maandag, juli 4, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesGEVAARLIJKE VIS

GEVAARLIJKE VIS

Zo nu en dan ontdekken wetenschappers een nieuwe diersoort, een andere keer stellen zij de aanwezigheid vast van dieren die plotseling opduiken in een regio waar ze niet helemaal thuishoren of thuishoorden. Dat is op en rond de Canarische Eilanden geen evidentie omdat het gebied, zeker wat het land betreft, klein is.
In de oceaan is dit een ander gegeven. Maar doordat de Canarische wateren voor de meesten onder ons niet erg transparant zijn, en dan heb ik het niet over de helderheid van het water, is wat er leeft en floreert onder water niet erg duidelijk en zichtbaar.

Zo nu en dan komt er een nieuwigheid naar boven door een toevalligheid. Zoals het vangen van een vissoort die de pescadores nog nooit hebben gezien en waarbij aan het Oceanografisch Instituut om meer inlichtingen wordt gevraagd.

Dodelijk giftig

Sedert een korte tijd zwemmen er in onze wateren vissen die heel gevaarlijk zijn voor de mens. Neen, ze prikken niet, ze bijten niet en ze verspreiden geen gevaarlijke stoffen. Ze zijn enkel dodelijk giftig als ze worden opgegeten.
Het Instituto Español de Oceanografía (IEO) heeft kortgeleden de informatie gedeeld waarin staat dat er sedert kort een toename is van gevangen vis met de Latijnse naam Lagocephalus lagocephalus.
Dit is een straalvinnige vis uit de familie van de kogelvissen, beter gekend als de vissen die zich opblazen als ze in een gevaarlijke situatie komen en zich bolrond transformeren door water op te zuigen, waardoor ze een aantal malen groter worden dan normaal en hun vijanden afschrikken door hun uitgezette volume.

In Japan

De kogelvis is giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. De vis ontleent dit vergif aan een symbiotische bacterie en accumuleert het in een aantal organen en in de huid. Om die reden is de handel in en het serveren van kogelvis in België en Nederland bij wet verboden. In Japan is deze fugu een delicatesse en wordt het eten ervan zelfs als een statussymbool gezien. Daarom moeten Japanse koks jaarlijks een verplicht examen afleggen om deze vis veilig te bereiden, ontdaan van toxines. Desondanks deze overheidscontrole overlijden er jaarlijks tientallen personen na het eten van deze ‘delicatesse’.

Reden

Het IEO heeft in een communiqué meegedeeld dat deze vis in het verleden wel eens werd opgemerkt maar dat er momenteel een gevoelige groei is waargenomen en dat wetenschappers deze explosieve aanwas nauwelijks kunnen verklaren. Getijdenstromingen kunnen de oorzaak zijn, maar ook met de zoektocht naar vers voedsel moet rekening worden gehouden. Aldus Pedro J. Pascual Alayón, wetenschapper en onderzoeker bij het Oceanografisch Instituut van de Canarische Eilanden. In hetzelfde rapport staat ook de waarschuwing dat het kookwater waarin deze vis is klaargemaakt nóg giftiger is dan de vis zelf.

Vier soorten

Deze vraatzuchtige kogelvissen hebben een zeer uitgesproken pelagisch karakter en daarom vertoeven zij ver uit de kust in de donkere dieptes van zeeën en oceanen. Of toch, zo was het. In oktober van het jaar 2014 verspreidde het Ministerie van landbouw en visserij reeds een bericht dat deze vissoort in de Middellandse Zee werd aangetroffen. De kans is groot dat ze zich van daaruit ook hebben verspreid.

Wees daarom alert als je zelf gaat vissen en ontdoe je van iedere kogelvis die je aan de haak slaat. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de vorm van een bijna leeggelopen ballonnetje.

Op de Canarische eilanden foerageren er nu vier soorten giftige ballonvissen: de Sphoeroides marmoratus, de Canthigaster rostrata, de Sphoeroides pachygaster en de Lagocephalus lagocephalus.

Laat de boodschap van dit artikel duidelijk zijn.
Een verwittigd man of vrouw is er twee waard, misschien ook meer. 

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES