dinsdag, april 16, 2024
HomeBlogGROOTSTE TONIJN
spot_img

GROOTSTE TONIJN

De grootste tonijnvis die in de afgelopen jaren werd gevist in de wateren rondom de Canarische Eilanden werd aan land gebracht door een vissersboot uit Tajao (Arico), Santa Cruz de Tenerife. Midden maart gaat het tonijnseizoen van start en wordt er, ook op Tenerife, stevig gevist op deze lekkere vis. Dank zij de beschermende visbeperkingen en de opgelegde visquota die tot 2017 streng waren geregeld worden tonijnen nu groter dan voorheen. Eind november 2017 werd op een internationale conferentie in Marrakech beslist om de vangstquota voor de Oost-Atlantische blauwvintonijn stelselmatig op te trekken van 24.000 in 2016 tot 36.000 ton tegen 2020. Deze beslissing werd genomen door de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT), waarin een 50-tal landen zetelen, waaronder ook Japan en de Europese Unie.

In 2010 werd het visseizoen zelfs ingekort tot één maand per jaar, namelijk van 15 mei tot 15 juni. Blijkbaar werkten deze maatregelen goed voor de vissoort want na één week van het nieuwe tonijnseizoen werd reeds een recordvangst genoteerd.
De blauwvintonijn (Thunnus thynnus) is een straalvinnige vis uit de orde van de baarsachtigen (Perciformes) en is familie van de makrelen (Scombridae). De blauwvintonijn is een van de grootste en tevens bekendste soort tonijn van het geslacht Thunnus. Hij is van alle tonijnen de grootste soort en heeft een donkerblauwe bovenzijde en een zilverachtige buikzijde. De blauwvintonijn kan een lichaamslengte van meer dan 4,5 meter bereiken en het zwaarste exemplaar ooit gevangen had een lichaamsgewicht van 684 kilo.

De blauwvintonijn, met een gewicht van 434 kilogram, die tussen La Palma en La Gomera werd gevangen door de vissersboot van Daniel en Andreas van de Cofradía de Tajao, werd aan de wal gebracht in de haven van Los Cristianos en gekoeld vervoerd naar de Dársena Pesquera in Santa Cruz, een ruimte vergelijkbaar met een vismijn in de Lage Landen.
Een andere boot, de Ana Carmen II bracht bijna gelijktijdig drie exemplaren binnen met een respectievelijk gewicht van 293, 290 en 240 kilo, Deze tonijnen werden gevangen net buiten Los Cristianos.

Meestal worden tonijnen onversneden naar de vismijn in de hoofdstad vervoerd, maar door een dubbele grootte en dito gewicht, waarvoor tussen de 10 en 15 euro per kilo wordt betaald, moest de vis versneden worden om gekoeld vervoerd te kunnen worden. De koelkasten kunnen maximum 260 kilogram vis bevatten. Omdat ook de lokale restaurants genieten van deze reuzenvangst kunnen zij vis aankopen en werden er slechts 2 koelboxen met elk 200 kilogram tonijn naar de hoofdstad vervoerd.

Juan Ramón García Gorrín, verkoopmanager van de Dársena Pesquera in Santa Cruz waar de blauwvintonijn heen wordt gebracht voor verder transport (meestal naar Japan) merkt op dat hij, in de zes jaar dat hij bij het bedrijf werkt, nog nooit een tonijn heeft gezien met een dergelijke omvang en gewicht. Wel merkt hij op dat de tonijnen die binnen worden gebracht, de laatste jaren gemiddeld zwaarder en groter zijn en dat bewijst volgens hem dat de beschermende maatregelen wel degelijk effect hebben gehad. Hij schat dat het meergewicht per tonijn op gemiddeld 30 tot 40 kilogram neerkomt.

Het tonijnseizoen duurt nog tot in juni, maar veel vissers wachten nog om aan de tonijnvisvangst te beginnen, gezien de eerste vangsten die mogelijks de prijs zullen doen kelderen door het grote aanbod. Dit jaar zijn er op de Canarische Eilanden 250 vissersboten vergund om op blauwvintonijn te vissen. Het quotum dit jaar ligt hoger dan vorig jaar, namelijk 438,5 kilogram tegen 255 kilogram in 2018.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

GESTOLEN BAGAGE

GEVAARLIJKE HOGE GOLVEN

spot_img