maandag, juli 15, 2024
HomeBlogGastronomieGOFIO LEKKER EN GEZOND
SEB LEESON LEGAL GROUP

GOFIO LEKKER EN GEZOND

Artsen en wetenschappers zijn het erover eens dat mediterrane voeding zeer gezond is, zelfs een van de gezondste van de wereld en in dit spectrum is gofio lekker en gezond. Geografisch liggen de Canarische Eilanden niet zozeer in mediterraan gebied, maar cultuur-gastronomisch-historisch komt een deel van de producten en ingrediënten uit dit gebied. Meng deze culinaire cultuur met invloedrijke keukeneigenschappen uit West-Afrikaanse landen en Midden-Amerikaanse Hispanolanden zoals Venezuela en Cuba, en je bekomt iets heel apart.

De Canarische keuken is niet zo uitgebreid, maar ze heeft een aantal specifieke streekproducten die de bereidingen lekker maken. Bovendien zal het Atlantische karakter van de Canarische keuken, met inbegrip van knoflook en olijfolie, veel mensen aanspreken en je leert er bovendien ook de Canarische cultuur beter door kennen.

Broodvervanger

Zo is er de gofio lekker en gezond, een mélange van met molenstenen gemalen granen, die er uitziet als een donkere bakbloem en een essentieel onderdeel vormde van het Canarische voedsel. Oorspronkelijk werd gofio enkel gemaakt uit gerst dat geroosterd werd en nadien werd gemalen. Mits toevoeging aan water, wijn of melk werd het tot een papje geroerd en gebakken als koekje dat als broodvervanger moest dienen.

Later werden er mais en rogge aan de maling toegevoegd. Deze ‘mix’ is zo variabel dat er bij de basisproducten nog vele andere nevenproducten gemengd kunnen worden om de smaak te verruimen. Gedroogde groenten en fruitsoorten maken van de gofio een groot-gamma-product.

Honger

Gofio is rijk aan proteïnen, mineralen en vitaminen en wordt heel divers gebruikt: als ontbijt met melk, als dikmaker in soepen, gemengd met een vlees- of visbouillon, in balletjes geserveerd bij vis- en vleesgerechten. Er bestaat nu ook reeds een gofiomousse en een gofiopudding. Sportlui nemen gofio in repen mee om zich onderweg te voeden.
In alle maten en vormen vind je dit, je kunt het zo gek niet bedenken. Vindingrijke ondernemers hebben de gofio ook toegevoegd aan ijsjes, aan gebakjes en aan snoeprepen.
Het is een oeroud product dat door de Guanchen uit noodzaak (lees: uit honger) gemaakt werd met de toen beschikbare granen, gerst, tarwe en varenwortel die elk rijk zijn aan vitaminen, vezels, eiwitten en mineralen. Dit werd dan door de minderbedeelden als basisvoedsel gegeten met vis of vlees.

Exportproduct

Het krachtvoer als basisvoedsel voor de Guanchen vond zijn oorsprong in de pre-Spaanse tijd, bij de Berbers die de Canarische Eilanden bevolkten nog voordat de Spanjolen er aankwamen. Voedingsrijk voedsel en bovendien nog goedkoop ook.
De emigranten naar de nieuwe wereld hebben dankzij dit product kunnen overleven op de schepen omdat het lang houdbaar is in droge omstandigheden. Gofio was ooit een exportproduct naar de Dominicaanse Republiek, Cuba, Puerto Rico, Venezuela, Uruguay, Argentinië en Chili.

Krachtvoer

Gofio is buitengewoon rijk aan vitamine B1, B2, B3 en aan vitamine C omdat de meelvezels buitengewoon veel magnesium, ijzer en calcium bevatten. Het calorisch vermogen wordt gerekend op 340 Kcal per 100 gram. Daarom voeden sportlui zich met een gofiomix van driegranen gemengd met meel van kikkererwten, waardoor de voedingswaarde nog wordt opgekrikt, namelijk tot 363 Kcal.

Gofio is een basisvoedsel dat essentieel is voor de Canarische gastronomie vanwege zijn veelzijdigheid en omdat het gemengd wordt gemengd met melk, met bouillons en in stoofschotels met toevoeging van gedroogde vijgen of spekblokjes, en met nog veel meer.

Gofio is een 100% natuurlijk en integraal voedsel, met een hoge energetische en nutritionele waarde, is het resultaat van een proces dat het roosteren – zonder zijn organoleptische eigenschappen te verliezen – van granen combineert met de maaltechnieken door middel van traditionele maalstenen.

Meervoudig gebruik

Het wordt niet alleen gebruikt als bindmiddel voor soepen en sauzen, het wordt ook vaak door melk geroerd als een muesli en het is de basis van de escaldón-schotel. Gofio wordt meestal door een vlees- of visbouillon geroerd. Veel toeristen denken verkeerdelijk dat dit een aardappelpuree is.
Zoals je op duizend manieren paella kunt maken of sangria kunt brouwen kun je met gofio dezelfde weg op. Er bestaan duizend-en-een varianten hoe men gofio kan bereiden.

Escaldón

De meest gekende gofioschotels luisteren naar ronkende namen als Sancocho con gofio, Cherne con gofio en Escaldón, maar gofio wordt ook op een eenvoudige manier opgediend als smaakmaker bij vis en vleesgerechten.
Bij elke gofio wordt er steevast een andere gastronomische favoriet bijgezet; bijvoorbeeld een sausje dat de naam mojo draagt, maar daarover hebben we het een volgende keer.

De bereiding van een lekkere gofioschotel willen wij u niet onthouden. De naam van het gerecht luistert naar Escaldón.
Eerst wordt een gofiomengeling bij een hete vleesbouillon gevoegd en als alles goed is aangedikt worden er stukjes vlees, meestal spekbrokjes, groenten en eieren door de vaste pasta geroerd. En klaar, niets meer, niets minder.

De Canarische gastronomie siert door haar eenvoud en is steeds lekker. Gofio lekker en gezond is hét basisvoedsel waarmee elke baby op Tenerife is groot geworden.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


 

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

KAMPEREN OF PARKEREN

WEBCAM PLAYA DE SANTIAGO

NOODHULP TE BETALEN

SEB LEESON LEGAL GROUP