Dit is wat er kan gebeuren indien er een vulkaan uitbarst aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
La Soufrière, is de vulkaan op het Caribisch eiland Saint Vincent die na tientallen jaren inactiviteit plots in alle hevigheid is uitgebarsten. De vulkaan spuwt as- en rookpluimen tot twaalf kilometer de hoogte in.
Op donderdagavond 1 april werd een lavakoepel opgemerkt en werd er een onmiddellijke evacuatie bevolen. Daarna is de vulkaan in alle hevigheid losgebarsten.
Bij een vulkaanuitbarsting worden ongezonde en gevaarlijke stoffen in de atmosfeer gebracht en meegevoerd met hoge luchtstromingen. Na 24 uur bereikt een langgerekte wolk zwaveldioxide de Canarische Eilanden en daarom verwittigt Tenerife Meteo dat er mogelijks luchtverontreiniging kan voorkomen over de Canarische archipel als gevolg van deze snelle verplaatsing over de Atlantische Oceaan.
Zwaveldioxide is de oorzaak van zure regen bij nat weer. De weerkundige diensten verwachten gelukkig geen regen, zodat luchtmassa’s het gevaarlijke zwaveldioxide hoog boven de eilanden zal laten passeren. Het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (INVOLCAN) beaamt dat de vulkanische pluim die door deze explosieve uitbarsting wordt gegenereerd, bijdraagt tot de verspreiding van as en gassen over lange afstanden. Vanaf het brongebied wordt de aswolk op grote hoogte geprojecteerd en blijft min of meer deze hoogte behouden gedurende een verplaatsing over grote afstanden. Derhalve zal de luchtkwaliteit op hoger gelegen delen van Tenerife niet door een toxisch proces worden beïnvloed.
Op sociale media wordt er nu allusie gemaakt op twee fenomenen die de Canarische Eilanden treffen. Calima versus zwavelwolk. ‘Wie zal het halen?’ is de hectische slogan.
Fotoheader@tenerife_meteo
