woensdag, oktober 5, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsGIGANTISCHE BOETE HEILZAAM VOOR HUURPRIJZEN

GIGANTISCHE BOETE HEILZAAM VOOR HUURPRIJZEN

Arona moet 2,7 miljoen euro betalen als boete voor het niet-nakomen van een overeenkomst in 2006 en zal het geld gebruiken om een betaalbare huishuur aan te bieden binnen de gemeente Arona. Het gemeentebestuur en het overheidsbedrijf Visocan gaan huizen uit bankbeslagen kopen om een betaalbare huur aan te bieden. Het eerste project wordt uitgevoerd in deelgemeente El Fraile, waar het eerste bankbeslag werd aangekocht om te verhuren aan een gunstig tarief.

De gemeenteraad van Arona en het overheidsbedrijf Visocan zijn het eens geworden over het stappenplan dat het gemeentebestuur moet worden volgen om de 2,7 miljoen euro boete aan te wenden voor sociale doeleinden. De schadevergoeding die de gemeente moet betalen als gevolg van de rechterlijke uitspraak in 2008 waarin de gemeente werd veroordeeld inzake het niet naleven van eerbare stadsontwikkeling. Tussen de partijen is overeengekomen om de boete te investeren in woningen om deze aan te bieden aan sociale huurprijzen.

De burgemeester van Arona zei dat het van essentieel belang is dat het geld van veroordelingen uit een eerder wanbeheer van de gemeente wordt aangewend voor het algemeen welzijn. Gelukkig is er de bereidheid van Visocan om het geld van deze compensatie te gebruiken om tegemoet te komen aan de behoeften van inwoners die over weinig middelen beschikken en die in een toeristische omgeving verblijven met torenhoge verhuurprijzen. 

Het begint allemaal in 2002, toen het gemeentebestuur een stedenbouwkundige overeenkomst tekende met de ontwikkelaar Wolding Estudio SL. die het Plan Parcial La Camella Baja zou realiseren. In deze overeenkomst stond de bouwpromotor aan de gemeente een perceel af van 1.039 vierkante meter, hetgeen overeenkomt met de 10% wettelijke concessie die zij zou ontvangen.

Op 23 oktober 2006 sloot het gemeentebestuur van Arona een overeenkomst af met het overheidsbedrijf Visocan voor de bouw van 35 sociale woningen voor jongeren. In deze overeenkomst werd het vorige stuk grond voor dit doel afgestaan en ging de gemeenteraad ervan uit dat zij alle belemmeringen zou kunnen wegnemen om de woningen te kunnen bouwen en Visocan deze woningen ter beschikking zou kunnen stellen van de gebruikers.

In september 2008 geeft de eilandregering een bouwvergunning af voor de bouw van deze woningen, ondanks een waarschuwing van de juridische dienst stedenbouw, dat de termijn voor het bouwen reeds was verstreken. Ondanks dit alles ging het bouwen verder. Toen de huizen klaar waren en water en elektriciteit moesten worden aangesloten, werd dit niet toegestaan omdat het project, in theorie altans, nooit was voltooid en de huizen als dusdanig niet te koop konden worden aangeboden.
Dit fraudedossier leidde tot een rechtszaak waarin de gemeente werd veroordeeld tot het betalen van bijna 2,7 miljoen euro aan schadevergoeding. Geld dat nu zal worden geïnvesteerd in sociale woningen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

GELUK OP EEN EILAND

HOPELOOS VERLIEFD

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VOEDSELALLERGIE

HUURPROBLEMEN OP TENERIFE