maandag, juli 15, 2024
HomeBlogWeetjesGEVAARLIJKE SPINNEN OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

GEVAARLIJKE SPINNEN OP TENERIFE

Gevaarlijke spinnen op Tenerife – Wij aanbidden Tenerife niet alleen als een zonnegod, wij zien ook alles door een zonnebril … alles is mooi en aantrekkelijk, niets is lelijk en verwerpelijk. Enfin, bijna niets. De fauna is rijk, de flora is bloeiend. En precies in deze omgeving schuilt er een addertje onder het gras, of beter, er schuilt een spinnetje in het struikgewas. Op de Canarische Eilanden leven er diverse soorten spinnen en twee daarvan zijn gevaarlijk: de Latrodectus en Loxosceles.

Spinnen zijn geleedpotigen en zijn in de natuur bijzonder nuttig en ruimen een groot aantal insecten op, vooral vliegen en muggen. Ze bestaan in diverse vormen, kleuren en maten. Een aantal tropische soorten wordt groter en heeft soms bonte kleuren, een markante lichaamsvorm of karakteristieke uitsteeksels. De meeste spinnen hebben echter een goede camouflage. Een aantal spinnen is zo sterk gecamoufleerd dat ze niet meer als zodanig te herkennen zijn. Hun jachttechnieken kunnen heel erg van elkaar verschillen. Ze eten wat ze vangen en dat doen ze meestal met een spinrag, anderen gaan ‘te voet’ op jacht op ongewervelde dieren. Hun prooi moet vers zijn en door hen zelf gevangen, een gevonden dode vlieg laten ze met rust.

Arachnofobie

Spinnen worden door velen verkeerdelijk als insecten beschouwd. Nochtans zijn er heel wat verschillen waar te nemen. Spinnen hebben vier paar looppoten en geen drie paar zoals insecten. Het lichaam bestaat slechts uit twee delen terwijl dat van insecten uit drie delen bestaat.

Pedro Oromi, hoogleraar aan de faculteit biologie van de Universiteit van La Laguna en specialist inzake arachnologie stelt dat er op de Canarische Eilanden 975 spinachtigen leven, waarvan een 500-tal spinnen en dat nog nooit een spin een mens heeft aangevallen.
Je kunt dus best huiveren als je dit artikel leest, dat je schrik hebt van spinnen is niet verwonderlijk. Vijf op de tien mensen op deze aarde lijden aan arachnofobie of spinnenvrees en hebben de schrik reeds te pakken als ze er maar aan denken.

Niet dodelijk

Op de Canarische Eilanden is geen enkele spin aanwezig die een mens kan doden alhoewel een beet van twee gevaarlijke spinnen op Tenerife wat nare gevolgen kunnen veroorzaken. De ene is lid van de familie der kogelspinnen, de andere van de familie der vioolspinnen. Ze luisteren naar de namen Latrodectus tredecimguttatus en Loxosceles rufescens. De eerstgenoemde is beter gekend onder de noemer ‘zwarte weduwe’.

Vioolspinnen

  Loxosceles-rufescens

De Loxosceles-rufescens (links) komt uit de familie van de vioolspinnen en leeft in donkere hoekjes, waar ze dichte en sterke webben weeft. Haar beet veroorzaakt een necrotiserend effect op het huidweefsel rond de beet waardoor er zelfs een acuut oedeem kan ontstaan. Een bijkomend gevaar van de beet van deze spin is dat geënte bacteriën kunnen leiden naar gangreen in andere lichaamsdelen. Zo was er een geval gekend van een man die in Gran Canaria werd gebeten in de hand en de bloedvergiftiging die daardoor ontstond heeft geleid tot amputatie van beide voeten. Anderzijds werd in Tenerife een vrouw gebeten zonder verdere gevolgen, dank zij een aangepaste dermatologische behandeling.

Pseudo zwarte weduwe

De Latrodectus tredecimguttatus (rechts), wordt ook soms de Mediterrane zwarte weduwe genoemd. De beet van een zwarte weduwe veroorzaakt minder hinder op en rond de plaats van de beet en werkt vooral in op het volledige lichaam.

Latrodectus tredecimguttatus

Het neurotoxisch gif met weinig lokale effecten op de plaats van de beet, veroorzaakt hartstoornissen, koorts, abdominale rigiditeit en onwillekeurige contracties van de spieren. Niet dodelijk, op zijn minst een erge aandoening. Deze spin foerageert in grote getale op El Hierro omdat daar een kever woont die zij bijzonder graag lust. Haar naam heeft de spin te danken aan haar kleur en het feit dat ze het mannetje na de paring opeet. Mannetjes zijn doorgaans opvallender dan de vrouwtjes, omdat ze met hun kleurenpatroon de vrouwtjes verleiden om te paren. 

Er zijn dus degelijk gevaarlijke spinnen op Tenerife. Mensen met schrik of met een fobie voor spinnen hebben vaak de neiging om de grootte van deze achtpotige ongewervelden te overschatten.
Het is wetenschappelijk bewezen dat zij liever naar vlinders kijken dan naar spinnen. Opvallend is dat arachnofobie bij natuurvolkeren aanzienlijk minder voorkomt dan bij mensen in de westerse samenleving.


 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP