebodems organiseert op alle eilanden van de Canarische archipel. Het doel is een propere kustlijn in stand te houden, mensen bewust maken van het belang van de zorg voor het zeemilieu en voor de ecosystemen die er terug te vinden zijn. Wie wil deelnemen kan dat op volgende strandschoonmaak. Op woensdag 13 december, vanaf 10.30 uur, gaat er weer een strandschoonmaak van start, specifiek op het (haven)strand van Los Cristianos en daarbij wordt ook de zeebodem schoongemaakt. Meld je HIER aan en help mee aan een nette maritieme regio.

Paradise Divers

We zagen eerder al dat de duikgemeenschap ‘Paradise Divers’ de kustgebieden regelmatig refreshen. Het belangrijkste onderdeel van dit evenement was om het afval te verzamelen voordat het in de oceaan terechtkwam. Dit een is initiatief van Jason Sockett, de regionale PADI-directeur, waaraan andere PADI-duikcentra uit heel Europa deelnamen. De gereinigde kustroute was iets meer dan 7 km lang. Het begon in de haven van Las Galletas en de cleaning route volgde het kustpad om te eindigen bij Palm-Mar. De opkuis duurde 4 uur, 13 vrijwilligers vulden 17 grote zakken met afval dat er niet thuishoorde. 

Costa del Silencio Limpio

De aanleiding om dit artikel te schrijven de emotionele relatie die wij hebben met landgenoten die door Annelore Ottevaere worden gemotiveerd om de Costa del Silencio een poetsbeurt te geven. Een initiatief dat waarschijnlijk niet realistisch werd ingeschat want de verloederde Ten Bel-regio is zowat een vuilnisbelt op zich. Dat kunnen we lezen in een eerder gepubliceerd artikel RESIDENTEN MAKEN TEN BEL MOOIER

Het initiatief sloeg aan bij vrienden en buurtbewoners en groeide van een paar vrijwilligers tot een paar tientallen personen die zich elke dinsdag, donderdag en vrijdag van 17.00 tot 19.00 uur aanbieden om hun leefomgeving een beurt te geven. Dit gebeuren haalde meermaals de pers en RTVC (Radio Televisión Canaria) stuurde een reportageploeg ter plaatse om de acties van het onbaatzuchtig cleaning team ‘Costa del Silencio Limpio’ te bewieroken in een uitzending van Conecta Canarias. Er is veel respect voor de grote kuis in de kustgebieden en dan voor al op de Costa del Silencio.

Promemar

Wat ons met stomheid heeft geslagen is het feit dat Capitanía Marítima, verantwoordelijk voor onder andere kustveiligheid, de vereniging Promemar verboden heeft om een schoonmaakactie onder water te houden omdat er geen ondersteunend vaartuig kan worden ingezet. Promemar bestaat uit een groep vrienden die dezelfde bezorgdheid delen over wat er in de oceanen en op de kusten gebeurt. De groep verzamelt het afval dat anderen hebben achtergelaten, hebben respect voor het milieu en steken nu en dan de handen uit de mouwen.

Zo ging de schoonmaakploeg onlangs naar La Listada (Arico) om afval te verzamelen op het land en op de zeebodem. Zo verwijderde de Asociación de Proyectos Medioambientales Marinos Promemar 183 kilo afval op het kustgebied waaronder een aantal autobanden. Echter, en ondanks het altruïstische sociale werk van het platform, konden er geen opruimacties gevoerd worden onder water. Desondanks gaan ze verder met de grote kuis in de kustgebieden.

Openstaande rekening

Promemar had toestemming gevraagd om zowel op het land als onder water schoon te maken waarvoor de Capitanía Marítima een boot eiste en dat heeft de vereniging niet. Omdat er geen ondersteuningsvaartuig voor handen was, werd de toestemming ook niet gegeven. Duikers die klaarstonden om deze klus te klaren werden hun opdracht ontnomen. Op deze manier zijn ze er niet in geslaagd om een rolstoel en meer dan tien autobanden van de zeebodem te halen.

Toch een vreemde manier om geen toelating te geven om een vaartuig dat er niet is, aan duikers die dagdagelijks zonder een vaartuig gaan duiken in een wondermooi maritiem decor met respect voor de natuur.
Maar er is meer aan de hand. Naast dit conflict met de havenmeester heeft Promemar nog een ander geschil openstaan. Ze verwachten nog een (oneerlijke) boete van de Guardia Civil van 5.000 euro. Deze werd hen twee jaar geleden opgelegd terwijl ze een schoonmaakactie aan het uitvoeren waren onder water in Tabaiba. Een situatie die de vereniging met een strop om de nek achterliet en waarvoor ze fondsen moesten werven om de organisatie te redden. Desondanks sluit de vereniging 2023 af met een record van 3.242 kilo opgehaald afval. Ook zij gaan verder met de grote kuis in de kustgebieden.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Dag
    We wonen in Palm Mar en zouden graag de toegangspoort weg naar Palm Mar willen opruimen en vuil weg halen langs de weg bij wie moet ik me melden om dit te doen?
    Met dank

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img