zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsGRATIS OPENBAAR VERVOER IS SUCCESVERHAAL
spot_img

GRATIS OPENBAAR VERVOER IS SUCCESVERHAAL

In ons artikel DOSSIER OPENBAAR VERVOER hebben wij het hoe en het waarom uitgelegd van het aanbod ‘gratis vervoer’ op Tenerife en op de overige Canarische Eilanden dat vanaf 1 januari 2023 wordt aangeboden aan alle residenten. Na één maand is het aantal passagiers op het openbaar vervoer toegenomen met 1,7 miljoen, dit is een gemiddelde stijging van 19,7%. Tenerife heeft de grootste stijging gekend met 25,8%, gevolgd door Gran Canaria met 15,4%.

Het ministerie van Openbare Werken, Vervoer en Huisvesting van de Canarische regering heeft bevestigd dat het gratis openbaar vervoer over land op de Canarische archipel een succes is geworden. Het aantal gebruikers is gestegen van 6 miljoen naar 7,2 miljoen passagiers die bus en tram op de eilanden zijn opgestapt. Dit is een stijging van 19,77% in vergelijking met de cijfers van december 2022, toen er een korting van 50% op de ticketprijs werd toegepast.

Gratis aanbod is welkom

Uit deze cijfers blijkt dat de bevolking het aanbod toejuicht en deze massaal gebruikt. Door de economische crisis grijpt men de besparingsmaatregel met beide handen. De gezinswagen blijft nu iets meer werkloos en dat bevordert de kwaliteit van de ademlucht.
Dat er gevoelig meer passagiers de tram en de bus namen blijkt ook uit het aantal aangeschafte abonnementen die met bijna 17% toenam.

De stijging was niet alleen op te merken op beide hoofdeilanden, ook op de andere eilanden was er een aanzienlijke stijging, met name op El Hierro (25,79%) en op La Gomera (18,49%). Op Fuerteventura bedraagt de stijging 13,31%, op La Palma 12,42% en op Lanzarote 8,97%, hoewel op dit laatste eiland de gegevens van de stadsbussen van Arrecife nog niet zijn verwerkt.

81 miljoen subsidie

Tussen de regering van de Canarische Eilanden en de zeven eilandbesturen is op 29 december jl. een samenwerkingsprotocol ondertekend voor de invoering van gratis openbaar bus- en tramvervoer gedurende het hele jaar 2023 na overleg met de Spaanse regering. 
De centrale overheid subsidieert het gratis openbaar vervoer met 81 miljoen euro uit de algemene rijksbegroting voor 2023. Mocht deze voorziene 81 miljoen niet voldoende zijn, dan wordt er meer geld beschikbaar gesteld. 

Volgens de gegevens van alle openbare vervoersmaatschappijen gebruikt een passagier gemiddeld 60 tot 65 ritten per maand met een Bono Residente Canario, een oplaadkaart/meerrittenkaart of abonnement. Om in aanmerking te komen van deze tegemoetkoming moet een resident 15 keer per maand gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo niet verliest hij of zij het recht om gratis te reizen met bus of tram.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img