vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsGIGANTISCHE BOSBRAND
spot_img

GIGANTISCHE BOSBRAND

De gigantische bosbrand die zich voordoet in het hooggebergte La Esperanza vreet zich een weg in de gemeenten Arafo, Candelaria, El Rosario, La Victoria, Santa Úrsula, La Orotava, La Matanza en El Sauzal. De cijfers spreken voor zich: meer dan 3.200 hectare is getroffen door de vlammen, de brand heeft een omtrek van 40 kilometer en bijna 8.000 mensen bevinden zich in het gebied of zijn reeds geëvacueerd. Een gigantische rookkolom reikt kilometers hoog en bereikte eerder het hoofdstedelijk gebied.

De brand woedt volop en is niet onder controle. Fernando Clavijo, de president van de Canarische Eilanden, meldde dat in sommige delen van Arafo en Candelaria, waar de brand afgelopen dinsdag is ontstaan, de vlammen opnieuw zijn aangewakkerd door de wind en door vliegvuur. Uiteraard heeft ook het hoogzomerweer een nefaste invloed op de branden.

Nieuwe evacuaties

Gisterenavond, om 20.00 uur was reeds 3.273 hectare aangetast op de bergrug La Esperanza, terwijl het vuur zich westwaarts verplaatst. Daardoor werden er nieuwe evacuaties opgelegd in El Pinalete, Galván, Las Vigas en Los Ramos (Arafo), de wijk Pino Alto (La Orotava), de wijken Baboseras Altas, Camino el Pozo, Lomo la Piedra tot Calderetas en La Vica (El Sauzal), evenals de wijken La Vica en El Pirul (La Matanza).

Ruim 3.800 personen werden reeds geëvacueerd en een aantal mensen is ondergebracht in opvangcentra die werden ingericht in El Rosario, La Orotava, Candelaria, El Sauzal en La Matanza.  
De voorbije nacht hebben 226 brandweermannen en -vrouwen de brandbestrijding op zich genomen, ondersteund door 40 logistieke medewerkers. Vandaag moeten er zeventien blusvliegtuigen en -helikopters het werk hervatten terwijl er op de grond 260 pompiers een ongelijke strijd aangaan met het allesvernietigend vuur.

Ongunstige luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in de gemeenten Güímar, Arafo, Candelaria en El Rosario blijft ongunstig door de rook afkomstig van de brand en bestaat uit een mengsel van gassen en organische deeltjes. Daarom wordt er gevraagd om kwetsbare personen en risicogroepen te helpen. Binnen blijven, deuren en ramen sluiten en FFP2-maskers gebruiken, zijn de kernvoorzieningen. 

Dat de rook niet giftig is, is pure krantenwaanzin omdat tijdens de verbranding er onder andere diverse gassen worden geproduceerd, waaronder koolstofdioxide (CO2), koolmonoxide (CO), stikstofoxiden (NOx), zwaveloxiden (SO) en vluchtige organische verbindingen (VOC’s). Deze gassen zijn schadelijk voor de gezondheid en/of het milieu.

Een communiqué van Turismo de Tenerife is naar de Spaanse VVV-kantoren gestuurd, evenals naar de vertegenwoordigingen van Tenerife in het buitenland, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, de Benelux en de Verenigde Staten, en naar de bedrijven die verbonden zijn aan Turismo de Tenerife en de lokale toeristische sector. 

Sinds gisteravond 18.00 uur zijn alle toegangen tot het Teide Nationaal Park gesloten om operationele redenen afgesloten. 
Op deze website kan de evolutie van de bosbrand worden gevolgd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img