vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsGEMEENTE IS REDDENDE ENGEL
spot_img

GEMEENTE IS REDDENDE ENGEL

We hebben het al eerder gehad over de huurprijzen die torenhoog zijn opgelopen ten gevolge van een toeristische invasie. Vandaag belichten wij hoe de gemeentelijke overheid inventief en initiatiefnemend moet zijn om de bevolking te helpen aan betaalbare huurwoningen. Een recente gedetailleerde analyse van de Diputación del Común bevestigt dat het probleem nóg verergert door het verschrikkelijke beleid van de regering gedurende de laatste zes regeerperiodes, zijnde 24 jaar.

De geringe bevordering, een passieve houding en bouw van openbare woningen in de afgelopen 30 jaar resulteert in minder dan 1 procent van het totaal aantal woningen die op de Canarische Eilanden door de overheid beschikbaar worden gesteld. Dit is buitengewoon weinig in vergelijking met het nationaal gemiddelde van 2,5% en het Europese gemiddelde van 9,3%. Het gebrek aan politieke wil omtrent huisvesting en de ontelbare leegstaande woningen zijn de belangrijkste oorzaken van de huisvestingscrisis op de Canarische Eilanden

Eigenaar van ruim 20.000 woningen

Het is geen toeval dat een dergelijke situatie is ontstaan en dat de gevolgen worden gedragen door de bewoners die op zoek zijn naar een dak boven hun hoofd. Niet alleen in de toeristische gebieden maar ook in het hoofdstedelijk gewest zijn de prijzen danig gestegen dat 250 euro niet meer voldoende is op op een strozak te slapen. Terwijl de leegstand 9,7 op 100 inwoners treft en dat de twee provinciehoofdsteden Santa Cruz en Gran Canaria behoren tot de vier Spaanse steden met meer dan 200.000 inwoners met het hoogste percentage leegstaande woningen.

Nog een klein, niet onbelangrijk detail, is dat de Canarische overheid eigenaar is van 14.645 woningen via de Canarische Eilanden Huisvesting Institute (ICAVI), en 6.050 beheerd door het overheidsbedrijf Visovan. In totaal dus 20.695 woningen voor 2,2 miljoen inwoners.

Flink spaarboekje

Omdat de regerende overheid haar verantwoordelijkheid niet opneemt, ontvangen de gemeentelijke overheden de sociale klappen en daar heeft de gemeente Granadilla de Abona wat op gevonden. De gemeente gaat over tot de aankoop van appartementen of particuliere gebouwen met als doel deze tegen betaalbare prijzen te verhuren. De gebouwen kunnen nooit worden verkocht en zullen als dusdanig deel blijven uitmaken van de reguliere verhuurmarkt.

Het gemeentebestuur kondigt de aankoop aan, in een eerste fase, tussen de 40 en 60 woningen en wil op deze manier het voortouw nemen op het gebied van volkshuisvesting, waarvan het tekort een van de meest urgente problemen is voor de inwoners. Op dit moment heeft de gemeente al 64 huurwoningen en dat getal moet flink hoger gezet worden. De aankoop zal worden gedaan door middel van een openbare aanbesteding en zal openstaan voor zowel eigenaren van voltooide woningen als voor onafgewerkte gebouwen. De gemeente heeft een spaarboekje van 70 miljoen euro en zal investeren met eigen middelen.

Slechte bank

De burgemeester van Granadilla de Abona, Jennifer Miranda, zegt dat de gemiddelde huur in haar gemeente ongeveer 9.000 euro per jaar bedraagt, dat is zo’n 750 euro per maand. Dit is bijna 60% van het gemiddelde bruto jaarloon, waardoor het onmogelijk is om waardig te leven en daar bovenop een woning te moeten huren aan deze prijs. 

Deze surreële realiteit gaat dan ook nog eens samen met het feit dat de ‘slechtste’ openbare bank Sareb in Granadilla in het bezit is van 109 leegstaande woningen. Dit verhaal kan u lezen in ons artikel SLECHTE BANK.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ELKE KLOKSLAG ÉÉN DRUIF

VLIEGTUIGPANNE

TEIDE AFGESLOTEN

spot_img