donderdag, december 9, 2021
spot_img
HomeBlogNieuwsGEVAARLIJKE BLAUWE DRAKEN

GEVAARLIJKE BLAUWE DRAKEN

Vloed en springtij brengen de blauwe draak naar de kustgebieden en de waterplassen in het zuiden van Tenerife. Wetenschappers zeggen dat er geen reden tot ongerustheid is, maar dat fysiek contact met de naaktslak beter wordt vermeden. Deze oceanische soort bewaart de stekende cellen van de kwallen die hij eet, zodat hij gevaarlijk wordt voor de mens, vooral kinderen en kleuters, en zeer gevaarlijk voor potentiële roofdieren. 

Oceanográfica, het wetenschappelijk orgaan op de Canarische Eilanden heeft gereageerd en waarschuwt voor de komst van blauwe draken op de kusten van de Canarische Eilanden. Het dier hoort echter thuis in de rijke biodiversiteit van de Canarische archipel, maar worden door wind, golven en stromingen in deze periode van het jaar naar de eilanden gebracht.

Hij leeft ondersteboven en beweegt zich net onder het wateroppervlak en blijft er aan kleven. Van bovenaf gezien – dit is zijn onderkant – is hij diepblauw als het oppervlak van de zee. Van onderaf gezien is het wit/lichtblauw zoals de weerspiegelingen van de zee en de lucht. De Glaucus atlanticus, ook wel zeezwaluw genoemd, is een drijvende zeenaaktslak die behoort tot de familie Glaucidae. Deze donkerblauwe soort met opvallende extremiteiten kan tot wel 6 cm lang worden.

De naaktslakt wordt meegesleurd door de wind en de stromingen, samen met de kwallen waarmee hij zich voedt. In het najaar worden ze gespot in de vele poelen en zeewembaden die de eilanden rijk zijn.
Om te blijven drijven maken ze gebruik van een luchtblaas. Deze soort is immuun voor neteldieren (kwallen) waaronder ook het Portugees oorlogsschip. De blauwe draak heeft het ongelooflijke vermogen om de stekende cellen van de kwallen die hij eet op te slaan, waardoor hij zelf gevaarlijk wordt bij aanraking. 


De slakken, die tussen twee en zes centimeter lang worden, bezitten een sublieme schoonheid, zowel in vorm als in kleur. Het buikvlak wijst naar de hemel en de zilverblauwe kleuren maken hun verschijning sympathiek en aantrekkelijk. Dat is enkel bedrog want achter de blauwe draak schuilt een gevaarlijk dier dat dodelijk kan zijn voor de mens en voor andere zeedieren. Bij contact met de menselijke huid wordt ernstige netelroos veroorzaakt en kan dit zelfs leiden tot bewusteloosheid. Ze zijn aantrekkelijk voor kinderen en kleuters, die ze als speeltjes gaan gebruiken. Na aanraking steeds de handen wassen en vooral geen zacht huidweefsel aanraken (gezicht en ogen).

De zeenaaktslak is een hermafrodiet en heeft zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen. 

Foto: Sergio Hanquet © 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

CALIMA

NIEUWE LUCHTHAVENS

TEIDE AFGESLOTEN