donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogLeven in BalansGEZOND WONEN OP TENERIFE
spot_img

GEZOND WONEN OP TENERIFE

Gezond wonen op Tenerife of op een van de andere Canarische Eilanden is geen utopie, maar een keiharde realiteit. Het idee dat wonen aan zee een positieve invloed heeft op de gezondheid en levensduur is niet nieuw, maar recent onderzoek heeft dit verband sterker onderbouwd.

De combinatie van schone lucht, ontspannende geluiden en de mogelijkheid voor fysieke activiteit speelt een cruciale rol in het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van mensen die dicht bij de zee wonen.

Schone lucht en minder vervuiling

Een van de meest significante voordelen van het wonen aan de kust is de kwaliteit van de lucht. Zeelucht is vrij van veel van de verontreinigende stoffen die in stedelijke gebieden aanwezig zijn. De afwezigheid van zware industrieën en het constante briesje dat vervuiling wegvoert, zorgt voor een schonere en zuivere lucht. Deze lucht is rijk aan negatieve ionen, die helpen om het zuurstofopnamevermogen van het lichaam te verbeteren en de longfunctie te optimaliseren. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma of chronische bronchitis.

Stressreductie en mentaal welzijn

Het geluid van de golven, de geur van zout water en het uitzicht op de horizon hebben een kalmerend effect op de geest. Onderzoek heeft aangetoond dat het luisteren naar het geluid van de zee kan leiden tot een afname van stresshormonen zoals cortisol. Dit ontspannende effect kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk en een verbetering van het algehele mentaal welzijn. Het is dan ook geen verrassing dat mensen die aan zee wonen minder vaak last hebben van depressie en angststoornissen.

Fysieke activiteit en vitamine D

De kust biedt talloze mogelijkheden voor fysieke activiteiten zoals wandelen, zwemmen, surfen en joggen. Regelmatige fysieke activiteit is een van de belangrijkste factoren in het voorkomen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Daarnaast zorgt blootstelling aan zonlicht voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam, een essentieel element voor gezonde botten en een goed functionerend immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder osteoporose en sommige vormen van kanker.

Sociaal welzijn en gemeenschap

Wonen aan zee stimuleert ook sociale interactie en een gevoel van gemeenschap. Stranden en kustgebieden zijn vaak levendige sociale centra waar mensen samenkomen voor recreatie, sport en ontspanning. Deze sociale interacties kunnen een gevoel van verbondenheid en sociale ondersteuning bieden, wat belangrijk is voor zowel mentaal als fysiek welzijn. Mensen met sterke sociale banden hebben een lagere kans op vroegtijdig overlijden en genieten van een hogere levenskwaliteit.

Natuurlijke schoonheid en inspiratie

De natuurlijke schoonheid van de kust kan ook bijdragen aan een hogere levenskwaliteit. Het uitzicht op de oceaan, de zonsondergangen en de diverse flora en fauna kunnen een bron van voortdurende inspiratie en vreugde zijn. Deze esthetische waardering kan bijdragen aan een positiever zelfbeeld en een groter gevoel van tevredenheid met het leven. Een drive dat gezond wonen op Tenerife het onderbewustzijn in de juiste richting stuurt.

Wetenschappelijke bevestiging

Meerdere studies ondersteunen de gezondheidsvoordelen van het wonen aan zee. Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Exeter toonde aan dat mensen die dichter bij de kust wonen, gezonder zijn dan diegenen die verder landinwaarts wonen. Dit onderzoek, gebaseerd op gegevens van meer dan 48 miljoen mensen in Engeland, bevestigde dat kustbewoners minder vaak last hadden van aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en mentale gezondheidsproblemen.

Conclusie

Het is duidelijk dat wonen aan zee tal van gezondheidsvoordelen biedt die bijdragen aan een langere en gezondere levensduur. Van schone lucht en fysieke activiteit tot stressreductie en sociaal welzijn, de voordelen van het kustleven zijn talrijk en goed gedocumenteerd. Voor wie de mogelijkheid heeft om aan zee te wonen, is het een investering in hun gezondheid en welzijn die de moeite waard is. Vandaar dat men langer leeft op een eiland als Tenerife.

Guy Devos © Photography

 
  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

VLIEGEN NAAR TENERIFE

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img