maandag, februari 6, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsGEVAARLIJKE GROTE GOLVEN

GEVAARLIJKE GROTE GOLVEN

Hoge temperaturen, regen, wind en onweer brengen vandaag een dozijn Spaanse provincies in gevaar. Hoge maximumtemperaturen over de zuidelijke helft van het schiereiland, buien, onweer en stormwinden in het noordoosten en op de Canarische archipel rollen er grote golven op de eilanden. Daarom plaatst het weerkundig instituut Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) Tenerife in de alarmfase fenómenos costeros.

In het noorden van Tenerife heeft het de voorbije nacht flink geregend en vandaag worden er buien verwacht in hoger gelegen gebieden, vooral op de noordelijke bergflank. Over alle eilanden halen de passaatwinden fors uit met een sterke intensiteit tussen de eilanden onderling. Wie de ferry neemt is aldus verwittigd.

Sterk windveld

Als er wind staat over de oceaan ontstaat het fenomeen mar de fondo of zeedeiningeen natuurverschijnsel dat zich enkel voordoet in de kustgebieden.  

Om te begrijpen hoe golven ontstaan en wat de oorzaken zijn moeten wij ons verdiepen in meteorologische verschijnselen. Als er wind staat over de oceaan worden er goven gevormd. Hoe meer wind en/of hoe langer de wind aanhoudt, hoe groter de golven worden. Eilanden in de oceaan worden aldus bestookt door hoge golven die aanspoelen in de kustgebieden.

Struikelende golven

Hoe dieper het water is, hoe meer ruimte er is voor het water om rond te stromen. Vlak bij de kust is de zee minder diep. Het water dat steeds in beweging is, moet zich dus opeens verspreiden in een kleinere ruimte, het stapelt zich op en er ontstaat een golfbeweging die naar de kust toestroomt. De bovenste waterlaag heeft vrij spel, de onderste wordt afgeremd door een stijgende bodem.
Dit is vergelijkbaar met een struikelend persoon; de voeten of benen blijven ergens haperen terwijl het lichaam de voorwaartse beweging verderzet en tenslotte, volledig uit balans, het hele lichaam doet omvallen. Een praktisch voorbeeld van de eerste wet van Newton of de ‘wet der traagheid’.

Mar de fondo

Bij een mar de fondo of zeedeining wordt een golfpatroon gegenereerd aan het wateroppervlak door een heersende wind. Hoe verder op de oceaan dit ontstaat, hoe langer de periode en de golflengte, hoe langer en rechter de golfkammen worden, terwijl de golfhoogte langzaam toeneemt.
Uit het niets verschijnen aan het strand plots een aantal reuzengolven en daarna stopt het voor een wijl. Na 5 à 10 minuten doet het fenomeen zich opnieuw voor. Een gevaarlijke situatie voor spelende kinderen aan de vloedlijn op een strand. Menig strandbezoeker heeft zich reeds in allerijl teruggetrokken; droog bij een snelle reactie, druipnat na een afwachtende houding.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

OUD EN VOL VERLANGEN

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

NIEUWE FIETSROUTE

BOUWPLANNEN