zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogGOEDKOPE VERZENDINGEN
spot_img

GOEDKOPE VERZENDINGEN

Er zijn een aantal zaken die je uit elkaar moet houden; enerzijds zijn de Canarische Eilanden twee provincies van Spanje, anderzijds is de archipel een Spaans overzees gebied.

Dat impliceert dat de wetgeving enigszins verschilt van de Spaanse wetgeving want in een gebied dat 1.500 kilometer van het vasteland en midden in de oceaan ligt zijn er andere noden en wordt er anders geleefd. Zo ontstond bijvoorbeeld de Canarische residentenkorting voor verplaatsingen binnen Spanje. De wetten die gelden op de archipel (Boletín Oficial de Canarias) worden dan ook in een ander wetboek gegoten dan deze op het vasteland (Boletín Oficial del Estado). In het BOC verschijnen afgietsels van het BOE, dit zijn gelijkaardige maar aangepaste wetteksten naar de normen en noodzakelijkheden van het leven op een subtropische eilandengroep. Dit is de geografisch-politieke situatie.

Er is ook nog een douanewet die de import en export van en naar de archipel moe(s)t beschermen. Te lang om dit hier uit te leggen; het komt er op neer dat je tot op vandaag een flinke som aan douanerechten of importkosten moest betalen om goederen naar het eiland te brengen. Door technologische veranderingen kopen wij gemakkelijker via het internet en dat kostte duurder dan dezelfde aankoop verricht op het Spaanse vasteland. 
Minister van Financiën van de Canarische Eilanden, Rosa Dávila, zei op 19 februari 2016 in het regionale parlement dat aankopen via het internet van minder dan € 150,00 niet meer aan de verplichtingen van het DUA (Documento Único Administrativo) onderhavig zijn. Het aankoopbedrag wordt opgetrokken van € 22,00 naar € 150,00 en dat is goed nieuws voor veel mensen die hun aankomen via het internet willen laten verlopen.

Daardoor wordt de prijs van het product niet meer onnoemelijk verhoogd en weet een internetklant onmiddellijk wat hij of zij voor een pakje zal moeten betalen. Op deze manier worden 3.000.000 zendingen per jaar vrijgesteld van dure douanerechten.
De wijzigingen worden opgenomen in het decreet 268/2011 van de wet op ‘Gestión de los Tributos del REF’ en verschijnt spoedig in het Boletín Oficial de Canarias.
Dávila benadrukte de bereidheid om samen te werken met alle betrokken e-commerces op de Canarische Eilanden. Iedereen was zich ervan bewust dat online shoppen complex en duur was door de wettelijke beperkingen die voortvloeien uit het unieke fiscale karakter van de eilanden. Dit is nu verleden tijd voor kleine zendingen.

Dit is geen eenzijdige politieke beslissing. Bij het in stand komen van deze tegemoetkoming hebben alle betrokken partijen deelgenomen: consumentenorganisaties, douanediensten, Correos, de transportsector, experts in fiscaal recht en vertegenwoordigers van de centrale overheid zaten aan tafel bij de voorafgaande debatten.

Na enkele weken is het volume van de aankopen toegenomen met 18% en stijgt de omzet van 378 tot 447 miljoen euro.
Canariërs blijken opeens echte importeurs te zijn die de toepassing van de elektronische handel blijken te appreciëren maar voordien een afkeer hadden van een onmenselijke importtoeslag en van een ingewikkelde administratieve procedure. Vaak bleken producten evenveel of zelfs meer te kosten dan op het Spaanse vasteland en dat kon niet de bedoeling zijn en daardoor stond de Canarische archipel bij de slechtste leerlingen van de klas.

Er is zoals steeds een oorzaak en en aanleiding. De aanleiding was het aanzwengelen van internethandel, de oorzaak is dat de Canarische Eilanden een ander douanestelsel hanteert dan de rest van de Europese Unie. Dit resulteert in een goedkoper tarief dat grotendeels op 7% wordt getaxeerd daar waar het schiereiland de Europese trend van 21% volgt. IGIC versus BTW.

Nu het bedrag waarop hoge ‘kosten’ en een complexe ‘administratie’ werden geplaatst verhoogd is van 22 tot € 150 kunnen we een duidelijke balans opmaken van het verlies dat zal geleden worden. Het aantal zendingen vermenigvuldigd maal een gemiddeld van € 35 douanekosten per zending resulteert in een slordige € 100 miljoen.

In deze hoek vallen er duidelijk klappen; de tussenhandel voor deze pakjes verdwijnt en er sneuvelen een aantal jobs. De bevoegde Minister, Rosa Davila, zegt dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen en dat deze e-commerce door deze nieuwe maatregelen zal aangezwengeld worden. De Canarische burger heeft het recht om op gelijke manier behandeld te worden als hun Europese medeburgers. Ook de technologie evolueert en daarmee moeten de politieke verantwoordelijken hun ding doen, vandaar deze wetswijziging.

Voor alle duidelijkheid; niet de taks wordt afgeschaft op e-aankopen tot € 150, wel de dure import- of douanekosten. En nu maar kijken of de groeiende trend zich voortzet en de elektronische verhandeling van goederen de goeie weg blijft bewandelen.

UPDATE
Vanaf 29 juni 2017 worden de douanekosten voor producten met een aankoopsom kleiner dan € 150 eindelijk officieel afgeschaft. Goed nieuws voor mensen die regelmatig gebruik maken van internetaankopen bij Amazon en Bol.com.
Na 18 maanden van debatten en discussies is deze beslissing in een wet gegoten en kan deze nu toegepast worden.
Inwoners van de Canarische Eilanden kunnen nu met een gerust hart en zonder extra kosten hun ding doen op het internet. 

 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

TIJD HEEFT VLEUGELS

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

UNA SIESTA

HUWEN OP TENERIFE

spot_img