donderdag, december 8, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsGEEN VERBOD OP ZANDKASTELEN IN ARONA

GEEN VERBOD OP ZANDKASTELEN IN ARONA

Een onwaarheid wordt ook wel eens een leugen of een hoax genoemd. Synoniemen voor het Engelse Hoax – een vermoedelijke samentrekking van hocus pocus – zijn grap, poets, nep, bedrog, truc, oplichterij.
Check: Nee, Arona zal geen boetes uitschrijven voor het maken van zandkastelen op de stranden in de gemeente. Dat is het antwoord dat de gemeentelijke overheid geeft op een verhaal dat op sociale media een eigen leven is gaan leiden en door de media werd opgepikt.

De verwarring komt van de woordenwisseling tussen de woorden zandkastelen en zandsculpturen. Als we er Wikipedia bijhalen dan lezen we het volgende: Een zandsculptuur is de volwassen, kunstzinnige versie is van een zandkasteel. Het is een beeldhouwwerk gemaakt uit zand en water dat een persoon, tafereel of gebouw tracht weer te geven. Meestal gebeurt dit gedetailleerder dan bij een zandkasteel.

Bevoegdheden

De foute informatie heeft zich de voorbije uren als een lopend vuurtje verspreid en omdat foute of correcte informatie niet uit elkaar kan worden gehouden is het moeilijk om de juiste toedracht te kennen. Lezers gaan nooit op zoek naar een bewijs of een bronvermelding, laat staan een doublecheck van een artikel of topic. Daarom heeft de gemeente Arona zelf het heft in handen genomen om deze onwaarheid de kop in te drukken. 

De gemeentelijke overheid benadrukt dat er geen verbod is op het maken van zandkastelen, een geliefde bezigheid van veel kinderen. Er is wel een ontwerp van een verordening uit 2009, waarin werd overwogen om alle gebruik van zand door gebruikers van de kust te beperken. Voor alle duidelijkheid, de gemeente beschikt over geen strandverordening. Wat op een strand gebeurt valt onder de bevoegdheid van het Ministerie der Kustgebieden, in de volksmond Costas genoemd.

Inbreuk

Het gaat hier specifiek over (grote) zandstructuren, zoals beeldhouwwerken, die op veel stranden te zien zijn. De zandkunstenaars hopen met de sculpturen een centje te vergaren om rond te komen, maar vergeten dat hun verdienste mogelijk wordt gemaakt door het gebruik van gemeenschappelijke goed op een openbare locatie. En dat precies is een inbreuk op de regelgeving van het desbetreffende departement.

Dergelijke activiteiten worden niet verboden en kunnen wel degelijk uitgevoerd worden na het verkrijgen van een toelating. Deze autorisatie moet niet aangevraagd worden bij het gemeentebestuur van Arona, maar aan de eigenaar van de locatie waar het kunstig zandtoneel zal worden opgetrokken en dat is het Ministerie van de Kustgebieden. De aanvraag moet worden voorafgegaan door een gemeentelijk rapport, dat niet bindend is, maar ook geen ganatie is op een toelating.

Kinderen en hun ouders kunnen op twee oren slapen. Zandkastelen bouwen in Arona kan en mag. Er worden geen boetes uitgeschreven, ondanks de vele berichten die in de media verschenen.

Foto: Richard Schooneman

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

ONBEWOOND EILAND

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CASA DEL DUQUE

NIEUWE HAVEN IN FONSALÍA