dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsGRONDWATERANALYSE OM SEISMISCHE ACTIVITEIT TE METEN

GRONDWATERANALYSE OM SEISMISCHE ACTIVITEIT TE METEN

Analyse van het grondwater in 18 gemeenten op Tenerife moet meer informatie verschaffen over een trillende of schokkende ondergrond. Om de seismische activiteit nog beter te ontleden of om na te gaan of El Teide kan uitbarsten worden er extra onderzoeksmethoden toegevoegd aan de huidige meetapparatuur. De eilandregering – het Cabildo de Tenerife – investeert 50.000 euro in de aankoop van 18 meetstations om het grondwater te analyseren en de seismische activiteit op het eiland te analyseren, om op deze manier meer te weten te komen over de vulkanische activiteit van de Teide.

President Pedro Martín sluit een dreigende uitbarsting uit en verdedigt de manier van het onderzoek om informatie in te winnen over seismische zwermen die zich hoe langer, hoe meer voordoen.

Na een vergadering met verschillende gemeentelijke overheden en met Nemesio Perez, coördinator bij het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) werd het risicoplan goedgekeurd. Daarin staat dat het grondwater moet worden geanalyseerd om meer nauwkeurige criteria te verkrijgen om meer te weten te komen over seismische activiteit in de ruime omgeving onder de Teide. 

Om dit voor elkaar te krijgen moet elk gemeentebestuur een persoon aanduiden die verantwoordelijk zal zijn voor het beheer van de tests en de verzending van de stalen. Binnen een termijn van maximaal negen maanden zal er een volledige evaluatie kunnen opgemaakt worden.

Uitgebreider onderzoeken

De opgestelde seismische meetapparatuur brengt lokale gegevens die geïsoleerd zijn van elkaar, maar als deze data in verband worden gebracht met de rest van de seismische, thermometrische en chemische meetresultaten ontstaat er meer duidelijkheid, vooral als er veranderingen zijn in de chemische samenstelling of in de emissie van gassen.

President Martín maakt duidelijk dat er geen sprake is van een alarmsituatie of dat er enige aanwijzing is op korte termijn dat er een uitbarsting zou kunnen plaatsvinden. Hij vindt het fundamenteel dat er nu moet worden uitgezocht waarom er zich in de afgelopen drie jaar diverse seismische zwermen hebben voorgedaan.

Op de vulkanische kaarten is duidelijk te zien dan dat de gemeenten met een hoog uitbarstingsgevaar gelegen zijn tussen San Juan de la Rambla en Guía de Isora. Nu komt het erop aan om het spectrum uit te breiden om een meer gedetailleerde kaart te verkrijgen. 

De president voegde eraan toe dat de seismische activiteit de laatste jaren evolueert met clusters met een kleine intensiteit en met verhoogde gasemissies. Iedereen begrijpt dat het onverantwoordelijk zou zijn om geen extra maatregelen te nemen, na hetgeen er met de Cumbre Vieja in La Palma is gebeurd.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

IK KOM ERAAN

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

KIEZEN OF DELEN

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES