Heb je er een hekel aan om op vakantie andere toeristen tegen te komen? Of hou je niet zo zeer van massatoerisme en ben je op zoek naar zonnige locaties zoals de Comoren, de Kaapverdische Eilanden, Kiribati of Tuvalu om alle drukte te vermijden?
Zo ver hoef je niet te vliegen om aan je trekken te komen. De Canarische Eilanden en Tenerife in het bijzonder voldoen voor een volle 100% aan je wensen. En bovendien blijf je binnen Europa, wat natuurlijk het voordeel heeft dat je kunt betalen met euro’s en dat je niet over een internationale reispas dient te beschikken.
Ik voel nu reeds de druk van de opkomende reacties. Opmerkingen, reclamaties en verwensingen vliegen mij op dit eigenste moment reeds om de oren. Jaja, ik choqueer graag op het eerste moment, daarna leg ik het helemaal uit.
Naar aanleiding van de beurs Futurismo Canarias die op 19 mei zal gehouden worden in het Auditorio Infanta Leonor in Los Cristianos wil ik met deze column het eiland promoten als minitoerisme-eiland. Waar alles en iedereen méér wil, sta ik even stil bij die ene periode waar Tenerife wegzakt in een laagseizoen en waar alles nóg goedkoper aan de man, en uiteraard ook aan de vrouw, wordt gebracht.
Wij begrijpen de houding van het eilandbestuur, van de gemeentelijke overheden en van alle overkoepelde organen die het toerisme bejegenen. Na een economische crisis, die dik vier jaar heeft geduurd, kruipt iedereen terug overeind. De recessie kan onomkeerbaar de rug toegekeerd worden indien men het toerisme laat boomen. Uiteraard rekening houdend met de zegswijze ‘Wat hoog stijgt, kan laag vallen’.
Maar eerst moet je hoog klimmen en dat is in deze periode van het jaar een onmogelijke zaak. Reeds decennia lang zijn de maanden mei en juni de zwakke maanden van het jaar. De overwinteraars zijn allemaal teruggekeerd naar het noorden, naar hun thuisbasis, naar hun biotoop. De paastoeristen zijn er ook niet meer en niemand is in de plaats gekomen.
Dan maar wachten tot de grote vakantie begint maar tot dan is het kalm. In het tweede deel van juni begint er al iets te bewegen en twee weken later is die beweging groter dan ooit. Alle hotels lopen vol en de vakantieverhuur viert hoogtij… iedereen wil naar Tenerife. En na deze ruime vakantieperiode is het niet afgelopen. Dan komen de ‘nazomeraars’, mensen die hun verlof beroepshalve niet in juli of augustus konden opnemen, of die de weersomstandigheden op het eiland dan te warm vinden en die liever vertoeven bij zomerse temperaturen (!) aan het thuisfront. September en oktober zijn hier de meest fantastische zomermaanden; velen laten zich op dat moment verleiden om af te reizen naar het grootste der Canarische Eilanden.
En daarna komt de grote trek weer op gang. Honderdduizenden overwinteraars komen er aan met volle reistassen; zij die genieten van het leven komen hier de winter doorbrengen. Ze komen van overal, maar het meest komen ze uit Europa en daarvandaan komen de Britten met het grootste aantal. Maar ook de Duitsers, de Italianen, de Fransen, de Nederlanders, de Belgen, de Scandinaviërs en nog andere nationaliteiten in mindere mate.
En zo is de cirkel rond. Het hele jaar door komen er meer dan 5 miljoen toeristen naar dit mooie subtropische eiland. Enkel in de maanden mei en juni valt het bezoekersaantal serieus tegen. En dat kun je zien aan de verkoop van een aantal producten. De reissector is een economische branche die leeft van vraag en aanbod. Je hoeft geen marketeer te zijn om te begrijpen dat de prijzen aantrekkelijker worden als er minder vraag is naar een bepaald product.
Vliegtuigmaatschappijen bieden enkele vluchten aan vanaf de Lage Landen naar Tenerife aan 50 tot 70 euro per persoon; ze moeten hun vliegtuigen vol krijgen om deze vluchten niet-verlieslatend te maken, dus zakken de prijzen. Autohuur is een ander voorbeeld; een autohuurperiode die in het zomerseizoen tot € 200 kan kosten, kost nu amper € 60. Je kunt een autootje huren voor minder dan tien euro per dag. En natuurlijk zijn er ook de gigantische kortingen die overal geboden worden waar je kunt overnachten. Infrastructuur die gebouwd werd om de 10 hoogseizoengebonden maanden te voorzien aan de vraag komt leeg te staan en andere producten worden niet meer massaal verbruikt.
Toerisme opnieuw uitvinden voor de maanden mei en juni zou voor veel handelaars, ook voor Nederlandstalige, zeer welkom zijn. Toerisme versie 2.0 is het onderwerp van de Futurismobeurs in Los Cristianos. Daar zal onder meer bekeken worden hoe dit ‘gat’ kan opgevuld worden en hoe twee maanden laagseizoen kunnen omgevormd worden tot een aaneengesloten geheel en hoe ze naadloos kunnen gekoppeld worden aan de 10 maanden hoogseizoen.
De laatste jaren is er een significante stijging van het aantal toeristen. Alle cijfers groeien en de crisis is over. Nu kan een eerlijke concurrentiestrijd beginnen. Persoonlijk denk ik dat de criteria om succes te boeken overduidelijk aanwezig zijn. Het toeristisch product en het aanbod van een gedifferentieerd product. Men moet enkel op zoek gaan naar ‘welk aanbod men aan wie wil presenteren’.
Los van deze commerciële brainstorming kom ik tot de conclusie dat enkel de laagseizoenmaanden mei en juni een spectaculair en financieel interessant aanbod leveren waar je als toerist onmogelijk ongevoelig kunt voor zijn. Ben je ook nog eens sensibel aan de charmes van het eiland dan kun je je helemaal laten gaan.
Iedereen goedkoop op reis, iedereen naar Tenerife. En hier is geen sprake van ‘goedkoop is duurkoop’.