vrijdag, mei 17, 2024
HomeBlogNieuwsGEVAARLIJKE WOLK OVER CANARIAS
spot_img

GEVAARLIJKE WOLK OVER CANARIAS

Dit is wat er kan gebeuren indien er een vulkaan uitbarst aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
La Soufrière, is de vulkaan op het Caribisch eiland Saint Vincent die na tientallen jaren inactiviteit plots in alle hevigheid is uitgebarsten. De vulkaan spuwt as- en rookpluimen tot twaalf kilometer de hoogte in.
Op donderdagavond 1 april werd een lavakoepel opgemerkt en werd er een onmiddellijke evacuatie bevolen. Daarna is de vulkaan in alle hevigheid losgebarsten.

Bij een vulkaanuitbarsting worden ongezonde en gevaarlijke stoffen in de atmosfeer gebracht en meegevoerd met hoge luchtstromingen. Na 24 uur bereikt een langgerekte wolk zwaveldioxide de Canarische Eilanden en daarom verwittigt Tenerife Meteo dat er mogelijks luchtverontreiniging kan voorkomen over de Canarische archipel als gevolg van deze snelle verplaatsing over de Atlantische Oceaan.

Zwaveldioxide is de oorzaak van zure regen bij nat weer. De weerkundige diensten verwachten gelukkig geen regen, zodat luchtmassa’s het gevaarlijke zwaveldioxide hoog boven de eilanden zal laten passeren. Het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (INVOLCAN) beaamt dat de vulkanische pluim die door deze explosieve uitbarsting wordt gegenereerd, bijdraagt tot de verspreiding van as en gassen over lange afstanden. Vanaf het brongebied wordt de aswolk op grote hoogte geprojecteerd en blijft min of meer deze hoogte behouden gedurende een verplaatsing over grote afstanden. Derhalve zal de luchtkwaliteit op hoger gelegen delen van Tenerife niet door een toxisch proces worden beïnvloed.

Op sociale media wordt er nu allusie gemaakt op twee fenomenen die de Canarische Eilanden treffen. Calima versus zwavelwolk. ‘Wie zal het halen?’ is de hectische slogan.

Fotoheader@tenerife_meteo

Foto@GranCTmes

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

IMPOSANT ZANDSTRAND

VISSOORTEN ROND TENERIFE

NIEUWE LUCHTHAVENS

spot_img