zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesGEVAARLIJKE BLAUWE DRAKEN

GEVAARLIJKE BLAUWE DRAKEN

Vloed en springtij brengen de blauwe draak naar de kustgebieden en de waterplassen in het zuiden van Tenerife. Wetenschappers zeggen dat er geen reden is tot ongerustheid, maar dat fysiek contact met de naaktslak beter wordt vermeden. Deze oceanische soort bewaart de stekende cellen van de kwallen die hij eet, zodat hij gevaarlijk wordt voor de mens, vooral kinderen en kleuters, en zeer gevaarlijk voor potentiële roofdieren.

Oceanográfica, het wetenschappelijk orgaan op de Canarische Eilanden heeft gereageerd en waarschuwt voor de komst van blauwe draken op de kusten van de Canarische Eilanden. Het dier hoort echter thuis in de rijke biodiversiteit van de Canarische archipel, maar worden door wind, golven en stromingen in deze periode van het jaar naar de eilanden gebracht.

Naaktslak

Hij leeft ondersteboven en beweegt zich net onder het wateroppervlak en blijft er aan kleven. Van bovenaf gezien – dit is zijn onderkant – is hij diepblauw als het oppervlak van de zee. Van onderaf gezien is het wit/lichtblauw zoals de weerspiegelingen van de zee en de lucht. De Glaucus atlanticus, ook wel zeezwaluw genoemd, is een drijvende zeenaaktslak die behoort tot de familie Glaucidae. Deze donkerblauwe soort met opvallende extremiteiten kan tot wel 6 cm lang worden.

De naaktslakt wordt meegesleurd door de wind en de stromingen, samen met de kwallen waarmee hij zich voedt. In het najaar worden ze gespot in de vele poelen en zeewembaden die de eilanden rijk zijn.
Om te blijven drijven maken ze gebruik van een luchtblaas. Deze soort is immuun voor neteldieren (kwallen) waaronder ook het Portugees oorlogsschip. De blauwe draak heeft het ongelooflijke vermogen om de stekende cellen van de kwallen die hij eet op te slaan, waardoor hij zelf gevaarlijk wordt bij aanraking. 

Niet aanraken

De slakken, die tussen twee en zes centimeter lang worden, bezitten een sublieme schoonheid, zowel in vorm als in kleur. Het buikvlak wijst naar de hemel en de zilverblauwe kleuren maken hun verschijning sympathiek en aantrekkelijk. Dat is enkel bedrog want achter de blauwe draak schuilt een gevaarlijk dier dat dodelijk kan zijn voor de mens en voor andere zeedieren. Bij contact met de menselijke huid wordt ernstige netelroos veroorzaakt en kan dit zelfs leiden tot bewusteloosheid. Ze zijn aantrekkelijk voor kinderen en kleuters, die ze als speeltjes gaan gebruiken. Na aanraking steeds de handen wassen en vooral geen zacht huidweefsel aanraken (gezicht en ogen). 

De zeenaaktslak is een hermafrodiet en heeft zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

 1. Beste Guy,

  Ik lees altijd met genoegen jouw verslagen en info. Ik heb ze ook al aan enkele vrienden doorgestuurd…
  Ik heb een vraag: ik dacht dat u eens een vermelding gedaan hebt ivm het ‘golfspelen’…
  Er zou iemand zijn die hier in Adeje aan zijn huis een klein, privégolfterreintje gemaakt heeft in zijn tuin, dat ideaal zou zijn om het golfspel te leren er ervaren.
  Klopt dit en heb je hierover nog enige info aub?

  Beste dank ent tot genoegen,
  Luc

 2. Dag Luc,
  In de zevendelige reportage van HLN die in 2021 is verschenen was er aandacht voor de privé golfschool van Peter Luyten in Adeje. De golfacademie beschikt over slechts 160 vierkante meter green en golfsimulator.
  Meer info vind je op https://www.peterluyten.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAMS OP TENERIFE

GASNETWERK

FACEBOOKTIPS