vrijdag, mei 17, 2024
HomeBlogWeetjesGEVAARLIJKE MUGGEN OP TENERIFE
spot_img

GEVAARLIJKE MUGGEN OP TENERIFE

Iedereen die in de Lage Landen woont weet dat de zomer de ideale periode is waarop muggen actief beginnen te worden en dat muggenbeten allerhande symptomen en reacties kunnen teweegbrengen. Iedereen weet ook dat enkel de vrouwtjes prikken en je bloed drinken om in leven te blijven.
Dat de eitjes gelegd worden in stilstaand water en dat daaruit larven ontstaan om vervolgens te ontpoppen, hebben we allemaal geleerd in de lagere school.

Het waren toen al moeilijke woorden: “De metamorfose van de mug”. Als je minder muggen wilt dan moet je het stilstaand water beperken en precies dat is een onmogelijke zaak in de Lage Landen. In Tenerife is dit gegeven makkelijker uit te voeren. Het regent er nauwelijks van april tot november en als er regenwater valt vloeit het op natuurlijke wijze naar de oceaan. De resterende plassen drogen in een mum van tijd uit, zodat de eitjes en/of de larven geen kans meer krijgen om zich te ontwikkelen. Voor de rest is er geen stilstaand water.

Stilstaand water

Of toch? Toch wel, door de heersende temperatuur treffen wij heel wat zwembaden, openbare douches, vijvertjes, jacuzzi’s en open waterreservoirs (finca’s). Ook de waterdekseltjes onder bloempotten bevatten water, tenminste als je deze regelmatig water geeft. Dus krijgen de steekmuggen (Culicidae) in Tenerife ook kans om zich te verspreiden. Alhoewel er op het eiland plaatsen zijn die volledig ‘mugvrij’ zijn. Ik heb in 15 jaar tijd maar 1 (één) mug gezien in het dorp waar ik verblijf.

Tijgermug (Aedes albopictus) 

Niet alleen de muggensteek is vervelend, ze storen je ook als dusdanig in je nachtrust, maar dat is nog niets vergeleken bij de gevaren van andere soorten die op ons subtropische eiland werden waargenomen.

De Tijgermug (Aedes albopictus) is een kleine mug herkenbaar aan de zwarte en witte strepen op het achterlijf (links) en de Denguemug of Gelekoortsmug (Aedes aegypti) herkenbaar aan de witte streepjes op de poten (onder), zijn echte boosdoeners en ziektedragers. Je moet kenner zijn om deze twee soorten te onderscheiden van elkaar. Vanaf het ogenblik dat je streepjes opmerkt op het lichaam of op de poten krijg je te maken met ziekteoverbrengers.

Geïnfecteerde muggen zijn de overdragers van West-Nijlziekte, Japanse encefalitis, chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en gele koorts. Dus is het de boodschap deze te leren kennen en deze te leren onderscheiden van de gewone mug.

Gelekoortsmug, denguemug, Aedes aegypti,

De Gelekoortsmug
Anders dan bij de gewone steekmug prikken de tijgermug en haar spitszuster de gelekoortsmug (Aedes aegypti), ook wel de denguemug genoemd, enkel overdag. Ze zijn veel agressiever, bijten wanneer ze kunnen en haar beet zet een sterke ontstekingsreactie op gang die gepaard gaat met een groot steekgat. De plek rond het steekgat geraakt ontstoken en kleurt rood-paars.

Het is ook zeer moeilijk om ze te detecteren, ze vliegen snel en blijven op zeer geringe hoogte. Je hoort ze dus niet afkomen en je detecteert de insecten nooit aan hun gezoem. Ze zijn kleiner dan de gewone steekmug, minder dan 1 cm groot.

De wezens hebben ons eiland bereikt door zee- en luchttransporten, nadat ze het eiland Madeira hadden besmet waar in september 2012 meer dan 2.000 slachtoffer werden van de dengue-koorts. Daarom moet iedereen waakzaam zijn en iedere mogelijke aanwezigheid van deze muggensoorten melden aan de overheid.

Op dit moment bekijkt het Universitair Instituut van Tropische Ziekten en de gelijknamige faculteit van de Universiteit van La Laguna, in samenwerking met het Directoraat-Generaal van Volksgezondheid en het Ministerie van Volksgezondheid, hoe de havens en de luchthavens van de Canarische eilanden kunnen beveiligd worden tegen de ‘intrede’ van deze gevaarlijke muggensoort.

Medewerking gevraagd door de overheid

De Canarische overheid en in het bijzonder het Ministerie van Volksgezondheid vraagt met aandrang de aanwezigheid van tijgermuggen te melden. Zij waarschuwen de bevolking omtrent de mogelijke virale gevaren die deze muggensoorten met zich meedragen.

We hebben uw hulp nodig, aldus het Ministerie van Volksgezondheid: als u een mug ziet die gelijkt op één van de muggen op deze foto’s, neem dan contact op met ons via e-mail op consejos@veranosaludable.org. Neem zeker een foto en de overheid zal deze determineren.

Muggenbeet?

De vroegtijdige opsporing van invasieve muggensoorten kan groot onheil voorkomen: nieuwe ziektes op ons eiland die een negatieve invloed hebben op het gezondheidswelzijn van de bevolking en die ernstige nefaste gevolgen voor de economie – voornamelijk voor de toeristische sector – met zich meebrengen moeten van in het prille begin ingedijkt worden.

Bij de minste symptomen van een soortgelijke muggenbeet raadpleeg je best een arts of begeef je je naar een ‘centro medico’ of naar de spoedopname van een kliniek.
Tip! Vanaf het ogenblik dat je streepjes opmerkt op het lichaam of op de poten van de mug die je opmerkt, krijg je te maken met ziekteoverbrengende mosquitos.

Photo by James Gathany, Centers for Disease Control and Prevention

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

MEER DAN 29.000 LEDEN

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CANARISCHE BANAANTJES

LUCHTHAVEN IN HET NOORDEN

spot_img