dinsdag, april 16, 2024
HomeBlogNieuwsGERED OP TENERIFE DOOR MOEDER IN BELGIË
spot_img

GERED OP TENERIFE DOOR MOEDER IN BELGIË

Een telefoontje uit België, een Vlaamssprekende dispatcher bij het CECEOS 112 op Tenerife en een goede coördinatie van de hulpdiensten op Tenerife zijn de ingrediënten om een reddingsactie tot een goed einde te brengen. Op deze manier werd een jongeman gered die gewond was geraakt in het ravijn van Las Hijas.

Op dinsdag 16 maart om 01.45 uur werd het Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad (Cecoes) opgebeld door een vrouw uit België die melding maakte dat haar 27-jarige zoon een ongeluk was overkomen op Tenerife.
Hij was, zoals zij uitlegde, gedesoriënteerd, versuft en was mogelijks gewond aan de onderste ledematen waardoor hij zich niet meer kon verplaatsen.

Eerst werd de oproep stamelend gevoerd in het Engels en werd de operator met dienst niet veel wijzer. De taal was een obstakel, ware het niet dat Sandra Hernández die avond aan het werk was bij CECEOS. Zij is telefoniste en plaatsvervangend supervisor en spreekt naast Spaans, ook Engels, Duits en Nederlands, een taal die zij als kind heeft geleerd in Nederland, waar zij tien jaar heeft gewoond.

Het heeft even geduurd eer de hulpdiensten de juiste locatie doorkregen. Uiteindelijk bleek de jongen vast te zitten in de Barranco Las Hijas, dat anderhalve kilometer ten noordwesten van het Erjos ligt, een gehucht van Los Silos.
Vanaf dat moment werden alle dispositieven op scherp gezet. Brandweer, Guardia Civil, Civiele Bescherming en de boswachters van het Parque de Teno werden gealarmeerd.

Rond zes uur ’s morgens vonden de brandweerlieden de onfortuinlijke jongeman in de bedding van het ravijn en het werd snel duidelijk dat de evacuatie niet over land zou kunnen uitgevoerd worden, maar wel met een helikopter.

Terwijl het reddingsteam de jongeman stabiliseerde, sprak Sandra met zijn moeder om haar gerust te stellen en vooral om haar op de hoogte te houden van elke stap van de reddingsactie.
Het slachtoffer had een schedeltrauma en een hersenschudding en werd overgebracht naar Universitair Ziekenhuis van de Canarische Eilanden (HUC).

De operatie eindigde om 10.00 uur en Sandra deed overuren om beschikbaar te zijn voor de moeder. Zij werkt al 13 jaar bij CECOES en heeft veel ervaring als dispatcher in andere talen.

Het slachtoffer had, zoals later bleek, een traumatische verwonding en in die omstandigheid deed hij wat ieder wanhopig mens zou hebben gedaan: zijn moeder bellen. Zij reageerde op een zeer intelligente manier door contact op te nemen met 112 in België die dankzij het Europees 112-netwerk de verbinding kon maken met de hulpdienst 112 in Tenerife. Einde goed, alles goed.

Foto@112canarias

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

EEN FANTOOMPROJECT

ROKEN VERBODEN

ONWAARDIG IN DEZE TIJDEN

spot_img