zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesGESCHIEDENIS LUCHTHAVEN TENERIFE SUR
spot_img

GESCHIEDENIS LUCHTHAVEN TENERIFE SUR

Niet het vreselijke vliegtuigongeval op de luchthaven van Los Rodeos op 27 maart 1977 waarbij 583 mensen om het leven kwamen was de aanleiding om in het zuiden een grotere luchthaven te bouwen. Neen hoor, er was reeds in 1970 sprake van de bouw van een nieuwe, grotere en moderne luchthaven die de aanzwellende toerismestroom naar het zuiden van het eiland moest verwerken.

Op vandaag is het ondenkbaar dat er in het noorden kolossale Boeings 747 zouden landen en opstijgen maar 40 jaar geleden was dat een doodnormale zaak.
Het onstabiele weer op Los Rodeos en de spraakverwarring tussen piloten en de toren waren de oorzaken van het zwaarste vliegtuigongeluk uit de luchtvaartgeschiedenis als we de aanslagen op de WTC-torens in New York buiten beschouwing laten.

Op zoek naar grond

De noodzaak van een nieuwe luchthaven liet zich al blijken wanneer de minister van luchtvaart op het einde van de jaren ’60 bij een bezoek aan de noordelijke luchthaven sprak over een nieuwe, nog te bouwen luchthaven als gevolg van de nadelige meteorologische verschijnselen waarmee Los Rodeos frequent had af te rekenen.

De eilandregering, het Cabildo Insular begon in mei 1970 met de aankoop van gronden in de gemeenten Granadilla en San Miguel de Abona waarop een nieuwe luchthaven moest worden gebouwd. Ondertussen waren architecten en ingenieurs al bezig met een studie over de inplanting van het geheel in deze regio.

Realisatie

In juli 1973 wordt een budget van 450 miljoen pesetas voorzien om de eerste fase te financieren. In 1976 worden achtereenvolgens de vliegtuigparking aangelegd, de grondwerken voor de terminal gestart en de nodige randinfrastructuur gebouwd. En in de loop van 1977 wordt gestart met de bouw van de verkeerstoren, de installatie voor het vliegverkeer, de start- en landingsbaan, de taxiwegen en de terminal.

Op 23 oktober 1978 is het zover. De luchthaven Reina Sofia, zoals het werd gedoopt, wordt geopend voor het nationaal en internationaal civiele luchtverkeer. Vanaf 2 november startten de reguliere verbindingen. Diezelfde dag, om 10.17 uur, landde op de luchthaven Reina Sofia het eerste vliegtuig, een DC-9 met vluchtnummer IB-178 dat van Lanzarote kwam aangevlogen.

Plechtige inhuldiging

De officiële opening van de luchthaven vond plaats op 6 november 1978.
Om 11.15 uur landde Hare Majesteit Koningin Sofia op de luchthaven die haar naam draagt en dewelke ze officieel voor geopend verklaart. De passagiersterminal werd ingezegend door de bisschop van Tenerife, Luis Franco Gascón.
Vanaf deze dag in 1978 is de luchthaven alleen maar gegroeid. Het internationaal toerisme komt via deze luchthaven op het eiland aan terwijl de luchthaven in het noorden hoofdzakelijk instaat voor de nationale luchtverbindingen.

Eerste uitbreiding

De nieuwe 21.400 m² tellende terminal die sinds 2009 in gebruik is heeft gezorgd voor een verhoogde capaciteit van 3.000 naar 4.400 passagiers per uur. De investering bedroeg € 30.100.000 en zorgde voor meer faciliteiten, meer incheckbalies, een servicetunnel, kantoren voor luchtvaartmaatschappijen en touroperators. De aanleg van een loopbrug verbindt de nieuwbouw met de reeds bestaande terminal en zorgt meteen ook voor de uitbreiding van de veiligheidscontrole. De luchthaven laat meteen een nieuw ILS-apparatuur installeren die € 1.100.000 kost. Deze installatie maakt het mogelijk dat vliegtuigen de luchthaven op automatische piloot kunnen naderen.

Weeral te klein

En dat de hele handel nog steeds blijft groeien is merkbaar aan de stappen die de overheid momenteel zet. De voorzitter van de Cabildo van Tenerife, Carlos Alonso, vroeg het ministerie van Openbare Werken om de concrete investeringsplannen voor andermaal een nieuwe terminal op Tenerife Sur waarmee een bedrag van meer dan 120 miljoen is gemoeid. Daarmee vergroot de terminalgrootte met zowat 90%.

Nóg groter

Ruim 13 miljoen passagiers per jaar – atypische coronajaren niet meegerekend – en een totaal van 150 miljoen reizigers sinds de opening van de luchthaven vergt voor een continue aanpassen van de infrastructuur. Zo wordt in een studie van geplande werkzaamheden tot 2020 gewag gemaakt van nog een uitbreiding van de terminal met een oppervlakte van 100.000 vierkante meter met vijf verdiepingen waar er tot 7.500 passagiers per uur kunnen ingecheckt worden. Een investering van 425 miljoen euro. In deze planning is een nieuwe start- en landingsbaan voorzien die 3.200 meter lang en 60 meter breed is en die tot 96 bewegingen per uur kan verwerken.

Dit is nagenoeg een verdubbeling van de capaciteit die niet werd gerealiseerd. Wat er dan wel werd gerealiseerd kan gelezen worden in het nieuwsartikel LUCHTHAVEN TENERIFE SUR EN DE TOEKOMST.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE CONNECT

STEENMANNETJES VERDWIJNEN

BURN-OUT EN MET VAKANTIE

spot_img