donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsGIFTIG VLIEGDEKSCHIP KEERT TERUG 
SEB LEESON LEGAL GROUP

GIFTIG VLIEGDEKSCHIP KEERT TERUG 

In ons artikel VLIEGDEKSCHIP IN CANARISCHE WATEREN dd. 27 augustus 2022 hebben wij beschreven hoe een schrootvaartuig vol gif, op sleeptouw door de Nederlandse sleper APL Center, de Canarische water heeft doorkruist op weg van Brazillë naar de Middellandse Zee. Nu is een omgekeerde beweging in gang gezet en passeert het getrek opnieuw langs de Canarische Eilanden op retour naar Brazillië.

Verscheidene NGO’s hebben de illegaliteit van de overtocht van het oude Franse vliegdekschip, dat geladen is met afval zoals tonnen asbest, zware materialen en zelfs radioactieve resten, aan de kaak gesteld.

Toegang geweigerd

Een federale rechter in Brazilië – het land van waaruit het schip is vertrokken – heeft bevolen dat het schip naar de vertrekhaven moet worden teruggebracht, nadat was gebleken dat het vliegdekschip volgeladen met toxische goederen niet welkom was in de haven van Aliaga (Turkije). Het schip heeft aldus geen eindbestemming meer en wordt teruggestuurd naar Brazillië.
Ondanks deze rechterlijke uitspraak zette het schip zijn koers verder in de richting van de Middellandse Zee – volgens informatie die niet officieel is bevestigd – op weg naar het Griekse eiland Kios. Sleper en vliegdekschip werden de toegang tot de Middellandse Zee geweigerd door de autoriteiten in Gibraltar. Vermoedelijk is de aanvaring van een bulkcarrier met een olietanker en het daaruit voortvloeiende brandstoflek de aanleiding van deze beslissing.

Tussen Gran Canaria en Fuerteventura

Gevolg: sleper en vliegdekschip varen voor een tweede keer in amper twee weken door Canarische wateren. Niemand wil het giftig schrootschip, dat getrokken wordt door een Nederlandse sleepboot, hebben. De verantwoordelijke kapitein voor de scheepvaart van de provincie Las Palmas de Gran Canaria verklaart dat de doorvaart van een dergelijk gevaarlijke boot door de corridor van de internationale wateren tussen twee van de drie grootste eilanden, Gran Canaria en Fuerteventura, voortdurend werd gecontroleerd. Dit bewijst het transparantiebeleid van de Spaanse regeringsdelegatie op de eilanden.

Gevaarlijk voor milieu

NGO’s zoals het Belgische Platform Schipbreuk en het Amerikaanse Basel Action Network zijn zich terdege bewust van de omvang van de gebeurtenis. Op 8 augustus hebben zij een brief gestuurd aan de Spaanse en Britse regering en aan de autoriteiten van Gibraltar, waarin zij uitleggen dat het oude vliegdekschip in strijd is met het internationale verdrag inzake de bescherming van de Middellandse Zee, omdat er nog tonnen asbest aan boord zijn en radioactief afval afkomstig van de kernproeven die Frankrijk vanaf het midden van de jaren zestig in de Stille Oceaan heeft uitgevoerd. 
Milieuactivisten hekelen ook het feit dat het enorme schip in kwestie bijna 650 ton zware materialen vervoert, waarvan het lozen in de oceaan catastrofaal zou zijn.

Op de afbeelding hierboven zien we enkel de sleper, het vliegdekschip is niet actief en beschikt niet meer over een Automatic Identification System en is als dusdanig voor radarsystemen niet meer zichtbaar. 

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP