vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesGEEN WATERTEKORT OP TENERIFE
spot_img

GEEN WATERTEKORT OP TENERIFE

Tenerife beschikt over voldoende bronnen om aan de bestaande vraag naar water te voldoen en vertrouwt op ontziltingsinstallaties om de langdurige zomerdroogtes te bestrijden. Er is geen waternood op het eiland in tegenstelling met veel Europese landen die met watertekorten te maken krijgen. De waterreserves op Tenerife worden stelselmatig aangevuld door ontzilt water en daarom zijn de ontziltingsinstallaties op het eiland levensbelangrijk.

Het zuiden van Tenerife werd decennialang gekenmerkt door een watertekorten en werd lang stiefmoederlijk behandeld door de bestuurlijke overheden, tot het toerisme een boost kreeg en iedereen begon in te zien dat er veel water nodig was om de economie draaiende te houden. Niet zozeer het drinkwater was een probleem, wel het water dat moest worden gebruikt om de land- en tuinbouw en de veeteelt te beleveren. Daarom worden de oudere ontziltingsinstallaties in Fonsalía en Granadilla uitgebreid, komt er een nieuwe installatie in Güímar en werd het station Arona-Adeje onlangs geüpdatet waardoor er 16.000 kubieke meter per dag afvalwater uit de regio wordt behandeld tot water voor hergebruik.

Waterplan

Zo loopt Tenerife niet in de lijn van La Gomera, El Hierro en Fuerteventura die afstevenen op een watertekort waardoor er noodtoestand werd afgekondigd.

Canarische Minister voor Duurzame Ontwikkeling, Javier Rodríguez Medina, ontkent dat Tenerife het risico loopt op een watertekort en daardoor nog meer stress met zich zou meebrengen voor de akkerbouw en de veeteeltsector. Op Tenerife weten wij hoe er op verantwoorde wijze met water moet worden omgegaan, dat heeft het verleden ons geleerd, dixit de minister.

Nu verbruiken wij op Tenerife met zijn allen 80% van het water dat afkomstig is uit de bestaande waterhoudende lagen, uit meer dan 1.600 galerijen en ongeveer 400 waterputten die binnenin de Teide worden gevoed door insijpelend water. Hoe dat gebeurt kan HIER gelezen worden. Het Waterplan van Tenerife 2021-2027 wil deze afhankelijkheid van grondwater terugbrengen van 80 naar 65 procent door water te hergebruiken en door zeewater drinkbaar te maken in ontziltingsinstallaties. 

Meer ontziltingsinstallaties

Afgezien van de grote regionale zuiveringsinstallaties heeft de eilandregering zich de afgelopen jaren onderscheiden door een vastberaden inzet inzake ontziltingsinstallaties, met plannen om bestaande installaties uit te breiden en nieuwe bij te bouwen. De twee ontziltingsinstallaties in Fonsalía en Granadilla de Abona zullen worden uitgebreid van 14.000 kubieke meter tot 21.000 kubieke meter per dag, er wordt een nieuwe installatie gebouwd in het probleemgebied Valle de Güímar, om de draagbare installatie, die momenteel slechts 1.000 kubieke meter produceert, te vervangen door een installatie die tot 16.000 kubieke meter bruikbaar water kan produceren tegen 2025.

Droogte dwingt Spanje meer dan 300 miljoen te investeren in ontziltingsinstallaties, kopte El País twee dagen geleden, naar aanleiding van aanzienlijke watertekorten deze zomer. Het toerisme en de klimaatnoodsituatie dwingen de centrale overheid en de mediterrane regio’s om miljoenen euro’s te investeren in nieuwe watervoorziening. Catalonië is van plan de productie de volgende vijf jaar te verdubbelen om droogteperioden te bestrijden, die door de klimaatverandering hardnekkiger zullen worden.

Water is niet duur

Volgens de minister Javier Rodríguez Medina is water op de Canarische Eilanden niet duur. Dat komt omdat water op de Canarische Eilanden een goed verzorgde hulpbron is en omdat de gevoeligheid van de Canarische inwoners voor water bijzonder groot is. Water was steeds een schaars product en is bijna iets cultureels, dat samenhangt met de manier waarop de eilanden worden begrepen, samen met de kunst om steeds verantwoordelijk om te gaan met water. Canarische ingenieurs in de vorige eeuw waren pioniers en wereldleider op het gebied van waterstaatkunde.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img