dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogGOEDKOPER REIZEN
spot_img

GOEDKOPER REIZEN

Door het feit dat de Canarische Archipel deel uitmaakt van een Spaans overzees gebied krijgen de inwoners een aantal tegemoetkomingen van de Spaanse overheid. Ook de inwoners van de Balearen en de enclaves Ceuta en Melilla genieten van deze kortingen. Niemand vraagt om zover van of zo dicht bij het vasteland geboren te worden en er te leven.

De vergelijking is eenvoudig: Canarische burgers betalen acht maal meer voor hun mobiliteit dan hun medeburgers op het vasteland en dit is discriminerend.
Iedereen die in een overzees gebied woont en die met de ferry en/of met het vliegtuig reist tussen het thuisgebied en het Spaanse vasteland of tussen de eilanden onderling komt in aanmerking voor deze korting. Dat staat in het Anexo I del Real Decreto 1316/2001. Daardoor krijgt een resident tot 50% korting op alle vliegverbindingen binnen het Spaanse landgebied, tot 30% op ferryboten, tot 50% op de prijs van de kabelbaan naar de Pico del Teide, tot 40% in attractieparken, tot 35% in bepaalde ondergrondse parkings en zo zijn er nog een aantal fiscale voordelen te halen. Ik heb nog winkels gekend waar men de eigen bevolking een korting toestond, maar dat heeft met dit artikel geen uitstaans.

Il fut un temp, hubo un tiempo…

Alle inwoners genieten van een reiskorting en de buitenlandse residenten worden vanaf 1 april 2013 gelijkgesteld op voorwaarde dat zij ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van een Canarische gemeente. De Canarische inwoners kunnen met hun identiteitskaart aantonen dat ze recht hebben op de reiskorting. De residerende buitenlanders moesten onverwijld naar het gemeentehuis om een ‘Certificado de viaje’ aan te vragen. Dat onsmakelijk en razend vervelend A4-tje heeft een vervaldatum; 6 maanden na de uitschrijving.

Maar de tijd bleef niet stilstaan en de overheid beseft dat een lome analoge administratie omtrent de reiskortingen beter snel wordt overgenomen door een digitaal systeem dat sneller en efficiënter werkt en vooral voor iedereen duidelijkheid schept. Zo kunnen alle buitenlanders uit de Europese Unie + Zwitserland die in een Spaans overzees gebied wonen genieten van deze korting.

En zo wordt op 1 november 2014 het SARA-systeem in werking gesteld. SARA staat voor Sis­tema de Acre­di­ta­ción de Resi­den­cia Auto­má­tico of vrij vertaald, een systeem dat de kortingen automatisch toewijst aan alle residenten. Gedaan met heen en weer geloop, gedaan met A4-tjes die je nauwelijks in je portefeuille kan opbergen. Of toch bijna!

SARA wordt gebruikt door reisbureaus, door bookingsites op het internet, door luchtvaartmaatschappijen en door rederijen om te verifiëren of jij als passagier recht hebt om deze korting te ontvangen. Kortom; iedereen die een transportticket verkoopt raadpleegt SARA. De kinderziekten zijn er ondertussen uitgebonjourd en het systeem loopt op geoliede wieltjes. Slechts bij 1% van de aanvragen is er op vandaag nog een of ander probleem.

Als je op het internet online een ticket aanschaft kun je op het portaal een keuzemogelijkheid aanvinken om het ingevulde ID-document, NIF, DNI of NIE, door het SARA-systeem te laten controleren. Indien je foutief gebruik maakt van het residentenvinkje zal het systeem je aanvraag niet valideren. Beter eerlijk zijn, zeker?

Deze werkwijze wordt ook gevolgd indien je fysiek een vervoersbewijs aanschaft. Enig verschil; iemand anders vult dan je gegevens in. Bij het aan boord gaan van het transportmiddel kan het zijn dat je nog eens een bewijs moet leveren van je ‘empadronamiento’ of de inschrijving in het bevolkingsregister. Heb je geen ‘pasje’ dan heb je het A4-tje toch nodig.

Wil je meer inlichtingen of win je liever met een ‘certificado de viaje’ reizen dan is dit nog steeds aan te vragen in het SAC van de gemeente waar je bent ingeschreven. SAC staat voor Servicio de Atención Ciudadana. Dit is een gemeentehuisvervangende ‘winkel’ waar je alle documenten kunt aanvragen of allerhande inlichtingen kunt bekomen.

Let op: je bent resident indien je ingeschreven bent in het Alta de Padrón en over het Certificado de Empadronamiento beschikt. Dit is dé voorwaarde om bij de SAC het document “Certificado de Residencia para Viajar” te bekomen.

Een uiterst belangrijke waarschuwing is het gebruik van jouw gegevens: wanneer er verwarring ontstaat bij een verkeerd gebruik of foutief schrijven van namen en voornamen kan dit oorzaak zijn van het niet toekennen van de korting omdat je ‘als persoon’ niet wordt herkend. Eens verwisselde de dienst GDT of Tráfico mijn naam met mijn voornaam en dat was de reden waarom men mij niet meer terugvond in hun databank. Ik wil maar zeggen… Gebruik dezelfde identificatiegegevens als vermeld in het empadronamiento.

Het telematico-systeem werpt haar vruchten af en zal in de toekomst verder gefinetuned worden. Het systeem is ook in staat om alle data van je verplaatsingen weer te geven en kan gebruikt worden om te kijken hoeveel dagen je op het eiland verblijft. De beveiliging met betrekking tot het anti-terrorisme speelt ook hier een belangrijke rol.
Het systeem draagt bij tot een betere controle dat ontegensprekelijk de veiligheid verbetert en het veiligheidsgevoel verhoogt. En dat is toch wat we allemaal willen, niet?

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

UN ABRAZO

¡(H)OLA! GOLVEN

DRINKBAAR KRAANWATER

spot_img