zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesGEVANGENISSEN OP DE CANARISCHE EILANDEN
spot_img

GEVANGENISSEN OP DE CANARISCHE EILANDEN

In de vijf Canarische gevangenissen worden momenteel 3.494 gedetineerden vastgehouden, merendeel mannen, maar ook 219 vrouwen. Dit is het hoogste cijfer sinds 2014. De penitentiaire centra van de eilanden zijn overbevolkt, wat betekent dat de wet op het individuele gebruik van cellen niet wordt nageleefd.
Deze cijfers werden gepubliceerd in het laatste verslag van het Instituto Canario de Estadística (ISTAC) – het Instituut voor de Statistiek van de Canarische Eilanden.

In deze cijfers wordt niet gespecifieerd hoeveel personen er zijn opgenomen in centra voor sociale integratie – centros de inclusión social (CIS). Bronnen bij de vakbonden schatten dat aantal op ongeveer 300.
Sinds maart 2021 is het aantal gedetineerden op de Canarische Eilanden, toen 3.289 personen, gestegen in juni 2022 tot 3.494 eenheden. Het hoogste cijfer in de periode 2000 tot 2020 werd genoteerd in april 2013 toen er 3 813 personen van hun vrijheid werden beroofd.

Vijf gevangenissen

De penitentiaire centra op de eilanden zijn veelal combinaties van gevangenissen en centra voor sociale integratie. 
Op de Canarische Eilanden zijn er vijf penitentiaire centra, Tenerife II, Las Palmas I (Salto del Negro), Las Palmas II, Arrecife en La Palma. Er zijn twee centra voor sociale integratie, één op Tenerife, één op Lanzarote, terwijl er een soortgelijke faciliteit bestaat in Las Palmas nummer I.

Overbevokling

Op de Canarische Eilanden is er, zoals op zoveel andere plaatsen in Europa, een overbevolking in de penitentiaire inrichtingen. Maar niet op La Palma en in Arrecife (Lanzarote) waar bijna alle cellen worden gedeeld.

Tenerife II beschikt over 771 cellen voor ruim 880 gedetineerden. In Las Palmas II waren er dit 1.008, en omdat verschillende cellen kunnen niet meer gebruikt kunnen worden, is de capaciteit teruggebracht van 1.008 tot 828 cellen voor ruim 950 gedetineerden. In Las Palmas I zijn er 730 gedetineerden gehuisvest in 606 cellen en in Arrecife zitten er meer dan 350 gedetineerden in 236 cellen.

Door de overbevolking, die in het Spaanse gevangeniswezen gebruikelijk is, kan de wettelijk verplichte individuele cel niet worden aangeboden en worden gedetineerden vaak samen in één cel opgesloten, terwijl alle cellen zijn ingericht om één persoon onder te brengen.

Moeilijkheden bij transfers

Het feit dat de Canarische gevangenissen op eilanden zijn gebouwd, ontstaat er een probleem bij de overbrenging. Soms moeten gevangenen overgebracht worden naar een andere gevangenis, hetzij naar een ander eiland, hetzij naar het vasteland, hetgeen leidt tot veiligheidsproblemen en tot agressie tussen gevangenen en hun bewakers.

Door een personeelsgebrek is elke cipier verantwoordelijk voor 70 tot 80 gedetineerden waardoor hun taken zwaarder worden en er veiligheidsproblemen ontstaan. 
De toename van gevangenen is mede te wijten aan de Canarische emigratieroute waardoor de Canarische archipel een Europese toegangspoort wordt voor immigratie. Personen die wachten op overplaatsing of op terugkeer naar hun land van herkomst, worden ook onder penitentiaire controle geplaatst. 
Terwijl het aantal gedetineerden op de Canarische Eilanden toeneemt, is er in Spanje eerder een dalende trend waar te nemen. 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img