dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogNieuwsGENDERGEWELD NEEMT TOE OP DE EILANDEN
spot_img

GENDERGEWELD NEEMT TOE OP DE EILANDEN

Uit cijfers blijkt dat 1 op 5 vrouwen in Spanje te maken krijgen met gendergerelateerd minachtend, imiterend of gewelddadig gedrag. Ook op de Canarische Eilanden is misbruik op basis van geweld tegenover het andere geslacht, toegenomen.
Elke vorm van lichamelijk, seksueel of psychologisch geweld, aan het andere geslacht, met inbegrip van dwang of willekeurige vrijheidsberoving, wordt op de Canarische Eilanden streng bestraft.

De Dienst Atención a Mujeres Víctimas de Violencia (SAMVV) heeft 15.592 oproepen ontvangen in 2020, waarvan 60% (9.407) noodoproepen, 19% (3.294) noodoproepen en de rest 21% (2.891) informatieve oproepen.

Vergeleken met 2019 zijn er ook meer interventies uitgevoerd door DEMA (Emergencia para Mujeres Agredidas) die 1.966 keer werd opgeroepen voor gendergerelateerd geweld, dit is 407 keer meer dan in 2019 of een stijging met 15%.

In totaal waren 86 personen jonger dan 18 jaar, waarvan 15 meisjes jonger dan 12 jaar. Ook waren 2.682 vrouwen tussen 18 en 35 jaar oud; 3.131 getroffen waren vrouwen tussen 35 en 55 jaar oud en 773 waren ouder dan 55 jaar.
In meer dan de helft van de gevallen (53%) was het type agressor de huidige partner en in 22% van de gevallen de ex-partner. 16% heeft de relatie niet gespecificeerd en de rest van de gevallen was een vriend, vader, zoon of vreemdeling.

Bijna de helft van het totale aantal incidenten, 6.946 werden door het slachtoffer zelf aangegeven, in 4.410 gevallen gebeurde de melding door een getuige. De rest werd gealarmeerd door een of andere instelling, een familielid, de dienst ATENPRO, het specifiek noodnummer 016 of de nieuwe beweging tegen gendergeweld, Mascarilla-19.

Bijna de helft van de oproepen (48%) was gerelateerd aan niet-fysiek geweld, 41% voor fysiek geweld zonder aanranding en 2% voor fysiek geweld met aanranding. De rest of 3% werd niet gedefinieerd.

Per eiland kwam het grootste aantal oproepen uit Tenerife en Gran Canaria, waarvan Tenerife het eiland is met de meeste oproepen (6.877).
Iedereen die geconfronteerd wordt met intimiderend en discriminerend gedrag, moreel of fysiek, kan dit melden bij het Coördinatiecentrum voor Noodgevallen en Veiligheid, op het nummer 112 CECOES 1-1-2.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img