donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogWeetjesGESCHIEDENIS VAN DE KABELBAAN
spot_img

GESCHIEDENIS VAN DE KABELBAAN

Hoe je het ook noemt, een kunstwerk of een knap staaltje van techniek en ingenieursschap, de kabelbaan die je de Teide omhoog brengt tot in het eindstation La Rambleta is op Tenerife een uniek gegeven.

De omgeving rond de berg, Las Cañadas en het Parque Nacional del Teide, wordt bezocht door meer dan 4 miljoen personen per jaar en een klein deel van deze bezoekende toeristen en residenten, een slordige 2.000 personen per dag, getroost zich de moeite om in te stappen in een van de twee kabelbaangondels om zich naar Spanjes hoogste punt te begeven. Van 2.356 naar 3.555 meter aan een snelheid van 8 meter per seconde gedurende ruim 8 minuten.

Grondlegger

Historia del Teleférico - antecedentes

Pas als je de reis naar boven onderneemt denk je na over het huzarenstukje; hoe kun je zoiets bouwen en vooral, wat was de drijfveer om een 2.482 meter lange kabelbaan op deze berghelling neer te planten.
Om dit te weten te komen moeten we ons onderdompelen in de historiek van de ‘teleférico’ die begint in 1929 wanneer advocaat Andrés Arroyo González de Chávez terugkeert uit de Duitse regio waar de Zugspitse torenhoog boven het alpenlandschap uitsteekt. Hij contacteert bouwingenieur José Ochoa en legt hem zijn ideeën voor. Om het uitzonderlijke werk te kunnen berekenen en uit te tekenen begeeft Ochoa zich naar Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk waar hij gedurende een aantal jaren de verschillende kabelbanen bestudeert.
Pas in 1959 wordt de Sociedad Teleférico al Pico Teide opgericht. Op 15 oktober van dat jaar betrekt de vereniging de gemeente La Orotava bij het project om de bouwgronden te kunnen gebruiken in het fabelachtig project waarin later ook de overheid zal betrokken worden. 

Voorbereiding 

De werken werden aangevat in 1962 en eindigden in 1971. Vele duizenden Canariërs en toeristen kunnen vanaf dat moment door deze installatie moeiteloos naar boven in plaats van een urenlange klim te ondernemen.

Het project voorzag initieel in een kabelbaan in twee delen. De eerste lijn zou Montaña Majúa met Montaña Fría moeten verbinden met twee cabines die elk 35 personen zouden kunnen vervoeren. Vanaf daar zou een tweede sectie worden gebouwd waarbij 15 passagiers met slechts één cabine naar het eindstation zouden worden gebracht.

Historia del Teleférico - construcción

In 1960 worden de plannen aangepast naar één lijn van Montaña Majúa naar het eindstation omdat er daardoor minder bouwmaterieel moest worden voorzien. De uiteindelijke plannen werden gemaakt door bouwkundig ingenieur Miguel Pintor Domingo en industrieel ingenieur Francisco Trujillo Armas.

Het traject werd grotendeels bepaald door de Teide zelf en men ging op zoek naar de juiste rechte lijn om aldus de grillige topografische bergdelen te ontwijken. Er moest tevens rekening gehouden worden met de ondergrond want de betonnen voeten die dienden om de pylonen op te zetten moesten gegoten worden op een stabiele en harde ondergrond.

Realisatie

Historia del Teleférico - Viaje inaugural

De uiteindelijke constructie begon in april 1962 na sonderingen van de ondergrond. De eerste lijn die werd aangelegd was een transportlijn die diende om bouwmaterieel naar boven te krijgen. Dit was een heus monnikenwerk waarbij tientallen ezels werden ingeschakeld en waarbij er soms mankracht moest aan te pas komen om minder zware bouwmaterialen naar boven te krijgen. Eind augustus 1963 was deze klus geklaard. Nu was men klaar voor het grote werk. De bouw van deze werklijn heeft geduurd tot in 1967.
Dan pas begon men aan de werkelijke bouw van de kabelbaan. Eerste opdracht was het bouwen van de vier pijlers die als ondersteuning moesten dienen voor de 2.482 meter lange kabelbaan.

In gebruik

Acht jaar na de eerste voorbereidingen werden de werken afgerond en werd de kabelbaan in gebruik genomen. Wij zeggen en schrijven 27 juli 1971.
De bouwperiode duurde wel heel lang maar dat had een gegronde reden. Door de winterprikken met sneeuw en vorst en door de periodes waarop de wind hard uithaalde kon er niet veilig worden gewerkt. Zo werden er tientallen periodes van non-activiteit genoteerd. Ook moesten er twee stations worden gebouwd, een basisstation in het Parque Nacional del Teide en het eindstation die later de naam La Rambleta toegewezen kreeg.

Voor de volledigheid wil ik ook nog vermelden dat de grondwerken werden uitgevoerd door Entrecanales y Tabora S.A. en dat de eigenlijke kabelbaan werd gebouwd door de Italiaanse firma Ceretti e Tanfani S.A.
De kabelbaan werd ingehuldigd op 18 juli 1971 en op 2 augustus 1971 werd de kabelbaan officieel in werking gesteld en werden er voor het eerst passagiers vervoerd in de typerende donkerrode cabines. De start van een nieuwe attractie en een impuls werd aan het Teidetoerisme toegevoegd.

Nieuwe gondels

Historia del Teleférico - la renovación

Tussen 1999 en 2007 heeft de kabelbaan meermaals onderhoudswerken ondergaan maar de ommezwaai naar de huidige moderne en technologische tijd kwam er met de vervanging van de twee aerodynamische gondels. Meteen werden ook de oude transportkabels vervangen en de tractiemotoren aangepast aan de nieuwste technologische normen. Elektrische lijnen en de hoogspanningscabine werden helemaal vervangen en de nieuwste veiligheidssnufjes werden aangewend om het geheel veilig en soepel te laten functioneren.
Deze veiligheden hebben ervoor gezorgd dat de teleférico in maart 2017 het heeft laten afweten. Daardoor moesten er een zeventigtal mensen uit de twee gondels worden geëvacueerd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img