Er zijn nogal wat dingen die Tenerife aantrekkelijk maken. Toeristische trekpleisters, pittoreske plaatsen, culturele activiteiten, historische bezienswaardigheden, mooie fauna, schitterende flora en een uitzonderlijke topografie staan garant voor dit prachtig eiland.
Daarenboven steekt het klimaat helemaal boven deze ranking uit en maakt zij van alle strandzones een absolute spelmaker. Maar de Tenerfiaanse kustlijn is geen biotoop voor goudgele zandstranden.
De strandtoeristen verwachten een mooi en onderhouden strand dat er uitnodigend bij ligt en daarom stellen de gemeentebesturen en de overheid alles in het werk om deze locaties aantrekkelijk te maken. Ook het aanvullen van de zandvoorraad op het strand is een constante want het aantrekkelijke goudgele zand aan de zuidelijke kuststrook ter hoogte van Adeje en Arona dreigt wel eens weg te spoelen.
En welke kleur mag het zijn?
Uit enquêtes blijkt dat de strandbezoeker het meest houdt van goudgele of geelbruine stranden met een middelmatige korrelgrootte en precies dat zand vinden wij niet op natuurlijke wijze terug op Tenerife. Het is niet evident om op een lava-eiland, waar zwart de overheersende kleur is, blond of bruingeel zand uit te strooien om aldus supermooie playas te bekomen.
In deze context vertelt Miguel Bercerra, coördinator van toerisme en strategische projecten van het Cabildo de Tenerife dat de zuidelijke strandenclaves worden aangevuld door aannemers die de strikte voorwaarden van het strandbeheer moeten opvolgen. Eén van deze regels is de kleur van het zand dat aangevoerd wordt. Rubia in het Spaans, blond in het Nederlands en niets anders.
Maar hoe geraak je aan ‘blond’ zand?
Wij kunnen verwijzen naar het strand van San Teresitas waar woestijnzand van uit de Westelijke Sahara werd geïmporteerd. Prima kwaliteit en de juiste kleur, maar veel te duur! Dus kiest men voor een tussenoplossing en wordt er een mengeling gemaakt met Afrikazand en Tenerifezand, op een zodanige manier dat de ideale kleur verschijnt. Ook verzonken en weggevloeid zand wordt teruggepompt naar de stranden, dat is een stuk goedkoper, zegt Miguel Bercerra.
Waar haal je dan het Canarische zand dat met het Saharazand moet gemengd worden?
Dit komt van de havenwerken in Granadilla; de kleur van het gedolven zand is precies de kleur die past bij het Afrikazand en het mengen van deze twee zandsoorten valt relatief goedkoop uit. Als alternatief houden wij het zand uit Marokko en Mauritanië achter de hand als een soort (reserve) buffer. Wij onderhouden met deze twee landen een opperbeste relatie, klinkt het in het Cabildo.
De eilandregering zoekt momenteel naar afdoende systemen om het zandverlies tegen te gaan. Golfbrekers zijn daarbij een mogelijke oplossing, maar ook meer ingenieuze systemen worden verder onderzocht.
Wanneer deze oplossingen in de toekomst worden gerealiseerd is koffiedik kijken. Niemand kan of wil daar een termijn op plakken, maar dat het uitgevoerd zal worden is zeker, want precies van het wel of niet aanwezig zijn van zand op het strand is de toeristische sector grotendeels afhankelijk.
En dan kom je naadloos bij de vraag waarom de stranden moeten aangevuld worden met vers zand.
Stranden ontzanden of met andere woorden, stranden spoelen weg. Dit fenomeen krijg je vooral bij woelige kustwateren en bij mar de fondo, een winderig fenomeen dat golven op de oceaan opzweept en derhalve op het eiland laat aanspoelen. Daardoor verdwijnt er strandzand in zee.
In een vorig artikel schreef ik reeds dat Dirección General de Costas verantwoordelijk is voor het onderhoud van al wat binnen de territoriale wateren en publieke domeinen ligt. De stranden moeten op regelmatige basis opnieuw gevoed worden en daarvoor is vers zand nodig.
Import is duur maar wordt niet geheel uitgesloten. Beter zelf het zand ontginnen is het oordeel van de eilandregering en daarvoor moest op zoek gegaan worden naar gronden waar zand in overvloed aanwezig is.
Waar op Tenerife wordt er zand gedolven?
Uit zeven locaties werden twee ontginningsgebieden geselecteerd; El Sauzal voor het donkere zand en Santiago del Teide voor het lichtkleurige zand. Voorafgaand aan de zandontginning werd er een ecologische studie gemaakt worden die begroot werd op € 50.000.
Er werd alvast reeds een strand aangewezen dat dringend vers zand moest krijgen; playa San Marcos in Icod de Los Vinos was bijna een strand zonder zand en moest daardoor dringend opgewaardeerd worden met vers zand.
Alhoewel de kostprijs gevoelig hoger ligt hebben sommige particuliere stranduitbaters uit Arona aan Costas gevraagd om zand aan te voeren vanaf de Westelijke Sahara (Marokko, Afrika). Playa El Camisón had dringend 10.000 kubieke meter fijn zand nodig om terug te blinken als zandstrand.
De overheid is zich er terdege van bewust dat de kustgebieden grote aantrekkingspolen zijn die de toeristische economie draaiende houden. Daarom mogen deze locaties niet stiefmoederlijk behandeld worden, is het devies.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.