dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogColumn GuyGOEDE RESTAURANTS
SEB LEESON LEGAL GROUP

GOEDE RESTAURANTS

Waar er goede restaurants op Tenerife? Waar kun je goed eten? Twee vragen die regelmatig verschijnen in de sociale media en waarop steeds maar persoonlijke antwoorden komen. Dit is een van de moeilijkste onderwerpen die ik ooit schreef en in een column verwerkte. Hoe kun je in godsnaam een onderwerp aansnijden en beschrijven die door iedereen op een andere manier gesmaakt wordt? Of hoe les gouts et les couleurs voor iedereen verschillend is en niet kan verwoord worden in andermans naam.

Ik heb mijn eigen mening over smaken en kleuren, maar deze kan ik niemand opdringen. Ik heb mijn smaak en jij de jouwe.

Wat ik hier wel kwijt kan is dat Tenerife als vakantie-eiland een locatie is waar je een keuze kunt maken uit duizend-en-een-eethuisjes en waar stuk voor stuk een pallet van gerechten wordt aangeboden. Aanbod waaruit je enkel moet kiezen. Iedereen weet dat kiezen moeilijker wordt naarmate het aanbod ruimer wordt. Ook hier is dit zo. Gelukkig kunnen wij kiezen uit een scala van diversiteit. Een driesterrenrestaurant kun je weliswaar niet vergelijken met een sandwichbar, en een traditionele Canarische keuken ook niet met een Aziatische.

Geen namen

Misschien is het budget wel het belangrijkste criterium? Wat geef je uit om lekker te tafelen?
Hier begint het echte werk; je kiest het soort restaurant uit en de locatie waar je wil aanzitten. Wat mensen soms vergeten is de dresscode of hoe je je moet aankleden om uit te gaan eten. Toeristen gaan ervan uit dat een lange broek en T-shirt voor meneer en een jurkje voor mevrouw voldoende is en dat is het ook zolang je geen ‘sterren’ gaat eten.

Het wordt gevaarlijk als ik namen begin te noemen; enerzijds omdat deze mijn grijze massa prikkelen en ik geneigd ben om ze als referentie aan gelijk denkenden mee te geven, anderzijds omdat ik niet alle etablissementen kan benoemen.

Kritische kijk

Ik heb het vooral niet gemunt op restaurants die zichzelf opfokken en waar er voor de deur een PR-persoon staat die iedereen aanspreekt om net daar te gaan eten en die twijfelaars onmiddellijk en onder zachte dwang naar een tafeltje begeleidt. Onwettelijk en op het randje af denigrerend. Daar zeg ik neen tegen. Trouwens als er een politiepatrouille in de buurt komt zijn deze ‘pr-jongens’ nergens meer te zien.
Ik heb ook geen oog voor fastfood, maar dat is persoonlijk, omdat een teveel aan vetten en suikers je de das omdoen; in een Big Mac zitten er bijna 500 kcal en voor deze snelle hap moet ik ruim 6 uur calorieën verbranden om op mijn gewicht te blijven. 
Wat ik ook met een scheef oog bekijk en waar ik kritisch over oordeel is het aanbod van de traditionele Canarische keuken door niet-Canariërs. Ik vergelijk dit steeds met een Chinees restaurant; ik ken geen enkel restaurant onder deze noemer die door niet-Chinezen wordt gerund. Het zou een mooi zicht zijn; een Chinees restaurant uitgebaat door Congolezen. Neen, neen, dat kan er bij mij niet in.

Onzichtbare magneten

Themarestaurants op het eiland moeten je bekoren. Ik kom niet in een Hard Rock Café om een mondje te eten, het grootste café van Europa is mij te groot en bovendien ligt het midden in een wijk die ook al niet puur natuur en traditioneel Tenerife is. Eten doe je in een restaurant en niet in een café, annex theaterzaal waar muzikale memorabilia-optredens het contact met mijn tafelgenoten verstoort. Ik ga enkel naar dat etablissement om iets te drinken en om een optreden mee te pikken. Mijn gedacht, hé!

Trouwens, het restaurant waar jij straks heen gaat heeft je kunnen verleiden. De aantrekkingspolen van ieder restaurant zijn divers; vriendelijkheid van uitbaters en/of personeel, de charmes van het interieur en de verhouding prijs/kwaliteit zijn de voornaamste criteria. De onzichtbare magneten trekken de klanten op diverse manieren aan.
Dit kan ik beter uitleggen met een voorbeeld. Het dorp waar ik resideer, biedt onderdak aan 11 visrestaurants en het aanbod is in elk eethuis gelijk. De aanvoer van vis is overal even vers, de prijzen zijn identiek en overal zijn ze lief en vriendelijk. Waarom heb je dan net dát tikkeltje voor op dat ene of dat andere restaurant? Juist, de onzichtbare magneten definiëren goede restaurants.

Een menu, een rariteit?

Menukaarten zijn traditioneel niet gebruikelijk op het eiland. Deze kaarten zijn mee geëmigreerd uit Europa met de eerste ondernemers die zich een rijke toekomst op het eiland voorstelden en die toeristen gastronomisch vermaakten met een keuken uit eigen land.

Traditionele restaurantuitbaters hebben deze ‘menudinges’ niet nodig en presenteren hun waren in een overzichtelijke, gekoelde vitrinetoog. Daar kies je wat je wil eten, daar wordt het gewogen want de prijs die aangerekend wordt is de prijs van het gekozen product, klaargemaakt en aan tafel geserveerd. 
Daar komt stilaan verandering in want het Ministerie van Volksgezondheid volgt de regelgeving inzake hygiëne heel streng op. Een van deze regels is: voor men een restaurant binnenstapt moet de potentiële klant zicht krijgen op het aanbod van de producten en vooral op de prijzen die aangerekend worden. Bovendien moeten de spijskaarten voorzien zijn van de allergenen die in de producten aanwezig zijn of worden verwerkt. Iconen en tekst moeten uitleg geven over gluten, lactose, granen, look, eieren, soja en nog een paar ingrediënten meer die mogelijks aanwezig zijn in de voedingsmiddelen. 

Canarische keuken

De keuze waar je gaat eten is afhankelijk van je eigen visie en feeling. Waar heb je zin in? Welke locatie spreekt je aan? Welk budget heb je voorzien? Wat wil je eten en drinken?
Britten eten graag Brits en Duitsers graag Duits en zo kunnen we doorgaan met honderdeen taalgemeenschappen. Goede restaurants zijn aanwezig, wees daar maar zeker van.
Mijn advies is; probeer op zijn minst één keer de Canarische keuken, pas dan kun je meespreken. Ik durf te verwedden dat je dit reuze zal bevallen.
De variëteit en de eenvoud van de Canarische keuken zal je zeker welgevallen. Laat het je alvast smaken. Goede restaurants? Jazeker dadde …!

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

KAMER NUMMER 100

‘S LANDS WIJS

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

IJSGROT – CUEVA DEL HIELO

TENERIFE EN HET CARNAVAL

PALMBOMEN OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP