zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsGELEKOORTSMUG GEÏDENTIFICEERD OP TENERIFE
spot_img

GELEKOORTSMUG GEÏDENTIFICEERD OP TENERIFE

In ons artikel GEVAARLIJKE MUGGEN hebben wij het gehad over de mogelijke aanwezigheid van de Tijgermug en de Gelekoortsmug op Tenerife en de vraag van het Ministerie van Volksgezondheid aan de burgers om melding te maken als deze soorten worden waargenomen. Het Entomologisch Bewakingssysteem van de Canarische Eilanden dat door dit departement wordt gecoördineerd heeft op Tenerife een aantal muggen geïdentificeerd als de Aedes aegypti- of gelekoortsmug.

Het team dat het onderzoek ter plaatse voert heeft een perimeter ingesteld waarin de gevaarlijke muggensoort haar broedplaats heeft verworven. Daarin stond een waterschotel waarin een plant stond. Vandaag en morgen gaan de inspecties verder in de nabije omgeving om andere eventuele broedplaatsen te lokaliseren. Daarna gaat het team over tot het fumigeren van de muggen.

Gelekoortsmug

De Aedes aegypti is een zwarte mug met strepen, kleiner dan muggen die ons normaal steken, die het meest voorkomt in stedelijke omgeving en die zich heeft aangepast om zich voort te planten in waterplassen die veelal door de mens worden achtergelaten. De gelekoortsmug is verantwoordelijke voor de overdracht van virale ziekten in de tropen, waar de aandoeningen endemisch zijn.
Het is belangrijk erop te wijzen dat er geen muggenbeten zijn gemeld en dat de aanwezigheid van de mug niet betekent dat ziekten als dengue (knokkelkoorts), zika, gele koorts of chikungunya in sé worden overgedragen. 

Medewerking gevraagd

Volksgezondheid benadrukt dat het bewakingssysteem effectief is in het vroegtijdig opsporen van larven en eieren van invasieve muggen, nog voordat zij de mensen prikken. Daarom wordt alle nodige informatie verzameld om de aanwezigheid van deze mug op het eiland te detecteren en af te bakenen, te verifiëren en zo nodig uit te roeien. 

Bent u getuige van de aanwezigheid van de Aedes aegypti, dan kan u een e-mail sturen naar  vectores.scs@gobiernodecanarias.org met beelden of foto’s van de mug of van de ontstekingsreacties op muggenbeten als die zich voordoen, met vermelding van de geografische locatie waar u bent gebeten en een telefoonnummer.

Kenmerken

Aedes aegypti bijten meestal overdag in plaats van ’s nachts en hun beten veroorzaken een sterke ontstekingsreactie die gepaard gaat met een hevig stekend (pijn)gevoel. Ze bewegen zich dicht bij de grond en er is geen zoemend geluid te horen. Vrouwelijke muggen bijten omdat zij zich voeden met bloed om zich voort te planten. Ze hebben ook water nodig (broedplaatsen) om hun ontwikkeling te voltooien. Ze leggen hun eieren in water, waaruit de larven uitkomen in poppen (beide in het water) die daarna muggen worden.

Muggen die mensen bijten moeten zich in de nabijheid van mensen voortplanten. Daarom is de meest doeltreffende maatregel hen te bewaken of de eliminatie van hun broedplaatsen. 

Bewakingssysteem

Sinds 2013 beschikt de Canarische archipel over een entomologisch bewakingssysteem, gecoördineerd door het Directoraat-Generaal Volksgezondheid in samenwerking met het Universitair Instituut voor Tropische Ziekten en Volksgezondheid van de Universiteit van La Laguna. Het doel bestaat erin om volwassen exemplaren, eieren of larven vroegtijdig op te sporen.

Om daarin te slagen worden er voortdurend controles gehouden op de belangrijkste plaatsen waar muggen de archipel binnenkomen, zoals in de havens en op de luchthavens. Ook in serres en kweekkasten wordt er periodiek nagegaan of er invasieve muggen aanwezig zijn.

Stilstaand water

Stilstaand water is de bron van leven voor de Aedes-muggensoorten. Door de heersende temperatuur treffen wij op Tenerife heel wat zwembadjes (zonder waterbehandeling), openbare douches, vijvertjes, jacuzzi’s en open waterreservoirs (finca’s) aan. Ook de waterdekseltjes onder bloempotten bevatten water, tenminste als je deze regelmatig water geeft. Dus krijgen de steekmuggen (Culicidae) op Tenerife de kans om zich te verspreiden, maar ook de gevaarlijke endemische Aedes aegypti- of gelekoortsmug profiteert van deze waterplasjes. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

FRANSE COMPLIMENTJES

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

WEETJES

BUS OF TRAM

CIJFERS OVER TENERIFE

spot_img