maandag, juli 15, 2024
HomeBlogWeetjesGRONDWATERANALYSE OM SEISMISCHE ACTIVITEIT TE METEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

GRONDWATERANALYSE OM SEISMISCHE ACTIVITEIT TE METEN

Analyse van het grondwater in 18 gemeenten op Tenerife moet meer informatie verschaffen over een trillende of schokkende ondergrond. Om de seismische activiteit nog beter te ontleden of om na te gaan of El Teide kan uitbarsten worden er extra onderzoeksmethoden toegevoegd aan de huidige meetapparatuu.

De eilandregering – het Cabildo de Tenerife – investeert 50.000 euro in de aankoop van 18 meetstations om het grondwater te analyseren en de seismische activiteit op het eiland te analyseren, om op deze manier meer te weten te komen over de vulkanische activiteit van de Teide.

Risicoplan

Ex-President Pedro Martín sluit een dreigende uitbarsting uit en verdedigt de manier van het onderzoek om informatie in te winnen over seismische zwermen die zich hoe langer, hoe meer voordoen.

Na een vergadering met verschillende gemeentelijke overheden en met Nemesio Perez, coördinator bij het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) werd het risicoplan goedgekeurd. Daarin staat dat het grondwater moet worden geanalyseerd om meer nauwkeurige criteria te verkrijgen om meer te weten te komen over seismische activiteit in de ruime omgeving onder de Teide. 

Om dit voor elkaar te krijgen moet elk gemeentebestuur een persoon aanduiden die verantwoordelijk zal zijn voor het beheer van de tests en de verzending van de stalen. Binnen een termijn van maximaal negen maanden zal er een volledige evaluatie kunnen opgemaakt worden.

Uitgebreider onderzoeken

De opgestelde seismische meetapparatuur brengt lokale gegevens die geïsoleerd zijn van elkaar, maar als deze data in verband worden gebracht met de rest van de seismische, thermometrische en chemische meetresultaten ontstaat er meer duidelijkheid, vooral als er veranderingen zijn in de chemische samenstelling of in de emissie van gassen.

President Martín maakt duidelijk dat er geen sprake is van een alarmsituatie of dat er enige aanwijzing is op korte termijn dat er een uitbarsting zou kunnen plaatsvinden. Hij vindt het fundamenteel dat er nu moet worden uitgezocht waarom er zich in de afgelopen drie jaar diverse seismische zwermen hebben voorgedaan.

Op de vulkanische kaarten is duidelijk te zien dan dat de gemeenten met een hoog uitbarstingsgevaar gelegen zijn tussen San Juan de la Rambla en Guía de Isora. Nu komt het erop aan om het spectrum uit te breiden om een meer gedetailleerde kaart te verkrijgen. 

De president voegde eraan toe dat de seismische activiteit de laatste jaren evolueert met clusters met een kleine intensiteit en met verhoogde gasemissies. Iedereen begrijpt dat het onverantwoordelijk zou zijn om geen extra maatregelen te nemen, na hetgeen er met de Cumbre Vieja in La Palma is gebeurd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

BONT OM DE ARM…

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP