zaterdag, juni 3, 2023
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatGOOCHELEN MET TEMPERATUREN

GOOCHELEN MET TEMPERATUREN

Ik heb iets tegen onwaarheden en krijg het op de heupen wanneer er met meteorologische gegevens wordt gegoocheld. Op Tenerife heerst er een beter klimaat dan in de Lage Landen en iedereen wil het thuisland op de hoogte brengen van het aangenaam weer en van de hogere temperaturen die er heersen.

Niet alleen door onwetendheid maar ook door een persoonlijke fierheid en de daaraan gekoppelde ondoordachtzaamheid wordt de temperatuur steeds weer bejubeld en vooral, steeds weer, de hoogte ingeprezen.
Maar is dat dan correct? Neen, eigenlijk niet. Daardoor wordt er foute informatie verspreid en dat vind ik niet kunnen. Het is onze taak om correcte informatie te geven aan de thuisblijvers, aan degenen die niet in Tenerife aanwezig zijn. 

Temperaturen worden correct gemeten in een thermometerhut, maar dat hebben wij niet op ons terras. Dus hangen wij de thermometer aan de muur op een schaduwrijke plaats. Goed zo, denken wij dan maar ook dit is niet de juiste plaats om de warmte van lucht te meten. De plaats waar de warmtemeter hangt slorpt de thermische straling op van alle omringende vloeren en muren. De hitte die weerkaatst wordt door de bebouwing is fenomenaal hoog.
Als je de juiste weergave van de warmtegraad wil aflezen dan doe je dit best door jouw thermometer binnenshuis op te hangen; in de schaduw, uiteraard, maar wel dicht bij een openstaand raam of dicht bij een deur die nooit dichtgaat. Daar waar de wind vrij spel heeft wordt nu een benaderende warmtegraad afgelezen. Nog niet helemaal correct want onze meteorologische parameters zijn nog altijd verschillend aan deze van het meteorologisch instituut. Hiermee scoren we echter bijzonder goed en halen we de meest realistische temperatuuraanduiding binnen.

De temperatuur die afgelezen wordt op het dashboard van de auto is ook vatbaar voor interpretatie; na een parkeermoment of bij traag verkeer zal de warmte-indicatie hoger zijn dan op een traject op de snelweg. Dit is te wijten aan de reflectie of de warmte-uitstraling van het wegdek. Je meet dus eigenlijk de temperatuur van het wegdek. Als je over asfalt rijdt dan kun je beslist gaan pronken.
Er zijn nog meer boosdoeners; je ziet ze dikwijls staan, vooral in de omgeving van wandelrijke gebieden en drukbezochte stranden. Ze maken deel van het toeristisch patrimonium. Totempalen, zo noem ik elektronische thermometers, moeten maar één ding doen. De juiste temperatuur afficheren en dat blijkt heel moeilijk te realiseren.
Mensen beslissen waar, hoe en wanneer er zo’n thermometerpaal in de grond wordt gedreund. Geen enkele meteoroloog heeft inspraak in de plaatsing van een dergelijke mastodont. Bureaucraten en arbeiders plannen en plaatsen en hebben niet het minste benul van weerkunde en niet in het bijzonder over thermische straling.

Dat resulteert in pure misleiding, spectaculaire onwaarheden en twijfelachtige projecties van de luchttemperatuur. Meestal zijn die dingen zelfs niet gecertificeerd en hangen de voelers op de verkeerde plaats in een foute behuizing qua materieel. Neem de proef op de som en hang je thermometer in de zon en je krijgt hetzelfde resultaat.

In de winter haal je hier makkelijk 40°C. Niet correct, hé! De thermometerpalen staan in de zon, het materieel nodig om de meting te doen accumuleert warmte en afficheert als dusdanig een exorbitante temperatuur. Geen enkele ventilator in de buurt om de ‘sonde’ de normale luchttemperatuur te laten meten. Neen, alleen de binnentemperatuur van het gesloten ‘doosje’ wordt gemeten… Meer zelfs, vele sondes zijn niet gekalibreerd en bevinden zich op plaatsen waar de zon tot 10 uur per dag warmte genereert. Iedere achteloze en goedgelovige burger maakt daar dan een foto van, of beter nog, een selfie om direct door te sturen naar het thuisfront. Misleiding die het klimaat van ons eiland naar een andere dimensie hevelt. Een dimensie die hier helemaal niet bestaat.

Op Kerstdag 2014 deed ik volgend experiment. Ik heb rond hetzelfde tijdstip de temperatuur gemeten op diverse plaatsen met een digitale thermometer. In de zon mat ik ruim 43°C. Op een plaats weg van de zon, weg van de wind en weg van alle stralingsvlakken bekwam ik een waarde tussen 25 en 26° Celsius. Terwijl mijn ‘vintage’- spiraalthermometer, die ook in de schaduw hangt, maar niet weg van verschillende stralingsvlakken een verkeerde 35° Celsius aanduidde. Deze hangt op amper anderhalve meter van een witte muur en afficheert duidelijk een opgewaardeerd getal.

Wil je de correcte temperatuur, dan surf je naar de meteogegevens van een luchthaven op het eiland en daar raadpleeg je de temperaturen die ook de piloten opvragen bij vertrek en bij aankomst. Ook meldingen op officiële weersites waar meteorologen werken zijn betrouwbaar en kunnen als waarheid aanvaard worden.

Meteo-apps weliswaar zijn minder betrouwbaar. Nog veel te veel mensen raadplegen met een smartphone of een tabletapplicaties waarop het weer ‘voorspeld’ wordt door een machine, door een weergenerator dus, en daar komt geen enkele meteoroloog aan te pas. Op deze manier kun je voor 1.000.000 locaties ter wereld het weerbericht opvragen tot zelfs drie weken ver. Belachelijk, want dat weer moet op dat moment nog gemaakt worden.
Een geloofwaardige voorspelling komt van een meteoroloog en niet van een machine. Dat beschreven we al eerder in het artikel VERDOMDE WEERAPPS.

Waarom ik dit post? Om de zeer geëerde lezer te overtuigen dat de temperaturen in Tenerife niet mogen overroepen worden en om de daaraan gekoppelde onwaarheden de kop in te drukken. Als iedereen gaat posten dat de zon op Tenerife iedere dag schijnt en dat de temperaturen een heel jaar lang ‘hoogzomers’ zijn, dan veroorzaken wij een tsunami aan teleurstellingen bij de toeristen die ooit in een frisser klimaat dan verwacht zullen aankomen.
Maar dat het hier zonniger en warmer is hoeft zeker geen betoog. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

GELUK OP EEN EILAND

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES