vrijdag, september 29, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsGEVAARLIJKE WOLK OVER CANARIAS

GEVAARLIJKE WOLK OVER CANARIAS

Dit is wat er kan gebeuren indien er een vulkaan uitbarst aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
La Soufrière, is de vulkaan op het Caribisch eiland Saint Vincent die na tientallen jaren inactiviteit plots in alle hevigheid is uitgebarsten. De vulkaan spuwt as- en rookpluimen tot twaalf kilometer de hoogte in.
Op donderdagavond 1 april werd een lavakoepel opgemerkt en werd er een onmiddellijke evacuatie bevolen. Daarna is de vulkaan in alle hevigheid losgebarsten.

Bij een vulkaanuitbarsting worden ongezonde en gevaarlijke stoffen in de atmosfeer gebracht en meegevoerd met hoge luchtstromingen. Na 24 uur bereikt een langgerekte wolk zwaveldioxide de Canarische Eilanden en daarom verwittigt Tenerife Meteo dat er mogelijks luchtverontreiniging kan voorkomen over de Canarische archipel als gevolg van deze snelle verplaatsing over de Atlantische Oceaan.

Zwaveldioxide is de oorzaak van zure regen bij nat weer. De weerkundige diensten verwachten gelukkig geen regen, zodat luchtmassa’s het gevaarlijke zwaveldioxide hoog boven de eilanden zal laten passeren. Het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (INVOLCAN) beaamt dat de vulkanische pluim die door deze explosieve uitbarsting wordt gegenereerd, bijdraagt tot de verspreiding van as en gassen over lange afstanden. Vanaf het brongebied wordt de aswolk op grote hoogte geprojecteerd en blijft min of meer deze hoogte behouden gedurende een verplaatsing over grote afstanden. Derhalve zal de luchtkwaliteit op hoger gelegen delen van Tenerife niet door een toxisch proces worden beïnvloed.

Op sociale media wordt er nu allusie gemaakt op twee fenomenen die de Canarische Eilanden treffen. Calima versus zwavelwolk. ‘Wie zal het halen?’ is de hectische slogan.

Fotoheader@tenerife_meteo

Foto@GranCTmes

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

CARRERA POR LA VIDA

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

‘S LANDS WIJS

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES