maandag, april 22, 2024
HomeBlogWeetjesGEVAARLIJKE BLAUWE DRAKEN
spot_img

GEVAARLIJKE BLAUWE DRAKEN

Vloed en springtij brengen de blauwe draak naar de kustgebieden en de waterplassen in het zuiden van Tenerife. Wetenschappers zeggen dat er geen reden is tot ongerustheid, maar dat fysiek contact met de naaktslak beter wordt vermeden. Deze oceanische soort, ook gevaarlijke blauwe draken genoemd, bewaart de stekende cellen van de kwallen die hij eet, zodat hij gevaarlijk wordt voor de mens, vooral kinderen en kleuters, en zeer gevaarlijk voor potentiële roofdieren.

Oceanográfica, het wetenschappelijk orgaan op de Canarische Eilanden heeft gereageerd en waarschuwt voor de komst van blauwe draken op de kusten van de Canarische Eilanden. Het dier hoort echter thuis in de rijke biodiversiteit van de Canarische archipel, maar worden door wind, golven en stromingen in deze periode van het jaar naar de eilanden gebracht.

Naaktslak

Hij leeft ondersteboven en beweegt zich net onder het wateroppervlak en blijft er aan kleven. Van bovenaf gezien – dit is zijn onderkant – is hij diepblauw als het oppervlak van de zee. Van onderaf gezien is het wit/lichtblauw zoals de weerspiegelingen van de zee en de lucht. De Glaucus atlanticus, ook wel zeezwaluw genoemd, is een drijvende zeenaaktslak die behoort tot de familie Glaucidae. Deze donkerblauwe soort met opvallende extremiteiten kan tot wel 6 cm lang worden.

De naaktslakt wordt meegesleurd door de wind en de stromingen, samen met de kwallen waarmee hij zich voedt. In het najaar worden ze gespot in de vele poelen en zeewembaden die de eilanden rijk zijn.
Om te blijven drijven maken ze gebruik van een luchtblaas. Deze soort is immuun voor neteldieren (kwallen) waaronder ook het Portugees oorlogsschip. De blauwe gevaarlijke draken hebben het ongelooflijke vermogen om de stekende cellen van de kwallen die zij eten op te slaan, waardoor ze zelf gevaarlijk worden bij aanraking. 

Niet aanraken

De slakken, die tussen twee en zes centimeter lang worden, bezitten een sublieme schoonheid, zowel in vorm als in kleur. Het buikvlak wijst naar de hemel en de zilverblauwe kleuren maken hun verschijning sympathiek en aantrekkelijk. Dat is enkel bedrog want achter de blauwe draak schuilt een gevaarlijk dier dat dodelijk kan zijn voor de mens en voor andere zeedieren. Bij contact met de menselijke huid wordt ernstige netelroos veroorzaakt en kan dit zelfs leiden tot bewusteloosheid. Ze zijn aantrekkelijk voor kinderen en kleuters, die ze als speeltjes gaan gebruiken. Na aanraking steeds de handen wassen en vooral geen zacht huidweefsel aanraken (gezicht en ogen). 

De zeenaaktslak is een hermafrodiet en heeft zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen. Er vertoeven meer gevaarlijke vissen in de kustwateren.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

FRANSE COMPLIMENTJES

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img