Gevaarlijke sporten nemen niet weg dat sporten gezond is en blijft, bovendien kan sporten ook een passie zijn of worden. Dat hangt af van de mate waarin je graag of met verve een sport beoefent. De graad van gevaarlijkheid hangt dan weeral af van een aantal factoren die terug te vinden zijn in de sport die je wil beoefenen.
Tenerife leent zich uitstekend tot sportief gedrag en daardoor wordt er velerlei gesport. Iedere sport heeft zo een beetje zijn eigen habitat en daarom worden sporten uitgevoerd in hun natuurlijke biotoop. Zwemmen doe je in het water, wandelen op het land en paragliden in de lucht. De ene sport is gevaarlijker dan de andere, dus zijn de risico’s op ongelukken bij bepaalde sporten ook groter dan bij andere.
De regering van de Canarische Eilanden noemt dit risicosporten en zal voortaan bedrijven die gevaarsporten aanbieden aan de toeristen blijven controleren. De bedrijven moeten steeds de overheid informeren over de sportactiviteit(en) die zij aan de toeristen aanbieden en bovendien moeten zij ook een minimumopleiding geven aan hun klanten alvorens de activiteit uit te oefenen; zoals dat reeds jaren bij het duiken toegepast wordt.
Paragliden
Er gebeuren te veel ongevallen met zware letsels en heel dikwijls met de dood tot gevolg. Onrustwekkende cijfers van die ene sport die er met kop en schouders bovenuit steekt: paragliden.
Met een valscherm vanaf een hoogte naar beneden glijden is best wel fascinerend, doch ook wel gevaarlijk want er vielen dit jaar in Tenerife reeds een aantal doden en meerdere slachtoffers, veelal met zware kwetsuren, te betreuren. De hulpdiensten rukken gemiddeld om de vijf dagen uit voor een ongeval waarbij een paraglider is betrokken.
Nogal wat incidenten gebeuren door parapenters die geen ervaring hebben met bergvluchten en die de gevaren van meteorologische instabiliteit, mede door de topografie van het eiland, onderschatten. De opgedane ervaring in hun thuisland blijkt onvoldoende om de combinatie van topografische en meteorologische fenomenen hier de baas te kunnen. Zo kom je voor verrassingen te staan. Geen technische fouten, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, wel menselijke fouten door verkeerde inschattingen, slechte reacties en dito beslissingen.
Meer controle
Er werd door de overheid reeds langer nagedacht om deze sport aan strengere regels te onderwerpen. Het Dirección General de Seguridad y Emergencias del Gobierno de Canarias, of het veiligheidsorgaan van de Canarische regering zal omwille van het aantal incidenten nauwlettender toezien op deze vliegactiviteiten. Bovendien zal een verplichte aangifte van de sportbeoefening remmend werken: indien de reglementering verzwaard wordt zal het kaf van het koren worden gescheiden. Dat is de denkwijze.
Aan de andere kant zullen de buitenlandse paragliders hun sport enkel onder bepaalde voorwaarden kunnen beoefen, bijvoorbeeld ná een bijscholing die vooral de topografie of terreinkennis en meteorologische specificaties zal toelichten.
Gevaarlijke sporten
Maar niet alleen de paragliders vallen onder deze regelgeving, ook andere volgens de overheid gevaarlijke sporten. De lijst is lang; toch zet ik ze even op een rij en aldus vermijd ik om de vraag te krijgen welke sporten onder deze regelgeving vallen.
Zet je maar schrap.
Duiken, zwemmen, windsurfen, kitesurfen, waterskiën, wakeboarden, wakesurfen, parascending, waterscooters en jetskiën, raften, hydrospeed, kanoën, roeien, afdalen van ravijnen en kloven, bungeespringen, buggy- en quadriding, klimmen, speleologie, mountainbiken, motorcross, bergcross, paardensport, skiën, snowboarden, waterboarden, paraski, snowbike, ballonvaren, skydiven, basejumpen, wingsuit gliding, parasailing, zweefvliegen en het hierboven uitvoerig beschreven paragliding.
Gelukkig staat de Lucha Canaria niet in deze lijst …!
Keep it safe, is de Engelstalige boodschap van de Canarische regering, ook de Spaanse variant Mantenerla a salvo.