dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogNieuwsGERED DOOR DE REGEN
spot_img

GERED DOOR DE REGEN

De regenbuien van de voorbije week hebben de agrarische nijverheid op Tenerife grotendeels gered. De 21 waterreservoirs, balsas genoemd, hebben samen een gemiddelde waterreserve opgeslagen van 62 procent van de totale opslag.
Dit komt neer op 3 miljoen kubieke meter of de inhoud van 1.200 olympische zwembaden. Dat was meteen het beste resultaat van de voorbije zeven jaar.

Inwoners van Tenerife houden van regendagen omdat ze beseffen dat de natuur, maar ook de land- en tuinbouw het vloeibare goedje hard kunnen gebruiken. Op deze manier blijven de agrarische producten betaalbaar voor de lokale bevolking.
Toeristen houden daar niet van, zij zoeken in de winterperiode vooral de zon op en genieten van de aangename temperaturen.

De overvloedige regens van de voorbij week, ook deze in het droge zuiden zijn een garantie voor de irrigatie op de velden van het eiland. Dit gegeven wordt beaamd door de eilandminister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Javier Parrilla, die tevreden is, maar ook terughoudend is in zijn enthousiasme, over de waterreserves die zijn aangevuld.
De winter is nog niet voorbij, er komen dus nog regendagen op ons af. De waterreserves kunnen een totaal volume aan van 5.060.000 kubieke meter, er is dus nog 38% volume aan te vullen.

De afgelopen zeven jaar is er niet meer dan drie miljoen kubieke meter hemelwater gevallen en daarom moesten de landerijen in de zomerperiode handmatig worden bijgesproeid.

Voor het zuiden zijn de balsas in de San Lorenzo Vallei (Arona) en in El Saltadero en San Isidro (beide in Granadilla) goed bijgevuld. Niet overal valt er evenveel regen, maar in Guía de Isora bijvoorbeeld, viel er tussen 4 en 11 januari 500 liter per vierkante meter en dit niet meer is gebeurd sinds 2014.
Het eiland kan niet voor 100% rekenen op hemelwater om alle reserves aan te vullen. Daarom wordt er beroep gedaan op de ontziltingsinstallatie om bij hoogdringendheid water toe te voegen aan de waterreserves.
De topografie van Tenerife laat niet toe om stuwmeren aan te leggen zoals in Gran Canaria, met uitzondering van Taco of El Saltader.

De regenval gedurende de tropische stormdepressie Filomena heeft een duwtje in de rug gegeven en zorgde voor een extraatje van 150.000 kubieke meter in een paar dagen tijd.
Javier Parrilla is echter voorzichtig en waarschuwt dat we zuinig moeten omspringen met water, ook het water dat uit de kraan komt.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

IK KOM ERAAN

GELUK OP EEN EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

NAAR DE MARKT

DE BASILIEK VAN CANDELARIA

spot_img