Iedereen die in de Lage Landen woont weet dat de zomer de ideale periode is waarop muggen actief beginnen te worden en dat muggenbeten allerhande symptomen en reacties kunnen teweegbrengen. Iedereen weet ook dat enkel de vrouwtjes prikken en je bloed drinken om in leven te blijven.
Dat de eitjes gelegd worden in stilstaand water en dat daaruit larven ontstaan om vervolgens te ontpoppen, hebben we allemaal geleerd in de lagere school.

Het waren toen al moeilijke woorden: “De metamorfose van de mug”. Als je minder muggen wilt dan moet je het stilstaand water beperken en precies dat is een onmogelijke zaak in de Lage Landen. In Tenerife is dit gegeven makkelijker uit te voeren. Het regent er nauwelijks van april tot november en als er regenwater valt vloeit het op natuurlijke wijze naar de oceaan. De resterende plassen drogen in een mum van tijd uit, zodat de eitjes en/of de larven geen kans meer krijgen om zich te ontwikkelen. Voor de rest is er geen stilstaand water.

Of toch? Toch wel, door de heersende temperatuur treffen wij heel wat zwembaden, openbare douches, vijvertjes, jacuzzi’s en open waterreservoirs (finca’s). Ook de waterdekseltjes onder bloempotten bevatten water, tenminste als je deze regelmatig water geeft. Dus krijgen de steekmuggen (Culicidae) in Tenerife ook kans om zich te verspreiden. Alhoewel er op het eiland plaatsen zijn die volledig ‘mugvrij’ zijn. Ik heb in 15 jaar tijd maar 1 (één) mug gezien in het dorp waar ik verblijf.

Niet alleen de muggensteek is vervelend, ze storen je ook als dusdanig in je nachtrust, maar dat is nog niets vergeleken bij de gevaren van andere soorten die op ons subtropische eiland werden waargenomen.

De Tijgermug (Aedes albopictus) is een kleine mug herkenbaar aan de zwarte en witte strepen op het achterlijf (links) en de Denguemug of Gelekoortsmug (Aedes aegypti) herkenbaar aan de witte streepjes op de poten (rechts), zijn echte boosdoeners en ziektedragers. Je moet kenner zijn om deze twee soorten te onderscheiden van elkaar. Vanaf het ogenblik dat je streepjes opmerkt op het lichaam of op de poten krijg je te maken met ziekteoverbrengers.

Geïnfecteerde muggen zijn de overdragers van West-Nijlziekte, Japanse encefalitis, chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en gele koorts. Dus is het de boodschap deze te leren kennen en deze te leren onderscheiden van de gewone mug.

Anders dan bij de gewone steekmug prikken de tijgermug en haar spitszuster de denguemug enkel overdag. Ze zijn veel agressiever, bijten wanneer ze kunnen en haar beet zet een sterke ontstekingsreactie op gang die gepaard gaat met een groot steekgat. De plek rond het steekgat geraakt ontstoken en kleurt rood-paars.

Het is ook zeer moeilijk om ze te detecteren, ze vliegen snel en blijven op zeer geringe hoogte. Je hoort ze dus niet afkomen en je detecteert de insecten nooit aan hun gezoem. Ze zijn kleiner dan de gewone steekmug. Minder dan 1 cm groot

De Canarische overheid en in het bijzonder het Ministerie van Volksgezondheid vraagt met aandrang de aanwezigheid van tijgermuggen te melden. Zij waarschuwen de bevolking omtrent de mogelijke virale gevaren die deze muggensoorten met zich mee dragen.

De wezens hebben ons eiland bereikt door zee- en luchttransporten, nadat ze het eiland Madeira hadden besmet waar in september 2012 meer dan 2.000 slachtoffer werden van de dengue-koorts. Daarom moet iedereen waakzaam zijn en iedere mogelijke aanwezigheid van deze muggensoorten melden aan de overheid.

Op dit moment bekijkt het Universitair Instituut van Tropische Ziekten en de gelijknamige faculteit van de Universiteit van La Laguna, in samenwerking met het Directoraat-Generaal van Volksgezondheid en het Ministerie van Volksgezondheid, hoe de havens en de luchthavens van de Canarische eilanden kunnen beveiligd worden tegen de ‘intrede’ van deze gevaarlijke muggensoort.

We hebben uw hulp nodig, aldus het Ministerie van Volksgezondheid: als u een mug ziet die gelijkt op één van de muggen op deze foto’s, neem dan contact op met ons via e-mail op consejos@veranosaludable.org. Probeer een foto te nemen en we zullen u helpen bij de identificatie ervan.

De vroegtijdige opsporing van invasieve muggensoorten kan groot onheil voorkomen: nieuwe ziektes op ons eiland die een negatieve invloed hebben op het gezondheidswelzijn van de bevolking en die ernstige nefaste gevolgen voor de economie – voornamelijk voor de toeristische sector – met zich meebrengen moeten van in het prille begin ingedijkt worden.

Bij de minste symptomen van een soortgelijke muggenbeet raadpleeg je best een arts of begeef je je naar een ‘centro medico’ of naar de spoedopname van een kliniek.