zondag, juni 16, 2024
HomeBlogNieuwsGEKKE HEUVELTJES IN EL MÉDANO
spot_img

GEKKE HEUVELTJES IN EL MÉDANO

Als men deze aardvormen voor het eerst ziet gaan de hersenhelften spinnen. We hebben het over seismietheuveltje of seismisch gevormde heuveltjes, in het Spaans sismitas genoemd. De heuveltjes zijn meestal klein, met een hoogte van slechts enkele centimeters tot enkele meters, maar kunnen ongestoord door mens, weer en wind een hoogte bereiken van tientallen meters. Er zijn dus gekke heuveltjes in El Médano.

De gemeente Granadilla de Abona, in het zuiden van Tenerife, heeft natuurlijke landschappen en hoekjes van grote geologische waarde, die op vlak van biodiversiteit, het gebied tot een van de rijkste van het eiland maakt. Op heel wat plaatsen in de omgeving zijn er formaties terug te vinden van groot belang. Zowel wetenschappelijk, cultureel en natuurlijk belang op nationaal en mondiaal niveau, zijn deze al jaren onderwerp van studie.

Locatie

In de omgeving van Montaña Roja is er een merkwaardige concentratie van gefossiliseerde overblijfselen die op zandbuizen lijken, die ontstond na de grootste aardbeving die de aardbevingen van El Médano worden genoemd.
Op een boogscheut van Playa La Tejita ligt het Reserva Natural Especial de Montaña Roja. We volgen de wandelroute die richting Montaña Roja gaat en, net voordat we de berg zelf bereiken, verlaten we het pad aan de rechterkant om een ​​omweg naar links te maken. De bestemming ligt ongeveer 200 meter verder, richting de kust, praktisch aan het einde van het strand dat wat verderop ligt. Daar zijn de gekke heuveltjes in El Médano te vinden.

NASA

Daar ziet u de geologische formaties met een vreemde morfologie. Het zijn een buisvormige zandsteenconstructies die uit de grond komen en hoewel ze niet echt opvallen, zijn ze best opmerkelijk al u ze in het oog krijgt.
Er zijn verschillende theorieën over de vorming van seismische heuveltjes. Sommigen beschouwen het als de overblijfselen van aardbevingen die in het verleden hebben plaatsgevonden, anderen beweren dat het gefossiliseerde boomwortels of wortelstokken zijn, die als nesten door wormen worden gecreëerd tijdens hun onophoudelijke graafwerk in het zand.

Er wordt gezegd dat zelfs NASA-onderzoekers de plek hebben bezocht om het te bestuderen, omdat het identificeren van structuren zoals aardbevingen zou kunnen helpen bij het zoeken naar water op andere planeten. Hoe het ook zij, het lijdt geen twijfel dat het seismietisch schouwspel, afgezien van het wetenschappelijke belang, een onbetwiste fotografische aantrekkingskracht bezit.

Twee mogelijke oorzaken

Luis González Vallejo, hoogleraar geologische techniek aan de Universidad Complutense de Madrid (UCM), legde in 2011 uit dat de aardbevingen in El Médano werden veroorzaakt door één grote aardbeving die zijn oorsprong vond in een onderwaterbreuk, tussen 3.000 en 10.000 jaar geleden, waardoor het vochtige terrein werd samengedrukt en het water ontsnapte in de vorm van zandvulkanen.
De professor zegt dat deze formaties uniek zijn in de wereld vanwege hun uitzonderlijke staat van instandhouding. Niettemin werden veel van deze zandvulkanen verwoest door de winning van zand en grond voor de aanleg van de snelweg TF-1 in de jaren zeventig.

Anderzijds verklaarde CSIC-geoloog, Joan Martí, dat de heuveltjes gefossiliseerde overblijfselen in werkelijkheid wormnesten zijn, gevormd door zogenaamde rhizocreties (pedodiagenetische mineraalophopingen rond plantenwortels) en dat wormen daarrond het zand uitdrijven om hun nestwegen en nestverblijfplaats te maken. 

Fotografie

Wat het ook moge zijn, vanuit fotografisch oogpunt is dit een interessant onderwerp om op de gevoelige plaat vast te leggen. Zodra de seismietische honger is gestild, kunnen we verdergaan met landschappen en de Rode Berg als centraal element. Profiteer van de nabijheid van de zee en het strand om foto’s met lange sluitertijden te maken of zet uw eerste stappen in sportfotografie om de surfers te fotograferen, tenminste als u over een telelens beschikt.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img