woensdag, juli 17, 2024
HomeBlogWeetjesGESTOLEN BAGAGE
SEB LEESON LEGAL GROUP

GESTOLEN BAGAGE

Iedereen die op reis vertrekt kent dat gevoel. Tenminste wanneer je met het vliegtuig reist en een bagagekoffer met je meezeult. Alles wat je nodig hebt heb je netjes opgeborgen, alles werd met zorg geschikt en de checklijst is helemaal afgewerkt. Je kan vertrekken. Jouw reiskoffer wordt gelabeld en verdwijnt in een donker gat om via een onbekende weg in de buik van het vliegtuig te geraken. Enfin, dat hoop je toch.

Je weet dat er in deze duistere catacomben ook gescreend en doorgelicht wordt en dat jouw reistas aan een nader onderzoek kan onderworpen worden. Door officiële diensten weliswaar: de douane en de recherche kunnen de inhoud van jouw koffer blootleggen zonder jouw toestemming, maar daarvoor moeten zij deze eerst openmaken. Een koud kunstje voor deze ambtenaren, alhoewel dit niet altijd schadeloos gebeurt. In het beste geval hangt er een politie- of douanecode aan je koffer, meestal een pv-nummer, die het openbreken van je bagagekoffer wettigt. Jammer maar helaas.

Er gebeuren rare dingen

Wat er in deze donkere gangen verder gebeurd is koffiedik kijken. Enkel het terugkrijgen van een beschadigde reiskoffer zonder dat daar een officieel label aanhangt doet ons de wenkbrauwen fronsen. Er is op de korte reisweg van de check-in tot aan het vliegtuig op het tarmac toch iets gebeurd wat niet koosjer is. Nochtans had je de koffer na het afsluiten extra beveiligd met slot en riem. Toch is er iets vreemds gebeurd met je koffer, deze is het slachtoffer geworden van een diefstal met braak.

Mogelijke locaties

Volgens mij zijn er op een luchthaven vier potentiële plaatsen waar een bagagediefstal kan gepleegd worden. Denk eens even mee…?
Bij je vertrek, in de lokalen waar de bagage op het treintje gestapeld wordt en op de locatie waar je aankomt, in de lokalen waar de bagage van het treintje genomen wordt. Op deze locaties kan perfect een koffer opengemaakt worden met slechte bedoelingen.
Er is echter een maar: daar werken verschillende mensen samen en het zou zeer dom zijn om de inbraak voor de neus van een paar collega’s te plegen. Of zijn ze allemaal medeplichtig?

Durf of dom

Een ander mogelijke locatie waar je reistas kan opengemaakt worden is in het bagageruim bij vertrek of in het bagageruim bij aankomst. Er klimt altijd iemand via de mobiele band naar het bagageruim die dan verdwijnt in de buik van het vliegtuig. Ideale locatie, je bent alleen en je bent uit het zicht. Er is echter óók een maar. Daar is de tijd voor een kofferinbraak heel beperkt om in de reiskoffers te graaien. Ook de ruimte is beperkt, moeilijk dus!
Op sociale media is er een filmpje te zien van een bagagist te zien die schaamteloos een koffer inbreekt op de tarmac in het zicht van de passagiers die in het vliegtuig zitten. Dat is durven, of is het uit dommigheid?

Specifiek geval

Uit een onderzoek van de Italiaanse politie in verband met kofferdiefstallen in de meimaand 2013 blijkt dat er bijna honderd luchthavenmedewerkers beschuldigd werden van diefstal uit de bagage van passagiers die met de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia reizen. De autoriteiten hebben de bewijzen verzameld door camera’s in het ruim van de vliegtuigen te plaatsen. Van de 86 verdachten werkten er 49 rechtstreeks voor Alitalia, de anderen werkten voor onderaannemers die de bagage in verscheidene Italiaanse luchthavens behandelden. Zo zie je maar…

Koffer extra beveiligen

Je krijgt je bagage terug en je merkt dat er iets is gebeurd. Je vreest meteen dat er iets uit je koffer is verdwenen. Uit getuigenissen op de sociale media lezen wij talloze incidenten waarmee diefstallen uit een reiskoffer zijn gerelateerd. De voorwerpen die verdwijnen zijn legio maar de voorkeur gaat toch naar tabakswaren, parfums, lingerie en merkkledij.

Het extra beveiligen van een koffer is zinloos. Als jouw koffer uitgerust is met een rits – de meeste dus – kun je met de punt van een potlood of van een balpen in een wip de ritsende delen uit elkaar halen en de koffer openen. Zelfs kinderen kunnen dat. Het aanbrengen van extra riemen en sloten op en rond jouw bagage geeft je alleen maar  een vals veiligheidsgevoel.
Enkel de aankoop van een reistas met scharnieren  kan inbraak ontmoedigen. Zo ook het wikkelen in folie, maar dat kost je een tientje.

Koffer beschadigd?

Door normaal gebruik kunnen er op bagagekoffers krassen, vlekken, deukjes en andere kleine beschadigingen ontstaan, daarvoor is de maatschappij niet aansprakelijk. Als u grotere beschadigingen ontdekt, dan moet je steeds binnen de 7 dagen aangifte doen en een claim indienen bij de klantendienst of Customer Care van de luchtvaartmaatschappij. Dat doe je alvast indien je de beschadigingen opmerkt vooraleer je de luchthaven verlaat.
Indien je de beschadiging pas later ontdekt op je vakantieadres of indien je terug thuis bent gekomen, dan kun je op de website van de luchtvaartmaatschappij het formulier ‘beschadigde bagage’ invullen. Ook daar heb je 7 dagen de tijd voor. Alle luchtvaartmaatschappijen hebben op hun website een pagina waar je je klacht kunt formuleren en online kunt doorsturen.

Diefstal

Indien de beschadiging het gevolg is van het openmaken door braak en er werden zaken uit je koffer gestolen dan meld je dit niet alleen aan de klantendienst, je doet daarvan ook een aangifte bij de luchthavenpolitie. Het vergt wat van je tijd maar dit is belangrijk om het politioneel onderzoek beter te laten verlopen. Als ook andere gedupeerden een aangifte doen van inbraak en diefstal wordt het plaatje voor de onderzoekers transparanter en kan er sneller resultaat worden geboekt.

In dit filmpje kun je zien dat inbraak in een reiskoffer kinderspel is. Niet alleen het openmaken maar ook het terug sluiten lijkt poepsimpel. Folie rond de koffer wikkelen kan een oplossing zijn tegen diefstallen uit koffers.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

MEER DAN 29.000 LEDEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

HUWEN OP TENERIFE

MIJN DAG

SEB LEESON LEGAL GROUP