zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsGEVAARLIJKE TIJGERMUGGEN AANWEZIG
spot_img

GEVAARLIJKE TIJGERMUGGEN AANWEZIG

In een eerder gepubliceerd artikel GEVAARLIJKE MUGGEN OP TENERIFE hebben wij gewezen op twee gevaarlijke soorten die op Tenerife vooralsnog kunnen voorkomen en hoe we met zijn allen kunnen helpen om alle gevaarlijke muggensoorten in te dijken. Wij hebben ook de voordelen belicht van een vroegtijdige opsporing van deze invasieve muggensoorten om nieuwe ziektes op het eiland te vermijden. 

Nu bereikt ons het bericht van professor in de parasitologie en hoogleraar aan de Universiteit van La Laguna (ULL), Basilio Valladares, en ook aan het hoofd staat van het Instituut voor Tropische Ziekten. Hij doet hij een belangrijke oproep aan de bevolking om de verspreiding van tijgermuggen (Aedes albopictus), die recent zijn waargenomen in de hoofdstedelijke wijk Vuelta de los Pájaros, te helpen uitroeien.

Risico’s wegnemen

Geconfronteerd met de ernst van de toename van het aantal tijgermuggen in de genoemde wijk van de hoofdstad, waar eind september verschillende exemplaren van dit gevaarlijke insect werden aangetroffen was het Ministerie van Volksgezondheid genoodzaakt om op grote schaal personeel in te zetten om op jacht te gaan naar de tijgermuggen. Met succes, want er werden nieuwe nesten gevonden.

De professor legde uit dat de melding van nieuwe gevallen van tijgermuggen uit de Calle Luque Alcalá in Vuelta de los Pájaros kwam, maar er ook nieuwe broedplaatsen werden gevonden in de straten Calle José Espejo en Calle Luis Estremera, evenals volwassen tijgermuggen in de Calle Juan Martín. Er moet rekening worden gehouden met de biologisch ontwikkeling van deze muggen, want de larven kunnen zich meer dan een jaar onopgemerkt ontwikkelen om daarna te zorgen voor exponentiële groei. De professor roept op om snel te handelen om het risico weg te nemen dat de tijgermug zich vestigt op de Tenerife en op de rest van de Canarische Eilanden.

Microcefalie

Broedplaatsen en nesten kunnen tussen de 100 en 200 eieren bevatten en daarom is snel handelen de boodschap. In 2017 werd de tijgermug voor het eerst uitgeroeid op Fuerteventura en daarna op La Palma, waar het insect was meegereisd met een cruiseschip dat van Madeira kwam. Op Tenerife werd niet alleen de tijgermug, maar ook de gelekoortsmug (Aedes aegypti) aangetroffen en vernietigd die in verband werden gebracht met een plant die uit een kweekkas in Valle de Guerra (La Laguna) kwam.

Als de tijgermug zich op Tenerife vestigt, krijgen wij een scenario als op Madeira, Kaapverdië of het vasteland, waar de mug via Barcelona is binnengekomen en al tot Cádiz is doorgedrongen. Daarom is het heel belangrijk dat de inwoners van Vuelta de los Pájaros meewerken en de richtlijnen opvolgen gezondheidsproblemen te vermijden zoals op Madeira, waar 25.000 mensen ziek werden van knokkelkoorts of van het zikavirus, waardoor er opvallend veel kinderen werden geboren met microcefalie.

Enkel vrouwtjes steken

De Gezondheidsdienst van de Canarische regering benadrukt dat de medewerking van iedereen die zich op Tenerife bevindt zeer belangrijk is om de verspreiding van broedplaatsen te voorkomen en mogelijke exemplaren te identificeren. Foto’s of beelden van de vermoedelijke aanwezigheid van muggen of van een sterke ontstekingsreacties als gevolg van beten worden best gestuurd naar vectores.scs@gobiernodecanarias.org, met vermelding van de exacte geografische locatie waar het insect werd opgemerkt en een telefoonnummer om contact op te nemen.

Aedes-muggen zijn kleiner dan gewone muggen, donkerder van kleur, met zilveren lichaamsbanden en wit gestreepte poten. Ze steken meestal in de vroege ochtend of late namiddag en maken niet het zoemende geluid dat zo typisch is voor de gewone mug.

Enkel vrouwtjes steken omdat ze zich met bloed moeten voeden om zich voort te planten. Ze hebben ook water nodig (broedplaatsen) om hun ontwikkeling van hun nageslacht te voltooien. Ze leggen hun eitjes in water, waaruit de larven komen en zich vervolgens verpoppen om zich uiteindelijk te ontwikkelen tot muggen. Elke waterophoping of plas kan dienen als broedplaats, dus het is van vitaal belang om alle water te verwijderen in bloempotten, vazen, jerrycans, drinkbakken voor huisdieren, vogelbaden, autobanden, en zoveel meer.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img